שתף קטע נבחר

אחרי הבחירות: בליכוד נערכים לקרבות הפנימיים

בכירי המפלגה קובלים על כך שהמזכירות רוקנה מתוכן ולא כונסה זמן רב, "כך שראש הממשלה והמנכ"ל עושים מה שהם רוצים, בלי פיקוח". חברי המרכז כבר לוחצים על ח"כים למנוע את יישום המלצות ועדת שטרית, לפיהן כל המתפקדים יצביעו בפריימריס. צפוי חורף חם

בליכוד עוד לא הספיקו להירגע מסערת הבחירות לרשויות המקומיות, וכבר מתכוננים הבכירים ופעילי השטח למאבקים הבאים. הפעם מדובר במאבקים פנים-מפלגתיים, בהם יהיו מעורבים חברי כנסת, שרים, חברי מרכז ופעילי שטח, ובעיקר - הרבה מאוד אמוציות ואינטרסים.

 

המאבקים צפויים לספק לא מעט כותרות, והם עשויים  לשקף בצורה בהירה יותר את מעמדם והשפעתם של בכירי הליכוד בתוך מפלגתם - בפרט לאחר הגזירות הכלכליות וחוסר ההצלחה היחסי בבחירות המוניציפאליות.

 

את שורת המאבקים יפתח הקרב על מזכירות הליכוד, גוף אותו ניתן להשוות לדירקטוריון של חברה גדולה. מדובר בגוף רב-עוצמה בתוך המפלגה, שחברים בו חברי הכנסת ונציגים נבחרים מאזורים שונים בארץ. 62 חברי המזכירות אמורים, בין היתר, לפקח על התהליכים המנהלתיים במפלגה, להיות אחראים על ראשי האגפים בתנועה, לאשר מינויי מנכ"ל וסמנכ"לים ולפקח על ההוצאות הכספיות.

 

אבל לא רק בשל העניינים הפרוצדורליים מעניינת מזכירות הליכוד. מדובר במוסד המהווה גם במה נוחה עבור חברי הכנסת של המפלגה, בעיקר החדשים שבהם, שמבקשים להביע את עמדתם בנושאים פנים-מפלגתיים.

 

"מזכירות פעילה תיתן ביטוי לח"כים החדשים", מסבירים גורמים בליכוד. "כשיושבים במזכירות, זה לשבת בעוד מקום שבו אפשר להתבטא ולמתוח ביקורת, וגם להיחשף לתקשורת. זה גם מקום שבו אתה מחליט הלכה למעשה על מה שקורה בליכוד, ויש לך נגיעה לתקציבים ולהחלטות פנים מפלגתיות חשובות".

 

"ראש הממשלה לא נותן דין וחשבון לאיש"

 

אלא שלמרות העוצמה והסמכויות הרבות שיש למזכירות הליכוד ולאנשים המרכיבים אותה, היא רוקנה בשנים האחרונות מתוכן, ומעטים זוכרים מתי בפעם האחרונה התכנסו חבריה לישיבה מסודרת. פעילי שטח וחברי כנסת בליכוד מפנים אצבע מאשימה בעניין זה לעבר מנכ"ל הליכוד, אריק ברמי, כמו גם כלפי ראש הממשלה שרון ובנו עמרי.

 

"עד עכשיו היה מאוד נוח ליו"ר המפלגה, אריאל שרון, שאין שום מוסד מסודר שאליו אפשר להביא לדיון את מה שהליכוד מעולל למדינה", אומר חבר כנסת מן המפלגה. "זה מצב שהוא נוח גם לבנו של ראש הממשלה, שכן יחד עם המנכ"ל, הם יכולים לעשות מה שהם רוצים בליכוד, בלי שום פיקוח. כשמוסדות התנועה משותקים, אז לא צריך לבוא ולתת דין וחשבון לאף אחד. גם על הבחירות המוניציפאליות לא נתנו דין וחשבון".

 

אותו חבר כנסת מזכיר שהליכוד הכפיל את הכסף שהוא מקבל מהמדינה, שכן יש לו 40 מנדטים בכנסת. אך לדבריו, "אף אחד לא יודע לאן הולך הכסף הזה ואיך הוא מחולק לסניפים. אין שום פיקוח על העניין הזה. המזכירות אמורה לעשות את זה, אבל אף אחד לא מכנס אותה".

 

לחבר הכנסת משה כחלון נמאס מחוסר הסדר, והוא מתכוון, כאשר הנושא המוניציפאלי יירד מהפרק, להוביל מהלך שיביא לבחירת מזכירות חדשה. "זהו אחד הגופים החשובים במפלגה", הוא אומר, "ולא ייתכן שאף אחד לא יודע מה קורה איתו. הוא לא התכנס כבר המון זמן, וכל אחד עושה במפלגה הזאת מה שהוא רוצה, בלי שום פיקוח. המצב הזה חייב להפסק".

 

"אנשים יתחילו לפתוח את הפה"

 

לא רק אופיה של המזכירות עומד על הפרק. בליכוד אומרים כי לאחר הסיבוב השני של הבחירות לרשויות המקומיות, לקראת סוף השבוע הבא, דברים בתוך המפלגה "הולכים להשתנות". בכירים בליכוד אומרים כי "עד הבחירות, אנשים פחדו לפתוח את הפה. השרים לא דיברו כי פחדו מראש הממשלה, ואנשי השטח שתקו כי פחדו שיוענשו ולא יקבלו תקציבים. אך המצב הזה ישתנה בקרוב, ואנשים יפתחו סוף-סוף את הפה. אין ספק", אומרים הבכירים, "שמזכירי הסניפים שנבחרו לא מזמן, ושעליהם להוכיח את עצמם, יתחילו לדרוש תקצוב לסניפים שלהם".

 

וכשאלה יפתחו את הפה, צפויים אנשי הליכוד לדון בעיקר בכמה נושאים מרכזיים שעל הפרק מבחינתם. כמו, למשל, חוקת הליכוד. סביב החוקה עומדים להתקיים לא מעט מאבקים, כמו לדוגמה הניסיון להוציא מידי חברי המרכז את בחירת חברי הכנסת.

 

לאחר הפריימריס האחרונים, שריח רע עלה מהן, הגיש השר מאיר שטרית המלצות לראש הממשלה. אחת ההמלצות הייתה להפוך את הפריימריס בליכוד לכלל מפלגתיים, כלומר: לא רק חברי מרכז ייבחרו את חברי הכנסת, אלא כלל המתפקדים למפלגה. מאבק זה צפוי להיות אחד הקשים, שכן חברי המרכז אינם מתכוונים לוותר בקלות על הכוח הרב שנמצא בידיהם.

 

ח"כים בליכוד כבר מדווחים על לחצים המופעלים עליהם בעניין זה. לכמה מהם יש אפילו הצעות כיצד לנטרל את המלצות ועדת שטרית. "כדי שנוכל להתנגד להמלצות האלה, נצטרך לבצע שינויים אחרים בחוקה ולבצע תיקונים מבית", נוהג ח"כ גלעד ארדן לומר בכנסים פוליטיים בהם הוא משתתף.

 

ארדן מתכוון לשלושה שינויים עיקריים: האחד, להפסיק את המנהג לפקוד ועדי עובדים לתוך הליכוד; השני, לקבוע תקופת זמן של כשנתיים או שלוש, עד שחבר ליכוד חדש יוכל להיבחר ולהיות חבר מרכז; השינוי השלישי הוא להאריך את תקופת הזמן שצריך אדם בעל עבר פלילי לעבור עד שיוכל להיבחר למוסדות התנועה או לייצגה - זאת בניסיון למנוע הסתננות של גורמים פליליים לתוך הליכוד. "אנחנו לא רוצים שאנשים עם עבר פלילי יסתובבו חופשי בתוך התנועה", אומרים במפלגה.  

 

ומתי כל זה יתחיל להתבצע? אם להסתמך על המכתב ששלח לפני ימים אחדים יו"ר נשיאות ועידת הליכוד, השר ישראל כץ, לחברי הוועידה, וכן על דברי בכירים בתנועה, הרי שמדובר באמצע חודש דצמבר. כץ קרא במכתבו לחברים להציע הצעות לשינויים בחוקת הליכוד. בכירים בליכוד אומרים כי ההצעות יועלו לדיון בכינוס הוועידה, ככל הנראה במחצית הראשונה של חודש דצמבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המזכירות רוקנה מתוכן. שרון
צילום: רויטרס
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
המלצה לקיים פריימריס פתוחים. שטרית
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: אתר הכנסת
המצב חייב להיפסק. כחלון
צילום: אתר הכנסת
מומלצים