שתף קטע נבחר

התרופה שתפטור נשים מסרטן השד (כמעט) לתמיד

החשש הגדול ביותר של כל אישה שהחלימה מסרטן השד הוא לחלות שוב. היום ישנה תרופה שמאפשרת לנשים בגיל המעבר לעבור בשלום את חמש השנים שאחרי ההחלמה - אך עד כה לא היה טיפול שימנע מהסרטן לחזור לאחר מכן. מחקר חדש מצביע על כך שהתרופה 'פמרה' מגדילה את הסיכוי של הנשים האלה להיפטר מהמחלה לתמיד

אחד החששות הגדולים ביותר של נשים שהחלימו מסרטן השד הוא לחלות בשנית. אלא שמחקר חדש שפורסם בסוף השבוע נותן סיבה לאופטימיות.

 

המחקר מצא ש'פמרה', תרופה שנועדה לטיפול בסרטן השד בשלבים מתקדמים, מפחיתה ב-43% את הסיכון לכך שהמחלה תתקוף שוב. "אלה מסקנות מעודדות מאוד. עד היום לא היתה לרופאים תרופה לרשום לנשים אחרי שחלפו חמש שנים מהיום שהבריאו", אמר ד"ר גדי רנרט, ראש התוכנית הלאומית לגילוי סרטן השד ומנהל המרכז הארצי לבקרת סרטן של שירותי בריאות כללית.

 

המחלה הממארת מכולן

 

סרטן השד היא המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל ובעולם המערבי. בכל שנה מאובחנות 4,000 חולות חדשות בישראל - 900 מתוכן ימותו בעקבות המחלה. כ-75% ממקרי הסרטן מתגלים אצל נשים מעל גיל 50. על אף שישנם טיפולים רבים למחלה - החל מטיפולים כימותרפיים ועד לכריתת השד הנגוע - עדיין קיים סיכוי לחלות בה שוב אחרי ההחלמה. מחצית מהמקרים שבהם מכה הסרטן בשנית מתרחשים במהלך חמש השנים הראשונות שאחרי ההחלמה. עם תום חמש השנים האלה עדיין קיים סיכוי של 2%-4% שהסרטן יכה שוב. הסיכוי גדל בשיעור זה בכל אחת מהשנים שלאחר מכן.

 

בשני העשורים האחרונים נוהגים רופאים לתת לנשים בגיל המעבר שהחלימו מסרטן השד תרופה בשם 'טמוקסיפן', שבולמת את הסיכון לחלות בשנית במשך חמש השנים שלאחר מכן. עם זאת, בחלוף חמש השנים הללו התרופה הזו כבר לא מועילה במניעת המחלה ואף עלולה לגרום לתופעות לוואי לא רצויות. נשים אחרי גיל המעבר שסיימו את נטילת ה'טמוקסיפן' הגיעו למבוי סתום: לרופאים לא היה למעשה טיפול מונע להציע להן.

 

כיצד בעצם ניתן באמצעות טיפול תרופתי למנוע מהמחלה לתקוף? "כ-80% מהגידולים בסרטן השד מכילים קולטנים להורמון האסטרוגן, שמעורר את פעילותם", מסביר ד"ר גדי רנרט. "אחרי גיל המעבר הגוף הנשי מאפשר ייצור אסטרוגן על ידי אנזים מיוחד שהופך פעילות הורמון גברי להורמון נשי, כלומר לאסטרוגן. תרופה שעוצרת את ייצור האסטרוגן תעצור למעשה את התפתחות הגידול, התפתחות גרורות או התפתחות המחלה בשד השני".

 

בדרך להחלמה מלאה

 

היום קיימות בשוק שלוש תרופות שעוצרות את פעילות האסטרוגן: 'פמרה', 'ארימידקס' ו'ארומסין'. אחת התרופות, 'פמרה', שמייצרת חברת נוברטיס, עמדה במרכזו של מחקר חדש. המחקר נועד לבדוק האם בנוסף לטיפול בסרטן השד יכולה התרופה למנוע מנשים שהבריאו לחלות שוב.

 

במחקר נבדקו 5,187 נשים אחרי גיל המעבר שטופלו במאות מרכזים רפואיים בארצות הברית, קנדה ואירופה, וניצחו את המחלה. מחצית מהנשים טופלו ב'פמרה', ומחציתן השתייכו לקבוצת מעקב ונטלו תרופת דמה (פלסבו) שאין לה כל השפעה. הנשים לא ידעו האם הן מטופלות בתרופה האמיתית או בתרופת הדמה.

 

תוצאות ראשוניות של המחקר, שפורסמו בסוף השבוע, עוררו הדים בעולם. זאת לאחר שהחוקרים החליטו להפסיק את הפעלת קבוצת המעקב לפני תום חמש שנות המחקר המתוכננות - ולתת לכל הנשים את התרופה האמיתית.

 

מתוך 5,187 הנבדקות, 207 חלו שוב בסרטן השד. אלא שמתוכן רק 75 קיבלו את התרופה האמיתית, לעומת 132 שקיבלו את תרופת הדמה. המשמעות: 'פמרה' הפחיתה את הסיכון לחלות במחלה מחדש ב-43%.

 

עם זאת, בקהילה הרפואית היו מי שקראו להמשיך ולבדוק כמה היבטים נוספים, והזכירו שלתרופה מספר תופעות לוואי: היא מעלה את הסיכון לאוסטאופורוזיס, ועלולה לגרום לגלי חום ולהזעה לילית. כמו כן, לא ידועה כיצד 'פמרה' משפיעה על נשים שכבר לא נוטלות 'טמוקסיפן' חצי שנה ויותר - או האם ניתן לתת את התרופה לפני תום חמש השנים של נטילת ה'טמוקסיפן'.

 

בנוסף, חשוב להדגיש שהטיפול התרופתי החדש אינו מיועד לחולות צעירות. הסיבה: 'פמרה' עוצרת את ייצור האסטרוגן רק אצל נשים מבוגרות שהשחלות שלהן הפסיקו לייצר את ההורמון.

 

עליית מדרגה בטיפול

 

"כשלמחקר יהיו משמעויות קליניות לנשים, המשמעות תהיה עליית מדרגה בכל הנוגע לטיפול בסרטן השד ובהישרדות. מסתבר שאפשר לתת טיפול מונע גם אחרי חמש שנים מגילוי המחלה", אומר ד"ר רנרט.

 

בימים אלה מתכנן ד"ר רנרט, בשיתוף מרכזים רפואיים בעולם, מחקר חדש שיבחן האם התרופה 'ארימידקס', שפועלת באופן דומה ל'פמרה', יכולה לסייע לנשים בריאות שהן בעלות סיכון גבוה ותורשתי לחלות בסרטן השד - לא לחלות במחלה: "אנו מחפשים בימים אלה נשים שמתאימות למחקר החדש. בכל מקרה, התוצאות החיוביות של המחקר הנוכחי נותנות דחיפה נוספת למחקר המתוכנן".

 

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מבהירה שמדובר במחקר בעל משמעויות קליניות - אך הוא עדיין לא ניתן ליישום מיידי. "מדובר במחקר חשוב ומקיף, אם כי עדיין יש לבדוק ולהעמיק בגורמים רבים הקשורים בו. כל מחקר שעוזר לנו להתמודד עם המחלה הוא חשוב. היום נשים כבר יודעות שסרטן השד זה לא סוף העולם, שיש דרכים להתמודד איתו ושהחוקרים מוצאים כיוונים חדשים כל הזמן. היעד שלנו הוא למגר את המחלה. לכן, עד שזה יקרה, כל הישג הוא בעל חשיבות".

 

תוצאות המחקר יתפרסמו בקרוב במלואן בגליון כתב העת הרפואי היוקרתי 'ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
'פמרה'. הפחיתה חזרת הסרטן ב-43% מהמקרים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים