שתף קטע נבחר

הרופאה שגילתה את מחסור הויטמין ברמדיה: הגשמתי חלום

ד"ר אביבה פתאל, נוירולוגית ילדים מהמרכז הרפואי ת"א, היתה זו שעלתה על המחסור בויטמין B1 בתחליף החלב הצמחי של רמדיה. זריקת הוויטמין שנתנה לתינוק החולה, שיפרה את מצבו מיידית. תוך שעות הכריז משרד הבריאות: הרמדיה הצמחית אכן חסרה בוויטמין, ומינה את פתאל לרכז הטיפול בכל התינוקות שאושפזו עקב צריכת הרמדיה הצמחית

משרד הבריאות והורים רבים בישראל חייבים את חיי ילדיהם לד"ר אביבה פתאל, נוירולוגית מבית החולים לילדים "דנה" במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב). פתאל הייתה זו אשר מצאה כי התינוקות המאושפזים סובלים מחסר בויטמין B1 החיוני לתפקוד מערכת העצבים.

זמן קצר אחר-כך יצא משרד הבריאות עם מסקנותיו, שהתבססו על קביעתה של ד"ר פתאל וכך, חייהם של מספר רב של תינוקות ניצלו.

 

ביום חמישי, התקבל למחלקתה של פתאל תינוק בן חצי שנה אשר סבל מריצוד עיניים והקאות חוזרות ונשנות. תחילה חששו הרופאים כי המדובר בגידול, אולם בדיקות שללו את האפשרות. ד"ר פתאל העלתה את ההשערה הראשונית שמדובר בתת תזונה. בדיקה מול ההורים העלתה כי התינוק הוזן ברמדיה הצמחית.

 

במהלך השבת, החליטה ד"ר פתאל לבדוק את האפשרות כי אכן המדובר בתת תזונה ומחסור בויטמין B1. היא הזריקה לתינוק את הויטמין, ותוך שעות ספורות נדהמה לגלות שיפור ניכר במצבו. פתאל התקשרה מיידית למשרד הבריאות וסיפרה על השתלשלות העניינים. לא חלף זמן רב עד שאומתה ההשערה: תחליפי הרמדיה הצמחית אכן לא הכילו תיאמין, הלא הוא ויטמין B1.

 

"מאוד ייתכן שאם לא הייתי נותנת לתינוק ויטמין B1 הוא היה שוקע בתרדמת", אומרת פתאל ל-ynet, "כבמטה קסם, מאז שהזרקתי לו את הוויטמין, הוא הפסיק להקיא, הפסיק לבכות, התחיל לאכול והראה שיפור דרמטי. עדיין לא חלפו לו כל הסימנים, אך אני מקוה שהטיפול ישפר את מצבו".

 

המחסור בויטמין B1 מוכר היטב לעולם הרפואה כמחלת "וורניקה אנצפאלופתי" השכיח באלכוהוליסטים, קשישים, אנורקסים וחולים כרוניים הסובלים מתת תזונה. אלא שהמחלה נדירה יחסית בילדים. הטיפול בויטמין B1 חייב להיות מיידי, ולא - נגרם נזק מוחי בלתי הפיך, בשל חשיבות הויטמין ביצירת האנרגיה במערכת העצבים.

  

- איך היתה ההרגשה כשהסתבר לך שעלית על הבעיה?

 

"תשמע, זה חלומו של כל רופא להציל ולרפא כמה שיותר אנשים, אני הגשמתי חלום. אני מרוצה שהצלתי חיים באמצעות חשיבה רפואית ובלי צילומים או בדיקות מעבדה. זו החשיבות של הרפואה של פעם והמקרה הזה מדגים כמה אי אפשר לוותר על המגע האישי הזה עם החולה בבדיקות הרפואיות הבסיסיות".

 

- ידוע לך המספר המדוייק של התינוקות שניצלו הודות לגילוי שלך?

 

"חשוב לי שהצלתי את התינוק שאושפז אצלי, אבל אני מניחה שהצלתי עוד רבים אחרים בישראל ואולי ברחבי העולם שגם שם בקהילות היהודיות צורכים את הרמדיה הצמחית".

 

- מה התגובות שאת מקבלת מהקולגות?

 

"במשרד הבריאות היו המומים ולא הפסיקו להודות לי על התגלית, קיבלתי גם הרבה טלפונים מרופאים מכל הארץ, כולם מפרגנים ומעריכים את האבחנה שהם קראו לה אלגנטית ומונעת נזקים".

 

מלבד מחמאות וברכות, במשרד הבריאות החליטו מייד למנות את ד"ר פתאל לרכזת הטיפול והאבחון בתינוקות החולים. ובתוקף תפקידה זה, היא מבקשת להרגיע את ההורים לילדים שהוזנו ברמדיה צמחית: "אני לא חושבת שצריך להיכנס להיסטריה. מרגע שגילינו שזה אכן קשור לרמדיה הצמחית, ואנשים עוברים למוצר אחר, כל התופעות של חסר שהיו אצל הילדים הסתדרו. תינוק ללא סימנים חריגים, שכבר לא ניזון מרמדיה צמחית, אינו צריך להדאיג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר אביבה פתאל. חלומו של כל רופא
צילום: חן מיקא
אחד התינוקות החולים. סבלו ממחסור בתיאמין
צילום: חן מיקא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים