שתף קטע נבחר

חצי שנה מאז ההחלטה: אין התקדמות בפירוק משרד הדתות

בהסכמים הקואליציוניים הוחלט לפרק את המשרד, אולם בפועל לא קורה הרבה. במועצות הדתיות ובליכוד טוענים שסגן השר, יצחק לוי, עושה הכל כדי למנוע פירוק. סגן השר לוי: ועדת השרים שמונתה לעסוק בנושא, עדיין לא התכנסה. במשרד ראש הממשלה מתכוונים ללחוץ על יישום ההסכם, כדי למנוע משבר קואליציוני

כחצי שנה חלפה מאז הוחלט לפרק את משרד הדתות, אולם בפועל, נודע ל-ynet, התוכנית אינה מתקדמת. יתרה מכך, אין עדיין תוכנית ומסגרת זמן מוסכמים לפירוק המשרד.
במסגרת ההסכמים הקואליציוניים אחרי הבחירות בינואר האחרון, הוחלט שראש הממשלה אריאל שרון ימונה לשר הדתות ויצחק לוי מהמפד"ל ימונה לסגן השר במשרד ויפעל בו עד לפירוקו.
כבר מההתחלה נוצרו אי הסכמות בין המפד"ל לבין לשכת ראש הממשלה, בעיקר סביב שני נושאים: משך הזמן עד לפירוקו של משרד הדתות וסמכויותיו של לוי. כאשר נכנס לוי לתפקידו הוא הכריז ששרון הבטיח לו שיהיה סגן שר לאורך כל הקדנציה ושמשרד הדתות לא יפורק - אלא ימשיך להתקיים במסגרת משרד ראש הממשלה.
שינוי לוחצת לאחרונה על פירוק המשרד ונראה שיש משבר קואליציוני בדרך. ממשרד ראש הממשלה נמסר כי הוחלט "להוריד את הכפפות", כדי ליישם את ההסכם.

"התוכנית לפירוק המועצות 'חוסכת' רק באנשי ש"ס"

לפני כחודש כינס סגן השר לוי מסיבת עיתונאים, בה הודיע על התוכנית לפירוק המועצות הדתיות. על פי התוכנית, בשלב הראשון יאוחדו 30 מועצות הנמצאות בגירעון תקציבי, עם מועצות חזקות. עוד הציע סגן השר להקים 25 לשכות אזוריות לשירותי דת, שיהיו מנותקות מהרשויות המקומיות. שכר העובדים, על פי התוכנית, יהיה כפוף לנציבות שירות המדינה.
אלא שבליכוד טוענים כי בתוכנית אין כלל חיסכון כלכלי וכי מדובר בארגון מחדש בלבד. "רוב הממסד הפוליטי של המפד"ל נמצא במועצות הדתיות, על פי ההערכה, כ-300 חברי מרכז עובדים שם, איזה אינטרס יש לו לפרק? על פי התוכנית שהציג לוי, יש חיסכון בכוח אדם רק כשמדובר בראשי מועצות המזוהים עם ש"ס", אמר מקור בכיר בליכוד.

ביניים: המועצות הדתיות עתרו נגד לוי

באותה טענה מחזיקות גם ארבע מועצות דתיות, שהגישו עתירה לבג"ץ נגד תפקודו של לוי. המועצות הדתיות ביבנה, דימונה, ערד ומבשרת ציון, סובלות מגירעון תקציבי שלא מאפשר את תפקודן, בעיקר בגלל שהמועצות המקומיות לא מעבירות להן תקציב.
סגן השר הוציא נגד המועצות הדתיות "צו למילוי חובה", בו הן נדרשות למלא אחר שורה של דרישות, מרביתן תשלומים לספקים, בתוך שבועיים. ולא, הודיע לוי, הוא ימנה במקומן ועדה קרואה.
בעתירה נגדו טוענות המועצות הדתיות כי הצווים הוצאו במטרה לנשל מתפקידיהם ראשי מועצות שאינם חברי המפד"ל.
"המכנה המשותף לכל המועצות הדתיות אליהן הופנו הצווים היא אי הימנות ראשיהן עם מפלגת המפד"ל. סגן השר פועל להשיג מטרה פוליטית זרה ופסולה, תוך שימוש בכוח המשרה שלא כדין ובניגוד לעקרונות דמוקרטיים. המועצות קובלות על כך שמצויות מועצות דתיות רבות שהיקף חובותיהן גדול, אך חרף זאת, לא הופנו אליהן צווים", נכתב בעתירה.

המנכ"ל שאחראי על הפירוק, עובד בחצי משרה

במשרד הדתות מסבירים שהפירוק מתעכב מכיוון שמנכ"ל המשרד, אלי בן דהאן, האחראי על הפירוק, עובד בחצי משרה בלבד ומשמש גם כמנהל בתי הדין הרבניים.
במסדרונות השוממים של המשרד טוענים כי "המנכ"ל מגיע רק לדיונים הקשורים לתקצוב בתי הדין הרבניים ואין לו אינטרס של ממש בפירוק המשרד".
משרד ראש הממשלה ניסה מספר פעמים להחליף את בן דהאן במנכ"ל מקצועי, שלא יהיה כפוף לשיקולים זרים, אולם סגן השר איים בכל פעם במשבר קואליציוני. לפני מספר חודשים נגמר החוזה של בן דהאן ונעשה ניסיון נוסף מטעם משרד ראש הממשלה להחליפו במאיר שפיגלר, יועץ בכיר למנכ"ל משרד הדתות. בסופו של דבר, לפני כשבועיים, הוארכה תקופת כהונתו של בן דהאן בשלושה חודשים נוספים.

לוי: הוועדה עוד לא התכנסה

המנכ"ל בן דהאן אמר בתגובה כי האחריות אינה נופלת עליו, מאחר שלפני מספר שבועות הוקמה ועדת שרים בראשות שר התעשיה והמסחר, אהוד אולמרט. "הוועדה לא קיימה אפילו דיון אחד בנושא. הכנתי תוכנית מסודרת לפירוק ואנחנו מחכים שהוועדה תגיד את דברה".
סגן השר לוי דוחה בתוקף את ההאשמות נגדו ותולה אף הוא את האשמה בכך שוועדת השרים עדיין לא קיימה אף דיון. "לא רואים התחלה של פירוק כי ועדת השרים שמונתה לנושא, עדיין לא התכנסה. אני הכנתי כמה אפשרויות לפירוק", אמר לוי.
בתגובה לטענת המועצות הדתיות בעתירה לבג"ץ, אמר לוי כי "שלחתי צו למילוי חובה גם למועצה הדתית באבן יהודה, שבראשה עומד איש מפד"ל. השיקול הוא ענייני בלבד".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיכאל קרמר
"השיקול הוא ענייני". לוי
מיכאל קרמר
מומלצים