שתף קטע נבחר

עו"ד אלי זהר - היועץ המשפטי הבא?

אליקים רובינשטיין יעזוב את משרד היועץ המשפטי לממשלה בחודש ינואר. בנובמבר ייקבע מחליפו. השם החם המוביל במירוץ השמות - עורך הדין אלי זֹהר, פרקליט בכיר שקשריו עם המערכת הפוליטית והביטחונית ענפים. שירטוט הפרופיל שלו מעלה בעיקר את השאלה - האם הוא האיש המתאים לבקר את מערכת השלטון - שלבכיריה סייע במשך שנים ארוכות?

הודעתו של היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, על עזיבתו את המשרה המכובדת בחודש ינואר 2004, פתחה את המרוץ לתפקיד הפרקליט מספר 1 בישראל.

 

המערכת המשפטית והפוליטית סוערת: את מי תבחר הממשלה בחודש נובמבר, להחליף את רובינשטיין? המועמדים הבכירים שהוזכרו הם  פרופ' גבריאלה שלו ועורכי הדין דורי קלגסבלד, דן שיינמן - ואלי זׂהר. הרוח הפוליטית, כך נראה, מנשבת בגבו של זהר, שזוכה להערכה רבה. גם קירבתו לשר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, לא יכולה להזיק.

 

ורצוי אולי להזכיר עוד עובדה קטנה אך משמעותית: עו"ד אלי זהר משמש כפרקליטו של בנו של ראש הממשלה, עמרי שרון, בפרשת העמותות הפיקטיביות. ההחלטה בנושא, אגב, נתונה בידיו של היועץ היוצא רובינשטיין שאמור "לנקות את השולחן" ולהחליט על הפרשיות הפוליטיות השונות.

 

אלי זהר מעדיף בימים אלה שלא לדבר יותר מדי. הוא זוכר היטב את פרשת מינוי היועץ המשפטי לממשלה בפרשת בראון-חברון - שלא יצא לפועל. זהר ממשיך בתפקידיו כרגיל – כשותף הבכיר במשרד עורכי הדין זליגמן, נאמן של ערוץ 10 ויו"ר המועצה לקולנוע; הוא סרב באדיבות, אך בתוקף, להתראיין בנושא סיכוייו. הפרופיל הבא משורטט איפא ללא מילותיו שלו.

 

 

"השמאלני של המשרד"

 

 

אלי זהר, שבחודש אוקטובר יחגוג את יום הולדתו ה-63, מתגורר בסביון, נשוי לנילי, גם היא עורכת-דין, ואב לשלושה. אחד מילדיו, גיא זהר, איש תקשורת מוכר, משמש כיום כסמנכ"ל, מגיש ועורך בכיר בערוץ 10. שני האחרים, הלכו בעקבות האב - דנה מנהלת משרד עורכי דין והבן איתי עובד במשרדו.

 

החוק והמשפחה הולכים יד ביד לאורך הדורות: אביו של אלי זהר, שמאי זהר ז"ל, היה עורך דין וקצין בכיר במשטרה. דודו היה שופט. זהר עצמו בכלל רצה ללכת ללמוד משחק אחרי ששירת בצנחנים, אבל ההורים לחצו - והוא מצא את עצמו מגיע בשנת 65' כמתמחה למשרד של עו"ד מקס זליגמן ז"ל, המשרד שבו עשה גם מנחם בגין ז"ל את ההתמחות שלו.

 

השותפים במשרד זליגמן קראו לזהר "השמאלני של המשרד". הסיבה פשוטה: המשרד של עו"ד זליגמן, הוקם בשנת 1930, עוד בתקופת המנדט הבריטי, ונודע כמשרד שמטפל בתיקים ובמעצרים של המחתרות היהודיות. זליגמן עצמו היה פרקליטו של דב גרונר ושותפיו היו יואל זוסמן ז"ל (לימים נשיא בית המשפט העליון) ואלפרד ויתקון ז"ל (לימים שופט בית המשפט העליון).

 

זהר הפך אמנם למשפטן, אך לא ויתר על הצד התקשורתי: הוא הופיע בין היתר בתכניות "חקירה" ו"לחם חוק" ששודרו בערוץ הראשון, בימים שרק הוא היה קיים. עוד הופיע בתוכניות רדיו משפטיות כגון "משפט ציבורי", "בית המשפט" ו-"אור ירוק". אנשים שעבדו עימו מספרים שלמרות שלא הכיר את המדיה הטלוויזיונית, עשה עבודה טובה ו"למד מהר".

 

בין לקוחותיו של זהר ניתן לגלות לאורך השנים את נציגי כל הקשת הפוליטית. הוא סייע לראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, ובעיקר לגיסו, דורון כהן, בפרשת העמותות. לאחרונה עשה "סיבוב שני" בנושא העמותות וייצג גם את ח"כ עמרי שרון, בפרשת העמותות למען בחירת אביו.

 

 

הפרק הביטחוני: מיום הכיפורים לצאלים ב'

 

 

את הרומן שלו עם מערכת הביטחון החל זהר כשהשתתף בצוות שהכין את האלוף שמואל גונן (גורודיש), מפקד חזית הדרום במלחמת יום כיפור, לוועדת אגרנט, ועדת החקירה הממלכתית שהוקמה בנובמבר 1973, בנושא מחדל המלחמה. הוועדה אמנם המליצה על העברתו של גורודיש משירות פעיל, אך לבסוף טוהר שמו והוא הוכרז ככשיר לשירות.

 

אבל ההצלחה הגדולה של זהר נרשמה כשייצג יחד עם רעייתו נילי את האלוף (במיל') עמירם לוין, בשימוע שערך לו הפצ"ר, תא"ל אילן שיף, בפרשת צאלים ב' שבה נהרגו חמישה חיילים ועוד שישה נפצעו באימון לקראת מבצע.

 

השימוע התקיים על פני חמש עשרה ישיבות שארכו כשמונים שעות, ובמהלכן לחם זהר על טיהור שמו של האלוף לוין וטען כי לא היה מפקד המבצע או האחראי לבטיחות בתרגיל. ואכן, הוא הצליח לשכנע את תא"ל שיף, שפטר את לוין בהליך משמעתי שבסיומו ננזף.

 

כיום משמש זהר כיועץ משפטי חיצוני לשרות הביטחון הכללי. בין היתר טיפל בנושאים כגון ייעוץ בנושא ועדת החקירה הממלכתית לבדיקת הטבח במערת המכפלה וכן ייצוג ראש השב"כ לשעבר, כרמי גילון, בוועדת שמגר שחקרה את רצח ראש הממשלה יצחק רבין. עו"ד זהר טען בוועדה שכשל מקומי של החוליה המאבטחת, שליוותה את ראש הממשלה, הוביל להירצחו.

  

 

הפרשיות: זוכה והתפשר

 

 

זהר מוכר היטב בחיי החברה התל-אביביים. הוא איש שאוהב מסיבות ונסיעות לחו"ל וחבריו הטובים ביותר הם שחקנים, פוליטיקאים, ואנשי תקשורת. "הוא איש שובה לב, אדיב שאחרי שיחה של חמש דקות אתה נשבה בקסמיו ומרגיש כאילו אתה מכיר אותו שנים", כך סיפר אחד ממקורביו. אבל גם לאדם כמו זהר קיימים מספר אירועים בעברו שהיה מעדיף לשכוח. שניים מהם הסתיימו בזיכוי - ובפשרה.

 

בחודש אפריל 94' התפרסמה ב"הארץ" כתבה, לפיה נגד עו"ד זהר ששימש דירקטור, יועץ משפטי ומנהל בחברת "קונסורטיום החזקות בע"מ", הוגש שנה קודם לכן כתב אישום חמור בבית המשפט המחוזי בחיפה. כתב האישום הצביע על קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות מנהלים בתאגיד. הפרסום בעיתונים התעכב כשנה - וזאת בין היתר בשל עבודת הנמלים של זהר, ששיכנע את העיתונאים כי מדובר בעניין שאינו ראוי לפרסום.

 

הפרשה התפרסמה לבסוף, רק לאחר ששופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ישי לויט קבע כי עו"ד זהר אינו יכול לשמש בעטיה כמפרק של "שטיחי כרמל", למרות בקשתה של פרקליטת מחוז ת"א דאז, נעמי שטרן למנות אותו. זהר זוכה לבסוף, אבל פירסום העניין גרם לו נזק תדמיתי.

 

מקרה אחר שהסתיים בפשרה היה קשור לחברת "סייסמיקה" לחיפושי נפט, שבה היה זהר מנהל לא פעיל. כאשר החברה התמוטטה, הגישו המפרקים תביעה נגד כל הדירקטורים. זהר טען כי בהיותו מנהל לא פעיל לא ידע על המתרחש בחברה, והתיק נסגר בפשרה ולא הגיע לבית המשפט.

 

 

לפיד ושרון ירצו?

 

 

זהר ממתין היום יחד עם יתר המועמדים להודעה הרשמית. רבים מלקוחותיו הפרטיים מאוד לא מרוצים מהעובדה שעורך הדין הבכיר יילקח מהם.

 

אבל כפי שזה נראה כעת, כשלושה חודשים לפני החלטת הממשלה, שני האנשים שככל הנראה מעדיפים את זהר, ראש הממשלה שרון ושר המשפטים לפיד - יבחרו בו לתפקיד. "הגיע הזמן, אחרי כל כך הרבה מועמדויות לתפקיד הזה, שנגמרו באכזבה מצידו של זהר", אמרו ל-ynet מקורביו.

 

השאלה המרכזית העולה בעקבות כך היא אחת: אין ספק שאדם כמו זהר, ששירת את המערכת הפוליטית והביטחונית במשך תקופה כה ארוכה, יוכל לייצג את נציגיה בבית המשפט. אבל האם יוכל גם לבקר אותם? האם יוכל לשמש כיועץ משפטי "נושך", שיתווה את גבולות המותר והאסור, לאחר שזמן קצר קודם לכן ייצג את עמרי שרון בפרשת העמותות?

 

על השאלות האלו, רק זהר עצמו יכול לענות. בינתיים, הוא שותק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלי זֹהר. קשר ארוך שנים עם המערכת
צילום: מיכאל קרמר
עמרי שרון. לקוח 1
צילום: מיכאל קרמר
ארכיון ידיעות אחרונות
כרמי גילון. לקוח 2
ארכיון ידיעות אחרונות
צילום ערוץ 2
עמירם לוין. לקוח 3
צילום ערוץ 2
צילום: גלי תיבון
רובינשטיין. מי המחליף?
צילום: גלי תיבון
מומלצים