שתף קטע נבחר

חרדים, אבל אחרת

זה נשמע כמו התחלה של בדיחה: קבוצת חרדים פותחת בגליל בית ספר לרפואה סינית. הם היו פעם חילונים וחיפשו את האור. התגלגלו בין יוגה לקרישנה - ונפלו בסוף על הקבלה. הכירו את הישוב החרדי "אור גנוז", הסמוך לקבר בר יוחאי. הוא לא דומה לשום דבר

הרב יובל הכהן אשרוב עסוק. אוטוטו נפתחת שנת הלימודים השנייה בבית הספר לרפואה סינית בישוב "אור גנוז". יש הרבה עבודה, בעזרת השם.

 

תרימו גבה. זה בסדר, אתם לא לבד. הכהן אשרוב וחבריו כבר רגילים. הקהילה החרדית הקטנה, הממוקמת בצפון בסמוך לקברו של רבי שמעון בר יוחאי, מורגלת בשאלות: איך זה שהם מקיימים את עצמם בעבודה? איזה מין חרדים הם? הם כבר שמעו את הכל במשך 14 השנים האחרונות.

  

רובם באו בכלל מהשומר הצעיר, מהקיבוצים. חילונים שהלכו אחרי האור של הקבלה. חזרו בתשובה, אבל בחרו שלא להתבדל בקהילה החדשה שהקימו - אלא להוסיף ולקיים קשר עם העולם החילוני וכך להפיץ את תורתם. "החילוני פה, והחרדי פה, ואנחנו ביניהם", אומר הכהן אשרוב בחיוך. זו התורה שבעל-פה.

 

גם תורה, גם עבודה

  

60 המשפחות המתגוררות בקהילה מקיימות אורח חיים על פי דרכו של הרב אשלג, מקובל שנפטר לפני 48 שנים. בין היתר פירש את ספר הזהר וחיבר כתבים העוסקים בחזון לכינון חברה מתוקנת וצודקת; חזון סוציאליסטי של שילוב תורה ועבודה.

 

והשילוב הזה אכן קיים: עד להקמתו של בית הספר לרפואה סינית, עסקו התושבים החרדים בהקמת בית הארחה ובעבודה בבית הדפוס הקיים במקום. במקביל, הקימו תעשיית קלטות שבהן ניתן לשמוע שיעורי קבלה בנושאים מגוונים.

 

הרב הכהן אשרוב הוא הגורו המקומי. גם תלמידים חילונים מגיעים לשמוע. זה עובר מפה לאוזן. "הכל שטויות במיץ עגבניות. אל תאמיני לאף מילה", הוא עצמו מפטיר במבוכה כשהוא נשאל על מידת השפעתו. הרב מודע לעובדה שמראהו המזוקן ולבושו החרדי לעיתים מרתיע – אבל הדרך, הוא מאמין – תכבוש את הלבבות.

 

"אי אפשר לרכז את כל החרדים ולשים אותם תחת מטריה אחת", מסביר הכהן אשרוב. "הדור השתנה. אנחנו עושים מילואים ומאמינים בקיומה של מדינת ישראל. נכון שיש טעם לפגם בכך שהחילונים מפרנסים את החרדים. ואכן, לנו כדתיים עדיף שלא ניתמך".

 

והוא בכלל מגולני, מ"פ בגדוד 17. הכהן אשרוב, בגרסה החילונית שלו, נפצע במלחמת לבנון ועבר אשפוז. לאחר שהבריא, החל בחיפוש אחר העולם הרוחני. "למדתי כל מה שהיה בשוק – קרישנה, מדיטציה ויוגה. שום דבר לא תפס אותי". חוץ מכתבי האר"י הקדוש.

 

כשכתבי האר"י במזוודה, הוא נוסע לבוסטון ללמוד לימודי דיקור סיני. קומץ חברים שומע את דעותיו בנושא הקבלה - ואט אט מתגבשת קבוצה. "הדת לא משכה אותי, אבל הרגשתי שכתבי האר"י נכנסים לי לנשמה - ומכאן הדרך לשמירת השבת הייתה קצרה", הוא מספר.

 

"הממסד הדתי מרחיק אנשים"

 

רק כאשר הגיע לביקור בארץ הבין לפתע כי חזר בתשובה. החיים השתנו לתמיד. הכהן אשרוב ורעייתו נעמי התיישבו ב"אור גנוז", הוא פתח מרפאה לטיפול בדיקור - ובמקביל המשיך להעביר שיעורים ברחבי הארץ.

 

יש לו ביקורת נוקבת על הממסד הדתי בארץ ועל המפלגות החרדיות. "הממסד הדתי לצערי גורם לאנשים לא לראות את האמת. הוא מונע מאנשים להתקרב לדת. הוא מגיע ממקום של שליטה. לעולם לא תשמעי את הרב שלנו אומר שבמידה ולא תשמרו תורה - תישרפו באש הגיהנום. אנחנו לא מאמינים בכפיה".

 

הפערים הגדולים בין דרך חייהם של הכהן אשרוב וחבריו בקהילה לבין קהילות חרדיות אחרות בארץ מהווים מוקד משיכה, ומביאים חילונים רבים לפקוד את המקום. גם קבלה, גם רפואה סינית – מה רע? "אני לא רוצה להחזיר אנשים בתשובה", מדגיש הכהן אשרוב.

 

"המטרה של תורת הקבלה היא להפוך את האדם ליצור טוב יותר. אם מי ששומע אותי מבקש לקחת רק 50 אחוז מהדברים - אז בבקשה. מהר מאוד הבנתי שזה לא תפקידי לעשות תשובה, אם הייתי חי בציפיה לזה - הייתי נשבר מזמן, מאחר ולכל אחד יש את הקצב שלו. אני לא מאמין בכפיה. גם אדם שאינו בוחר ללכת בדרך של שמירת מצוות, אך מביא תועלת לחברה - הוא אדם טוב".

 

בעוד מספר ימים יתמלאו הכיתות בבית הספר לרפואה סינית. כיתות שיחולקו על ידי מחיצה – גברים ונשים לחוד. העיקרון הזה יישמר בקפידה.

 

- אז יש חיבור בין הדת היהודית לרפואה הסינית? בין דת לעבודה?

 

"בקבלה יש הסבר למערכת של חוקים קוסמיים, שאינם משתנים לעולם, וברפואה הסינית מדברים על אנרגיית הטבע, אנרגיית החיים. ולגבי העבודה שלנו? גם הרמב"ם היה רופא, שלימד תורה ועבד 16 שעות ביום. אין בכך כל סתירה. זה טוב לנפש של האדם, שיאכל מיגיע כפיו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון גולדמן
אור גנוז. 60 משפחות וחזון מיוחד של תורה ועבודה
צילום: דורון גולדמן
קבר רבי שמעון בר יוחאי (ארכיון)
מומלצים