שתף קטע נבחר

מי צריך חתול אלקטרוני

תנור לחימום אוכל שמופעל על-ידי הטלפון הסלולרי, שנורקל מצוייד ברדיו, בגד-ים מעור של דג סלמון, מכונית שהופכת לסירה. השבועון "טיים" בחר את ההמצאות הבולטות של השנה

שנת 2003 מתקרבת לסיומה והמגזין טיים, כדרכו, מגיש לנו את אוסף ההמצאות הקוּליות של השנה. וגם השנה מופיעות ברשימה שלל המצאות שנוגעות לרוב תחומי חיי היום-יום, כאלה שאמורות - אם יזכו לתפוצה הולמת - לשפר את חיינו לקראת העתיד.

 

וכך אפשר למצוא שם המצאות בקטגוריית המוזיקה-אופנה (שמשום מה נכנסו לקטגוריה אחת), ובה בגדים ייחודיים המתאימים למאה ה-21, כמו גם אתר אינטרנט הנותן תשובה חוקית להעתקות פיראטיות, גיטרה דיגיטלית שמעבד דיגיטלי זעיר שבה הופך את צלילי המיתרים (האנלוגיים) לקובצי מוזיקה דיגיטלית ושנורקל מצויד ברדיו אף-אם, להנאת הצוללים.

 

בקטגוריית בריאות ובטיחות אפשר למצוא בין השאר את התשובה האירופית לוויאגרה, מקטורן המגן על הלובשת אותו ומענה לכל מי שפוחד מזריקות. תחת גאדג'טים ורובוטיקה מוזמנים הקוראים לבחון את הטלפון הסלולרי שמשמש גם כמצלמה, שכבר הפך ללהיט היסטרי ברחבי העולם ומעסיק את מיטב מוחות המשפטיים בסוגיות כמו צילומים בלתי-חוקיים וזכויות יוצרים.

 

החידושים בתחום התחבורה כוללים בין השאר אוטו-סירה, שכבר ראינו בסרטי ג'יימס בונד, אבל עכשיו נגיש גם למי שלא שייך לחוג המרגלים בשירות הוד מלכותה, כמו גם אופנוע ידידותי לסביבה שפועל על מימן. 

 

ההמצאות בקטגוריית ספורט אקסטרים נותנות תשובות לנועזים שבינינו, שרוצים לשהות עוד דקות ספורות באוויר בצניחה חופשית, והממציא המוכשר נותן להם כנפיים (אמיתיות, לא כמו אלה של רד בול), עפיפון שיודע לעשות תרגילי אווירובטיקה ואבזרים שמקילים על חייהם של חובבי הגולף.

 

הקטגוריה האחרונה ברשימת ההמצאות של טיים נקראת בשם הפואטי אור וחושך. שם אפשר למצוא דגים הזוהרים בחושך, בגדים שהופכים את הלובש אותם לבלתי-נראה ועצים לאח, שלא גורמים לזיהום אוויר ושמשחררים אותנו מהטירחה שבניקוי האפר.

 

להלן כמה מההמצאות שזכו בתואר ההמצאה הקולית לשנת 2003.

 

חתול-רובוט: בלי וטרינר

 

ההתפתחויות בתחום הטכנולוגיה הופכות את הרובוט - שפעם היה רק גיבור ספרי וסרטי מדע בדיוני, או לכל היותר אבזר חיוני במפעלים ובתי חרושת - לבן-בית. החתול-רובוט היפאני, העונה לשם נה-קו-רו, נראה אמיתי כל-כך עד שיש תראפיסטים שממליצים עליו לחולים קשישים, שיכולים ליהנות מחיית מחמד אך לא יכולים לטפל בדבר האמיתי.

 

אם מלטפים אותו, נה-קו-רו (או מקס, כפי שקוראים לו בגירסה האמריקנית שלו) מגרגר, מזיז את ראשו ועוצם את עיניו. הוא יודע לשבת, להתמתח, ואפילו לישון, אבל אף פעם לא צריך לנקות אחריו או לקחת אותו לווטרינר.

 

לובסטר-רובוט: שולה מוקשים

 

הגירסה הסופית של הלובסטר הזה תגיע לציבור רק בשנה הבאה, אבל חיל-הים האמריקני כבר מתכנן לצרף אותו למערך ההגנה הימי. הלובסטר, עשוי מפלסטיק תעשייתי חזק במיוחד, מחקה את חופש תנועה של הלובסטר על-פני סוגים שונים של משטחים מעל ומתחת למים. אנטנות הפלסטיק שלו מזהות מכשולים על פני הסלעים, שמונה הרגליים שלו מאפשרות תנועה בכיוונים שונים, והצבתות הענקיות יכולות להרים עצמים מקרקעית הים.

 

אז מה הפלא שחיל-הים האמריקני מתכוון לגייס אותו כשולה מוקשים, שיזהה וינטרל מוקשים הקבורים בקרקעית הים?

 

תנור חכם: מחמם לפי הזמנה

 

תארו לכם את סדר היום הבא: אתם קמים בבוקר, מכניסים את האוכל למקרר והולכים לעבודה. בצהריים אתם מתקשרים באמצעות הטלפון הסלולרי שלכם למקרר, ואומרים לו להפוך לתנור. התנור מבשל את המזון שאפסנתם, כך שיהיה מוכן בזמן שאתם מגיעים הביתה עייפים ורעבים.

 

זה העתיד על-פי יצרני התנור החכם, שיכול לשמש מקרר ותנור ולבצע הוראות שמגיעות באמצעות הטלפון או האינטרנט. יש לו אפילו שני תאים נפרדים, כך שאחד יכול לשמש כמקרר בעוד השני מתחמם ומכין את הארוחה.

 

עכשיו צריך רק פיתוח נוסף, שיגרום לו גם לשטוף את הכלים.

 

טלפון-מצלמה: כולנו פפראצי

 

לפעמים אמת המידה להשפעה של טכנולוגיה חדשה היא לאו דווקא כמה מהר היא הופכת לפופולרית, אלא כמה מהר היא מעוררת תגובות נזעמות מצד הרשויות. הטלפון-מצלמה מחזיק בשיא בתחום הזה. הוא יצא לשוק רק לפני שנה, וכבר יש מוסדות שאוסרים את השימוש בו (בעיקר מועדוני כושר ומפעלי ייצור).

 

בימים אלה כולנו פפראצי, ומשטרת יפאן פירסמה כתובת אי-מייל, אליה יכול כל אזרח לשלוח צילומים של אירועים חשודים שנתקל בהם. אבל כשבאינטרנט החלו להופיע צילומים של נשים מתפשטות בחדרי הלבשה של חנויות בגדים, או במכוני כושר, הרשויות החלו להבין שיש לעשות משהו בנדון.

 

החשש מהשימוש בטלפון-מצלמה גדול כל-כך שבסעודיה, למשל, הוא הוצא אל מחוץ לחוק. אבל אובססיית המציצנות נמשכת: בשנה האחרונה נמכרו ברחבי העולם 80 מיליון טלפונים כאלה, ונראה שהשד יצא סופית מהבקבוק.

 

סלמון סקין: גם בבגדי-ים

 

בגדי-ים כבר הופיעו בכל הצורות והבדים האפשריים, וזה היה רק עניין של זמן עד שדוגמניות יציגו בגדי-ים מעור. אלא שהפעם מדובר בפיתוח טבעי, כי אין דבר שמתאים לעשות ממנו בגד-ים יותר מעור של דג. סלמון, ליתר דיוק.

 

העור, שעובר עיבוד וצביעה בצבעים ססגוניים, הוא רך, חלק ונוח ללבישה. יש בו גמישות טבעית, והוא לא נוטה להתרופף במגע עם מים. הוא גם זכה באישור הארגונים הירוקים, כי הוא עשוי מעור של דגי סלמון שגודלו בבריכות דגים למטרות מסחריות, ושבדרך כלל נזרק לזבל כשהדג נמכר למאכל.

 

בגדי-הים הם רק המוצר הראשון ברשימה ארוכה של בגדים מעור דג, שבה אפשר למצוא גם מקטורנים, חצאיות וסנדלים. והבשורה הטובה היא, שאין להם ריח של דג.

 

משקפי תקשורת: אתם והעולם

 

שמש בחוץ, ואתם יוצאים לרחוב מצויידים בזוג משקפי שמש אלגנטיים שמגינים על העיניים וחוסמים את הקרניים האולטרה-סגוליות. אז מה יכול להיות טוב יותר מלנצל את אותם משקפיים עצמם כך שישמשו כמצלמה דיגיטלית, אוזנייה לטלפון סלולרי, רדיו וצג זעיר המאפשר לקרוא הודעות דואר אלקטרוני?

 

כן, יש דבר כזה, פרי פיתוח של חברת מוטורולה, והוא ייצא לשוק בשנת 0062.

 

חיסון במשאף: שלום למחט

 

בשורה לכל מי שפוחדים ממחטים ושמוכנים להתמודד עם הווירוסים ובלבד שלא יאלצו אותם לקבל זריקת חיסון: את הפלו-מיסט - חיסון חדש נגד חיידקי שפעת, שמפילה למשכב מיליוני בני אדם מדי שנה - אפשר לקבל בשאיפה דרך האף.

 

החיסון קיבל את אישור מינהל המזון והתרופות בארצות-הברית, וניתן לתת אותו לאנשים בגילאי 50-5. הקאץ': הוא עולה פי שלושה מחיסון בזריקה, ורוב קופות החולים וחברות הביטוח הרפואי לא מסבסדות אותו.

 

נעלי פעוטות: שקיפות מרבית

 

פעוטות שנועלים נעליים לוחצות עלולים לפתח בעיות רגליים בגיל מבוגר יותר. אבל איך יכולים ההורים לדעת, שהילד נאלץ לקפל את קצות בהונותיו הקטנות כדי להידחק לתוך הנעל?

 

עכשיו אפשר. נעלי פעוטות חדשות, שכבר עכשיו ניתן לרכוש במחיר הנע בין 25 ל-60 דולר לזוג, מצויידות בסוליות ובהן חלון שקוף. החלק השקוף של הסוליה עשוי פוליוויניל המבודד חום ועמיד סדקים.

 

זה לא ימנע מהתינוק למעוד בצעדיו הראשונים, או לפתח בעיות רגליים שמקורן בתורשה, אבל לפחות ההורים יהיו שקטים שעשו כל שביכולתם לספק לו נעל מתאימה.

 

שנורקל מנגן: צלילה נעימה

 

אם עולם הדממה שקט לכם מדי, ואתם לא מסתפקים בשחייה במים צלולים ובהתבוננות בשלל צבעי הדגים והאלמוגים הנחשפים לנגד עיניכם, חברה צרפתית ממלאה לכם את החסר. החברה המציאה נורקל, שבו מורכב גם מקלט רדיו אף-אם. השנורקל, המצוייד בסוללות, קולט שידורים כל עוד קצה צינור האוויר שלו נמצא מעל פני המים. אין צורך באוזנייה, כי הצלילים מועברים דרך תנודות בשיניים ובלסת.

 

ומה אם אתם נמצאים מחוץ לטווח הקליטה של תחנת רדיו כלשהי? החברה מנסה כבר עכשיו לגייס משאבים כדי לפתח סיורי צלילה מיוחדים, שבהם מוזיקה ומידע על איזור הצלילה יוכנו מראש ויועברו לצוללים עד מרחק של כ-75 מ' מספינת הצלילה.

 

אוטו-סירה: הגלגלים נעלמו

 

אם אתם מוזמנים ליום ההולדת של ג'יימס בונד ולא יודעים מה לקנות לו, זה הרעיון בשבילכם. הגיבס אקוואדה נראית כמו מכונית ספורט יוקרתית. אבל ברגע שאתם נוהגים בה אל תוך מאגר מים, לוחצים על כפתור וממתינים 12 שניות, הגלגלים שלה מתקפלים בעדינות אל תוך גוף המכונית, ואתם מתחילים לשוט.

 

המכונית יכולה להגיע למהירות של 160 קמש ביבשה ול-50 קמש במים. וגם אם אתם לא סופר-מרגלים, אין לכם ממה לחשוש. האקוואדה, שנמכרת למעוניינים ב-250 אלף דולר, מצויידת בחיישנים שמונעים העברה לא מבוקרת ממכונית לסירה ולהיפך. אין שום סיכוי, אם כן, שבמהלך נסיעה בכביש ייעלמו לכם הגלגלים.

 

 

תרגום: לילית וגנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההמצאה שתיתן לכם כנפיים
חתול רובוט. לא צריך וטרינר
לובסטר רובוט, שולה מוקשים
מכשיר לאיתור חולי שפעת
שנורקל עם רדיו. שלא ישעמם
מכונית שהופכת לסירה
מומלצים