שתף קטע נבחר

אבו עלא: מקורב לערפאת, מקושר בישראל

הוא מילא תפקיד מרכזי בשיחות אוסלו, ונחשב לבעל קשרים טובים עם בכירים בישראל - אבל קודם כל הוא מקורבו של היו"ר

אחמד קוריע (אבו עלא), שמונה אמש (א') על ידי יאסר ערפאת לראש הממשלה הפלסטיני, נחשב כמקורב של היו"ר. במשך שנים רבות, עד להסכם אוסלו, הוא שימש כיועצו הקרוב של ערפאת לעניינים כלכליים.

 

אבו עלא נולד ב-1937 באבו דיס הסמוכה לירושלים, למשפחה עשירה. הוא הצטרף לפתח ב-1968 וניהל את המחלקה הכלכלית של אש"ף במשך שנות ה-70 וה-80, עד להסכם אוסלו.

 

ב-1989 נבחר אבו עלא לוועד המרכזי של הפתח. היה לו תפקיד מרכזי בניהול שיחות אוסלו, כשעמד בראש המשלחת הפלסטינית לשיחות שהביאו להסכם אוסלו. הוא עמד גם בראש המשלחת הפלסטינית לשיחות טאבה, שהתנהלו לאחר כישלון פסגת קמפ דייוויד.

 

אבו עלא נחשב לבעל יחסים מצוינים עם בכירים בישראל, בעיקר עם יו"ר מפלגת העבודה, שמעון פרס. הוא אף חבר בחבר הנאמנים של מכון פרס לשלום. עם ראש הממשלה שרון נפגש אבו עלא בחודש פברואר האחרון.

 

בממשלה הפלסטינית הראשונה, בין השנים 94'-96', כיהן אבו עלא כשר הכלכלה והמסחר. בבחירות למועצה המחוקקת ב-96' הוא התמנה ליו"ר המועצה המחוקקת, תפקיד שמילא עד כה. בתפקידו זה הוא נחשב כמחליפו ויורשו של ערפאת במקרה שזה מתפטר או הולך לעולמו.

 

אבו עלא נהנה מתמיכה רחבה בשורות הפתח, גם אם אינו ראש מחנה מובהק בתנועה. הוא מקובל על המדינות החברות ברביעיה ונחשב לנושא ונותן קשוח, אולם כזה שאינו גורם לפיצוצים בשיחות שבהן הוא משתתף. בתקופה האחרונה הוא ניסה לתווך במשבר בין אבו מאזן לערפאת, אך ללא הצלחה.

 

בשנים האחרונות היה מצבו הבריאותי של אבו עלא רופף, והוא התאשפז בשטחים ובחו"ל בעקבות בעיות בריאות שונות. 

 

המומחה למזרח התיכון דניס רוס, שהיה השליח האמריקני למזרח התיכון בממשלות קלינטון ובוש, תיאר את אבו עלא כ"אדם שמאמין אמונה עמוקה בשלום עם ישראל, שמתנגד לאלימות". עם זאת, הוא ציין כי "השאלה אינה מי הוא ראש הממשלה, אלא האם ערפאת יצר את צעדיו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
אבו עלא. נהנה מתמיכה רחבה בפתח
צילום: דן בלילטי
צילום: איי פי
ערפאת. האם הוא יצר את צעדיו
צילום: איי פי
מומלצים