שתף קטע נבחר

החיים על פי המאמן האישי שלי

לצד הטיפול הפסיכולוגי, מתפתחת בעולם גישת האימון, שמציעה לאנשים שמתפקדים היטב אך רוצים חיים טובים יותר תהליך שמאפשר להם למצות את הפוטנציאל ולהשביח את הישגיהם. גם בישראל העניין הזה צובר תאוצה. מאמן חיים? מאמן משפחתי? עסקי? רק תבחרו

אילן, מנהל בכיר בחברה מצליחה, הרגיש שמיצה את עצמו בתפקיד שעשה. הוא רצה להתקדם, אבל חש שאינו משיג את המטרה. בתפקידו האחרון הצליח מאוד, ואף הגיע להישגים מרשימים, אבל להרגשתו הישגיו לא הוערכו מספיק על ידי הממונים. אילן, תקוע ומתוסכל, שמע מחבר על פתרון אפשרי לבעיה שלו: אימון. כמו שיש לך מאמן כושר, שעוזר לך לבנות חוסן פיזי, כך אתה יכול להיעזר במאמן לחיים, שיקדם אותך מהמקום בו אתה מרגיש תקוע - אמר החבר.

 

אימון (Coaching) היא גישה שנולדה בארה"ב באמצע שנות ה-80 של המאה שעברה. אביה נחשב תומס לאונרד, יועץ כלכלי, ובשנים האחרונות היא צוברת תאוצה בכל רחבי העולם, בעיקר בתחומים המשיקים לעסקים ולפסיכולוגיה. יש הטוענים כי האימון האישי (Life Coaching), המושפע מהפסיכולוגיה החיובית, העוסקת פחות בעבר ובבעיות שיצר, ויותר בכוחות של האדם ובעתידו, מתאימה לאנשים שמתפקדים היטב, אך רוצים חיים טובים יותר. מאמנים, שלא כמו פסיכולוגים קליניים בפסיכותרפיה, אינם מתעסקים בשאלה למה אדם הגיע למצב שלו כיום, אלא במה הוא רוצה מהחיים שלו עכשיו, לאן הוא רוצה להגיע ואיך אפשר לעזור לו להגיע לשם.

 

מבקרי הגישה טוענים כי היא עוד המצאה של העידן החדש, עוד דרך למצוא אושר בעולם נטול משמעות, ויש מבין המקטרגים כאלה שמפליגים וטוענים כי אימון היא דרכם של פסיכולוגים להרוויח יותר כסף בפחות זמן, להתפרנס בשעות הפנאי שלהם, ולעבוד עם אנשים מבלי להעמיק יותר מדי בקשיים שלהם. מאמנים (חלקם פסיכולוגים קליניים בכירים, ואנשים רציניים ממקצועות אחרים, שלמדו לעומק את נושא האימון), כמו גם אנשים שנעזרים באימון, טוענים כנגד הטענות הללו: אימון קצר יותר מטיפול (שלושה חודשים בממוצע) ועולה פחות (התשלום הוא בדרך כלל עבור חודש, בו מתקיימות שתי שיחות טלפון ומספר מכתבי הדואר האלקטרוני אינו מוגבל). בנוסף, הם טוענים שהעיסוק במטרות העתידיות לא פחות מורכב ומשמעותי מהעיסוק בקונפליקטים מהעבר, והאימון אינו בא להחליף את הטיפול הפסיכולוגי, אלא נועד למטרות שונות ולאוכלוסייה שונה. יש הטוענים כי האימון לטיפול פסיכולוגי הוא כמו הגישור למשפט ולעסקים.

 

"תהליך של אימון הוא תהליך המעצים אנשים, מאפשר להם למצות את הפוטנציאל האישי שלהם ולשפר את הביצועים וההישגים שלהם בחייהם האישיים והמקצועיים", מסביר יורם גורדון, יועץ אסטרטגי ומאמן עסקי, שהקים ב-2002 את מכללת Coach ME, המכשירה מאמנים אישיים. "הגישה הזאת היא גישה מעשית, עם מטרות מוגדרות היטב, והתוצאות שלה מושגות בטווח קצר יחסית של שלושה חודשים.

 

אימון מתחיל בחלומות האישיים שלנו, אלה שהיינו רוצים להגשים, אבל רובנו מתייאשים מהם ומוותרים כאשר המכשול הראשון או השני עומד בפנינו. בתהליך האימון אנחנו מתמקדים בשאיפות אלו, גוזרים מהן מטרות מדידות להישג, ויוצרים תוכנית פעולה".

 

שיחות אימון, בניגוד לרוב פגישות הייעוץ או הטיפול הפסיכולוגי, יכולות להתקיים גם בטלפון וגם באמצעות דואר אלקטרוני. אנשים מציבים לעצמם כל מיני מטרות באימון. זאת יכולה להיות המשאלה לרזות, הרצון לעשות שינוי בקריירה או ללמוד דפוסים מסתגלים יותר של התנהגות מסוימת. יש מאמנים שמגדירים עצמם מאמני חיים, אחרים מאמנים עסקיים, יש מאמנים זוגיים, מאמנים משפחתיים וכן הלאה.

 

אילן מוצא פתרון

 

"עם אילן, למשל", מספר גורדון, "הגדרנו ביחד את המטרה שלו: לנהל חברה גדולה יותר בהיקף הפעילות וכוח האדם, בהשוואה לחברה הנוכחית. בניתוח האפשרויות שהעלינו באימון שלו צפו שתי אפשרויות עיקריות: להתקדם בתוך החברה שלו או לצאת לחפש את עתידו בחברה אחרת".

 

בתשובה לשאלה מה החששות שלו ומה עוצר אותו היום מלהתקדם, הגיעו אילן והמאמן שלו לניתוח הבא: הסגנון הניהולי של אילן הוא ריכוזי, וכדי להתקדם ולקבל אחריות על חברה גדולה יותר הוא חייב להתחיל לסמוך על האנשים שפועלים תחתיו ולהאציל להם יותר סמכויות. אילן בחר את האנשים שיעבדו תחתיו כך שלא יהוו עבורו איום ו/או אתגר, וכדי להתקדם יהיה עליו לבחור אנשים בעלי יכולת, שיוכל לתת בהם אמון.

 

המאמן ואילן העריכו את יחסיו עם הבוסים שלו והגיעו למסקנה שאין לו את הקשרים המתאימים כדי למצוא תעסוקה הולמת לשאיפותיו. ביחד, הם הגדירו מטרה לטווח הקצר, והיא - שינוי הסגנון הניהולי של אילן מריכוזי לביזורי. הם הגו יחד תוכנית פעולה משותפת, ותוך שלושה חודשים נבנתה מערכת סמכויות ואחריות חדשה בחברה, תוך שאילן לומד לסמוך על האנשים שלו, לתת בהם אמון ולפתח את עבודת הצוות ביניהם. תוך כדי עבודה זו, אילן רכש מיומנויות של הצבת יעדים, הקשבה ותקשורת עם הדרג שמתחתיו.

 

התגובה של האנשים תחתיו לא איחרה לבוא. הם הרגישו שהם חופשיים יותר, מחויבים יותר וייחסו זאת לשינוי שחל אצלו.

 

 

במקביל, אילן החליט להמשיך ולפעול בשני צירים: להתקדם בתוך החברה שלו, ולחפש את עתידו בחברה חדשה. אילן ומאמנו ערכו רשימת אנשים שבאמצעותם הוא יכול לקבל הפניות וקשרים למקומות עבודה אפשריים, וכתוצאה מכך הוצע לו תפקיד בחברה גדולה יותר.

 

במפגש אחרון עם הממונה העתידי שלו הם קיימו שיחה לגבי סמכויותיו העתידיות, וכתוצאה משיחה זו הוא הגיע לשיחת האמון נסער, תוך הבנה שהוא הולך להיכנס לניהול חברה כפי שהוא רצה, אבל שמהר מאוד יחסיו עם הממונה החדש יהיו גרועים ממש כמו יחסיו עם הממונים הקיימים. כתוצאה מכך, אילן החליט להישאר בחברה הנוכחית ולשנות את היחסים שלו עם הממונים: הוא יזם פגישות איתם ונטל על עצמו אחריות ליצירת יחסים המושתתים על אמון, שיתוף והתייעצות. בעקבות זאת השתנתה מערכת יחסי העבודה ביניהם וזו הקרינה על כל הסובבים. אחרי חודשיים הוא קיבל הצעה לנהל יחידה גדולה יותר, כפי שהגדיר לעצמו בתחילת האימון.

 

פנינה מגשימה חלום

 

פנינה היא אשה בשנות הארבעים, שפנתה לאימון משום שהרגישה שאינה מסופקת בחייה. היא עסקה בהוראה, מקצוע שהגיעה אליו מלכתחילה בשל הנוחיות שהוא מאפשר בגידול ילדים, וכמשרה שנייה בחייה. החלום של פנינה היה להקים עסק לייצור תכשיטים אמנותיים. בעברה ניסתה כמה פעמים ליצור תכשיטים ולשווק אותם, אך הירפתה בשלב מסוים.

 

בניתוח משותף עם המאמנת שלה, של תחומים נוספים בחייה, היא הרגישה שיש גם בהם עצירה. למרות שחיי המשפחה שלה "בסדר", לא היתה שם התחדשות והתלהבות. המטרה לטווח הקצר, כפי שהוגדרה בפגישת האימון, היתה בדיקת האפשרויות להקמת עסק, קבלת החלטה לגבי סיום פרק ההוראה בחייה, גיוס בעלה ובני המשפחה לחלום שלה, והפיכתם לשותפים.

 

 

בהמשך נבנתה לה תוכנית פעולה מפורטת, בה בוצעו הפעולות הבאות: לימוד שוק התכשיטים המקומי ותחום והייצוא, על-ידי יצירת קשר עם בעלי חנויות ויצרנים, בחינת קבלת אפשרויות מימון להקמת עסק, בחינת מקורות סיוע לבניית תוכנית עסקית וגיוס בעלה ובני המשפחה כשותפים לפרויקט. האתגר הגדול ביותר היה גיוס בעלה ובני המשפחה, שניסו בתחילה לשכנע אותה להישאר בהוראה ולעזוב את הרעיון. הנחישות וההתלהבות שלה שיכנעו אותם להצטרף, משום שכפי שהם דיווחו יש לנו אמא אחרת בבית - יש לה ברק בעיניים שמקרין על כולנו.

 

פנינה החלה לפעול במרץ במישורים אחרים: היא יצרה קשר עם גורמים בענף התכשיטנות, תוך שהיא יוזמת פגישות עם אנשים שלא הכירה ("בחיים שלי לא הייתי מעזה להרים טלפון למישהו שאני לא מכירה ולבקש שיפגוש אותי"). תוך כדי תהליך האימון היא החלה לייצר תכשיטים, כדי שיהיו לה דוגמאות להראות. חברה שראתה את התכשיטים הציעה לערוך בביתה מכירה, ובהמשך נוצר קשר עם מספר חנויות, להן החלה פנינה לספק תכשיטים באופן קבוע. היא החליטה לשכור מקום ולגייס עובדת שתסייע לה בייצור. בעלה לקח על עצמו לעזור לה בניהול הכספים. השלב הבא באימון שלה היה לסיים את פרק ההוראה בחייה, לבסס את העסק ולברר אפשרויות לייצוא.

 

עבור פנינה, האימון היה פריצת דרך. היא מעידה על עצמה שהיא מתעוררת כל יום עם תחושת כיף והתלהבות, הילדים אומרים לה שהיא אמא שמכניסה הרבה שמחה הביתה, בעלה אומר לה שהוא רואה אותה באור חדש ונהנה מכך, וכך גם היא, שגילתה בו שותף נהדר.

 

המאמנים

 

למרות שברוב המקרים מגיעים לאימון אנשים מתחום הפסיכולוגיה לענפיה השונים, ומתוך הייעוץ לגווניו, יורם גורדון טוען כי משתתפי התוכנית שלו להכשרת מאמנים מגיעים ממגוון עיסוקים: מהנדס

מערכות מידע, בעלי חברה להוצאה לאור של עיתונים, עורך-דין, מנהלי משאבי אנוש, כלכלנים, אנשי מחשבים, מנהלים ועוד. חלקם עוסקים באימון כעיסוקם המרכזי, אחרים עוסקים באימון לצד המקצוע שלהם, ויש גם כאלה שמשתמשים במקצוע שלהם במיומנויות שלמדו בקורס האימון.

 

"בקורס לומדים מגוון רחב של מיומנויות וטכניקות ומתנסים תוך כדי באימון", מסביר גורדון. "בסופו של דבר מאמן טוב הוא בעל כושר הקשבה ברמה גבוהה, אחד ששומע מעבר למלים וקורא בין השורות. מאמן טוב משתמש בטכניקה של שאלות משמעותיות, המניעות את האדם לחשיבה חדשה, למוכנות לקחת אחריות על החיים שלו ולפעול כדי להגשים את עצמו. מאמן טוב לא מביא את הערכים והשיפוטים שלו לתוך שיחת האימון, הוא רואה את המאומן שלו במוקד ושותף לו בהישגים, כמו גם בנקודות הקושי איתן הוא מתמודד. הוא חסר פשרות ביחס למטרות המאומן שלו, אינו מוותר, משמש כמראה תוך שהוא נותן לו משוב כן, חוגג בהישגיו ותומך כשיש קשיים".

 

הכותבת היא פסיכולוגית קלינית
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאמן אישי. שותף להצלחה, לא משמש כמורה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים