שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות

    מדריך ליציאה לחופשה בראש שקט

    האם עובד יכול לפדות ימי חופשה בכסף, האם אפשר לצבור ימים, האם אנו זכאים לתשלום של שעות נוספות גם בתקופת חופשה? המעסיק הכריז על חופשה מרוכזת - האם כולם חייבים לצאת? חופשה נעימה

    הימים ימי הקיץ הלוהטים, החופש הגדול בעיצומו, הילדים משתעממים בבית ואפילו המשרדים הכי פעילים מתרוקנים לאט מעובדיהם. נדמה שכולם יצאו או תכף יוצאים לחופש - למעט מנוחה בבית, לפינוקים בבית-מלון או לטיול בחיק הטבע. זה הזמן לברר מהן הזכויות המגיעות לעובדים בימי החופשה.

     

    דוד שי מחילן-טק עונה לשאלות שהתעוררו בנושא.

     

    מה מכסת החופשה לה אני זכאי?

     

    על-פי חוק חופשה שנתית מכסת החופשה עולה עם הוותק במקום העבודה, החל משבועיים חופשה בגין שנת העבודה הראשונה וכלה ב-4 שבועות בגין שנת העבודה ה-14 ואילך. מכסת חופשה זו כוללת גם את המנוחה השבועית. עובד המועסק 5 ימים בשבוע זכאי בשנת עבודתו הראשונה לחופשה בתשלום שבה נכללים 10 ימי עבודה.

     

    במסגרת קיצוצים שנעשו במקום עבודתי הוחלט שמכל עובד יקוצץ השנה שבוע חופשה. האם זה חוקי?

     

    המעביד חייב לתת לעובד חופשה שנתית בהתאם למכסה הקבועה בחוק חופשה שנתית. רק אם הסכם העבודה מקנה לעובד חופשה ארוכה מזו שקובע חוק, ניתן לקצץ בה.

     

    אני מעסיקה עוזרת בית שעובדת אצלי יום בשבוע. האם עלי לתת לה חופשה שנתית?

     

    חוק חופשה שנתית חל על כל העובדים, ועוזרות הבית בכלל זה. על-פי החוק עבור עבודה במשרה מלאה שהיקפה 43 שעות שבועיות, זכאי העובד לשבועיים חופשה. עבור עבודה בחצי משרה זכאי העובד ל-7 ימי חופשה. במקרה זה תהיה העוזרת זכאית לימי חופשה ביחס לימי העבודה שלה.

     

    האם ניתן לפדות בכסף את ימי החופשה?

     

    בהתאם לחוק חופשה שנתית, על העובד לנצל את ימי החופשה העובדים לרשותו, כלומר לצאת בפועל לחופשה. הזכות לפדיון ימי חופשה שלא נוצלו קיימת רק בעת סיום העבודה, אם לעובד נותרו ימים שלא ניצל. אם מכסת החופשה השנתית שלך גדולה מזו שנקבעה בחוק חופשה שנתית, ניתן להגיע להסכמה עם המעביד על פדיונם.

     

    מהו התשלום המגיע לי בזמן החופשה השנתית?

     

    בזמן החופשה זכאי העובד לתשלום השווה לשכרו הרגיל. אם מדובר בעובד במשכורת חודשית, יש לשלם לו את המשכורת שהיה מקבל על אותם ימים. אם מדובר בעובד בשכר יומי, יש לשלם לו מדי יום את השכר היומי הממוצע שלו. אחדים מרכיבי השכר אינם משולמים בתקופת החופשה. מובן, למשל, שאין צורך לשלם לעובד החזר הוצאות נסיעה למקום העבודה ובחזרה, שהרי אינו מבצע נסיעות אלה בעת חופשתו.

     

    אני מרבה לעבוד שעות נוספות, אך כשאני יוצא לחופשה משולם לי רק השכר הרגיל, ללא התחשבות בשעות הנוספות שעבדתי לפני היציאה לחופשה. האם זה צודק?

     

    סעיף 10 לחוק חופשה שנתית מגדיר את השכר המשולם לעובד בעת חופשתו כתמורה המשולמת לעובד על-ידי המעביד בעד שעות העבודה הרגילות, זולת אם נקבע אחרת בהסכם קיבוצי". מכן עולה שהתשלום בגין תקופת החופשה אינו צריך להתחשב בעבודת שעות נוספות בתקופה שקדמה לחופשה.

     

    המשכורת שלי מורכבת מעמלות שאני מקבל בהתאם להיקף המכירות שלי. איך יחושב שכרי בתקופת החופשה?

     

    את שכרך בתקופת החופשה יש לחשב בהתאם לסכום העמלות הממוצע ששולם לך בשלושת החודשים שקדמו ליציאה לחופשה.

     

    האם מותר לי לעבוד במקום עבודה אחר בזמן חופשתי השנתית?

     

    חוק חופשה שנתית אוסר על עבודה בשכר בתקופה שבה מקבל העובד דמי חופשה. עובד שעבד במקום עבודה אחר בזמן חופשתו מאבד את זכותו לדמי חופשה, והמעביד רשאי לנכותם משכרו במידה וכבר שולמו.

     

    חליתי במהלך החופשה השנתית. האם ימי המחלה ייחשבו לי כימי חופשה?

     

    סעיף 5 לחוק חופשה שנתית קובע שבמניין ימי החופשה לא יבואו הימים שבהם אין העובד מסוגל לעבוד מחמת תאונה או מחלה". לפיכך ימי המחלה ישולמו לך בהתאם לזכותך לדמי מחלה, ורק יתר הימים ייחשבו לימי חופשה.

     

    באוגוסט נסגר מקום העבודה שלי לשבועיים, וכל העובדים יוצאים לחופשה מרוכזת. מועד זה ממש לא מתאים לי, האם המעביד זכאי להכריח אותי לצאת לחופשה?

     

    בהתאם לפסקי-דין של בית-הדין הארצי לעבודה, קביעת מועד החופשה היא בסמכות המעביד, אם כי עליו להפעיל סמכות זו תוך תיאום עם העובד והתחשבות בצרכיו. בהתאם לכך רשאי המעביד להוציא את עובדיו לחופשה שנתית, גם אם אינה נוחה לחלק מהעובדים.

     

    במקום עבודתי קיים נוהל שלפיו כל עובד חייב לנצל את ימי החופשה העומדים לרשותו, ולכל היותר ניתן להשאיר שבוע חופשה אחד לשנה הבאה - צבירה גדולה יותר נמחקת. בעקבות עומס עבודה גדול איני יכול לצאת לחופשה, האם יש הצדקה לכך שמכסת חופשתי תמחק?

     

    הנוהל הנהוג במקום עבודתך הוא במסגרת החוק, הפועל לעידוד העובד לניצול מלוא זכות החופשה העומדת לרשותו. יחד עם זאת, החובה להוציא את העובד לחופשה חלה על המעביד. אם המעביד מונע ממך מלנצל זכות זו, אין הצדקה למחיקת מכסת החופשה.

     

    אני עובד 6 ימים בשבוע, כשביום שישי עובדים 5 שעות. כשאני לוקח חופשה מחייבים אותי בעד יום שישי ביום חופשה מלא. האם זה צודק?

     

    בחוק חופשה שנתית נקובה מכסת החופשה בימים ולכן רשאי המעביד לחייב את מכסת החופשה ביום שלם, גם ביום שבו נהוג לעבוד מספר שעות מופחת. במקומות עבודה המיטיבים עם העובד יותר משקובע החוק, תחויב מכסת החופשה באופן יחסי לאורכו של יום העבודה שבו נלקחה החופשה.

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    ארכיון YNET
    לדעת את הסעיפים הקטנים בחוק
    ארכיון YNET
    מומלצים