שתף קטע נבחר

"מעל 400 אלף ישראלים חולים בסוכרת ואינם יודעים זאת"

כ-70 אלף ישראלים לוקים בסוכרת וכ-400 אלף לוקים בסוכרת סמויה - ואינם יודעים על כך, כך מגלה האגודה הישראלית לסוכרת לקראת יום המודעות למחלה. ארגון הבריאות העולמי כינה את המחלה "המגיפה של שנות ה-2000" והזהיר: עד 2025 ילקו במחלה יותר מ-300 מיליון בני אדם ברחבי העולם

המספרים מבהילים: בנוסף ל-400 אלף חולי סוכרת ידועים בישראל, מעריכים מומחים כי כ-70 אלף ישראלים נוספים חולים במחלה ואינם יודעים על כך, ועוד 400 אלף נוספים אינם יודעים כי לקו בסוכרת סמויה - סוכרת העלולה להתפתח לכדי מחלה. קבוצה זו של כ-870 אלף איש, מצוייה בסיכון גבוה לפגיעה בעיניים, כליות לב ועצבים, אומר ל-ynet נשיא האגודה הישראלית לסוכרת, פרופ' איתמר רז לקראת יום הסוכרת הבינלאומי שיחול מחר (ו').

 

סוכרת היא המגיפה החדשה של העולם, קבע ארגון הבריאות העולמי. 177 מיליון איש ברחבי העולם כבר לוקים במחלה הגוררת אחריה מחלות רבות אחרות. בארגון צופים כי עד שנת 2025 ילקו יותר מ-300 מיליון בני אדם במחלת הסוכרת ברחבי העולם.

 

כאמור, אובחנו בישראל עד עתה כ-400 אלף חולי סוכרת, נוסף להערכות על קבוצה נוספת של 470 אלף חולים פוטנציאליים שאינם יודעים על כך. אלו, מהווים נטל כספי כבד על מערכת הבריאות, בעיקר נוכח הסיבוכים בהם הם לוקים, ובהם מחלות לב, עיוורון, ליקויים במערכת העצבים, פגיעה קשה בכליות עד הצורך בדיאליזה, אימפוטנציה ועוד. סיבוכים אלו נגרמים בשל שיבוש תמידי במאזן הסוכרים בגופם של חולי הסוכרת. שיבוש זה, גורר פגיעה קשה בכלי הדם, ומכאן הדרך קצרה לסיבוכים השונים.

 

מחלת הסוכרת נחלקת לשניים. סוכרת סוג 1 הקרויה גם "סוכרת נעורים", היא מחלה מולדת בה תוקף הגוף את התאים בלבלב האחראים על ייצור ההורמון אינסולין. חולים אלו נאלצים להזריק באופן יומיומי את הורמון האינסולין, שתפקידו להחדיר את הסוכר מזרם הדם לתאי הגוף, ליצירת אנרגיה. כ-10 אחוז מכלל חולי הסוכרת לוקים בסוכרת נעורים.

 

רובם של חולי הסוכרת לוקים בסוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים), המופיעה לרוב לאחר גיל 40. סוכרת זו נוצרת עקב רגישות מופחתת של הגוף להורמון אינסולין. במצב זה, מפריש הלבלב כמויות הולכות וגוברות של ההורמון, עד להידלדלות מוחלטת של מאגרי האינסולין. רבים מחולים אלו נאלצים אף הם להזריק אינסולין.

 

הסוכרת נמנית על המחלות הותיקות ביותר בעולם. עד שנות ה-20 מתו רבים נוכח היעדר טיפולים נאותים. בשנות ה-20 הצליחו מדענים להפיק אינסולין מחיות, והטיפול בסוכרת השתפר פלאים. כיום מציעות חברות רבות טיפולים מגוונים באינסולין, החל מהזרקה, וכלה במשאבת אינסולין המחדירה את ההורמון לגוף באופן רציף. באחרונה אף פותח אינסולין "לנטוס" המחקה את פעילותו הטבעית של ההורמון האנושי ומסייע בשמירה מדוייקת יותר של רמות הסוכר בדם.

 

לאחרונה אישר משרד הבריאות התוויה חדשה לתרופה "אוקסאאר" המיועדת במקור להורדת לחץ דם. על סמך מחקרים שנערכו ב-28 מדינות וכללו מאות חולים, נמצא כי התרופה מונעת את תהליך ניוון הכליות בחולי סוכרת, ועשויה לפטור מן הצורך בדיאליזה או בהשתלת כליות האופייניים אצל החולים.

 

לרגל יום הסוכרת העולמי שחל מחר (ו'), תקיים האגודה הישראלית לסוכרת פעילות להעלאת המודעות למניעת המחלה, תחת הסיסמה "ניתן למנוע סוכרת". האגודה תעודד אימוץ אורח חיים נכון הכולל פעילות גופנית קבועה, הקפדה על תזונה נבונה וטיפול תרופתי נכון אצל החולים.

 

"מניעת הסוכרת צריכה להיות משימה לאומית", אומר ל-ynet פרופ' איתמר רז, נשיא האגודה הישראלית לסוכרת השוהה עתה בכנס הסוכרת הבינלאומי ברומניה, "אנו יוזמים תוכנית נרחבת לחינוך לבריאות שתתחיל כבר בגיל הגן ותלווה את הילדים עד לסיום הלימודים".

 

כיצד ניתן לזהות סיכון למחלת הסוכרת? פרופ' רז ממליץ שכל אדם מעל גיל 16 יגש לבדיקת סוכר בדם אחת לחמש שנים. אלו המצויים בסיכון מיוחד לסוכרת הם אלו שבמשפחתם חולי סוכרת, אלו הנוטים להשמנת יתר מלווה בכרס בולטת ובעלי יתר לחץ דם או שומנים גבוהים בדם.

 

מומלץ לגשת לבדיקת סוכר בדם אם מופיעים הסימנים הבאים:

  • צימאון רב
  • השתנה מרובה
  • שתייה מרובה
  • ירידה במשקל
  • גירודים בעור
  • עייפות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' איתמר רז. 470 אלף אינם יודעים
צילום: מיכאל קרמר
זריקת אינסולין. שיבוש מערכות הסוכר בגוף
צילום: מיכאל קרמר
צילום: הספרייה הלאומית לבריאות ארה"ב
משאבת אינסולין. מזרימה את ההורמון ללא דקירה
צילום: הספרייה הלאומית לבריאות ארה"ב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים