שתף קטע נבחר

נפלה הצעת האוצר לקצץ בהפריות לילד שני במשפחה

משרד האוצר ביקש לעצור את מימון טיפולי ההפריה החוץ גופית עבור הילד השני והאמהות יצאו למאבק: "הגשמת ההורות היא צורך קיומי; בישראל משפחה עם ילד אחד תמיד חריגה". יו"ר ועדת הכספים החליט לדחות את הצעת האוצר והוריד אותה מסדר היום

ניצחון לתומכים במימון הפריות לילד השני משפחה: יושב ראש ועדת הכספים, ח"כ אברהם הירשזון מהליכוד, הודיע אחר הצהריים (יום ה') לנציגי משרד האוצר כי הוא מורה להוריד מסדר היום את הצעת האוצר לבטל את מימון טיפולי ההפריה לילד השני, לאור ההתנגדות החריפה.

 

לדיון בוועדת הכספים הוזמנו אמהות בהווה ובעתיד. עפרה בלבן, אם לשני ילדים, מחתה: "הילדים שלי לא היו באים לעולם ללא טיפולי ההפריות. אסור לתת להצעת חוק שכזו לעבור. שום משפחה לא צריכה להסתפק בילד אחד".

 

שרון אביגד, המתכננת לעבור טיפולי הפריה בזמן הקרוב, פנתה לחברי הכנסת: "מי יכול לשבת כאן ולהגיד לי אם יהיה לי עוד ילד או לא יהיה לי עוד ילד? לאף אחד אין את הסמכות המוסרית לקבוע לי כזו קביעה, אפילו לא לאנשי האוצר".

 

אנשי האוצר הציגו במהלך הדיון בוועדה מספר שינויים בהצעת החוק. לדברי אנשי האוצר, הרפורמה בטיפולי הפוריות תביא לחיסכון במיליוני שקלים.

 

אולם ההצעות הוסרו מסדר היום - ועל האוצר לגבש כעת הצעה חדשה לקיצוץ. בכך מסתיים לפי שעה דיון ארוך ונוקב שבו היו מעורבים מצד אחד משרד האוצר, ומנגד הורים ואנשי רווחה.

 

ביום שני אמר נציג האוצר לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות, רביב סייבל, כי משרדו תומך בביטול מימון הטיפולים עבור הילד השני, ולא התרשם מגערותיו של יו"ר הוועדה, ח"כ שאול יהלום, כי הוא פוגע באופיה היהודי של המדינה, ומסכן את עתידה הדמוגרפי.

 

משרד האוצר לא התרשם מההערכות, וטען כי מדינת ישראל משקיעה מדי שנה כ-250 מיליון שקלים בטיפולי הפריה חוץ גופית - שליש מתוכם עבור ילד שני. במשרד האוצר העריכו כי החיסכון בביטול המימון יכול להגיע ליותר מ-80 מיליון שקלים. 

 

7,800 ילדים בכל שנה

 

לפי נתוני האגודה הישראלית לחקר הפוריות, כ-40 אחוז מטיפולי ההפריה החוץ גופית ניתנים עבור הילד השני, וכמדי שנה נולדים מכלל טיפולי ההפריה החוץ גופית כ-7,800 ילדים, כשלושה אחוז מכלל הילדים הנולדים מדי שנה במדינת ישראל.

 

יו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ שאול יהלום (מפד"ל) סיכם את הדיון בוועדת הרווחה בטענה, שהחיסכון שישיג משרד האוצר יתקזז עם ההוצאות על לידות מרובות עוברים, הכוללות פגים, במחזורי הטיפול הניתנים עבור הילד הראשון. יהלום ביקש ממשרד האוצר לשקול שוב את עמדתו מנימוקים "דמוגרפייים, אנושיים ויהודיים", ולפי "ערכי המדינה".

 

מול עמדת האוצר, הטוענת שמתן טיפולי הפריה חינם, מגבירה את שיעור טיפולי ההפריה בארץ בהשוואה למדינות אחרות בעולם, עד כדי מתן עשרות מחזורי טיפולי הפריה, מציגים ההורים טיעונים ערכיים, השוללים נתוני האוצר.

 

"משרד האוצר מחשב עלות של כל מחזור טיפול לפי 12,000 ש"ח, כשכיום עלות טיפול יכולה כבר להגיע ל-5,000 ש"ח", אומרת יעל, חברת הצוות הפוליטי בזכות להורות- מטה המאבק לטיפולי פוריות, שפעל בשבוע האחרון מול חברי ועדת הכספים. "האוצר אומר שהטיפולים ניתנים בחינם, אך ההשתתפות העצמית בקניית תרופות מגיעה לאלף עד 2,000 ש"ח לכל מטופלת. אולי היה קוריוז אחד של אשה אחת שעברה עשרות טיפולים. אלה טיפולים קשים. אי אפשר לעבור עשרות טיפולים".

 

עמותת "זכות להורות" טוענת שעלות טיפול הפריה שני זול ומהיר הרבה יותר מהטיפול הראשון, לאחר שאותרה הדרך ההולמת לטיפול בבעיית בני הזוג בהריון הראשון. בעמותה מציינים כי 16%מאוכלוסית ישראל נזקקים לטיפולי פוריות.

 

ההורות - צורך קיומי?

 

טיעוני ההורים חושפים את הדעה הרווחת בחברה בישראל כי "משפחה מוצלחת היא משפחה גדולה, עם שני ילדים לפחות". רוני, אם לילד אחד שלא יכולה להרות ללא טיפולי הפריה, אומרת כי "לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, במשפחה ישראלית ממוצעת 2.9 ילדים. משפחה עם ילד אחד תמיד תהיה חריגה".

 

לדברי רוני, "ישראל, שלא כמו מדינות אחרות, משתמשת באיום הדמוגרפי ולא סביר שתקבור אלפי תינוקות. למדינה יש כסף להביא עולים מכל מקום, סוג ומין ואין לה כסף להשקיע בילדים שנולדו פה, ששירתו פה בצבא, שישלמו פה מסים? אנחנו לא יכולים לבחור כמה ילדים יהיו לנו. שני ילדים זה הדבר המינימלי. אנחנו לא מבקשים יותר מכך".

 

אמהות אחרות מתבטאות אף יותר בחריפות. "הגשמת הורות היא צורך כל כך קיומי, בעיקר במדינת ישראל. אי היכולת להגשים אותה היא מחלה כרונית", כותבת שירלי לחברי ועדת הכספים.

 

"בארץ כמו שלנו, מוכת טרור ומוקפת אויבים, וכדור שני לניצולי שואה, אנו רואים בהבאת ילדים לעולם לא רק זכות, אלא גם חובה ושליחות", מוסיפה ריטה.

 

חברי עמותת "הזכות להורות" כתבו במכתב לחברי ועדת הכספים כי "מדינת ישראל היא מדינה יחידה במינה בה קדושת החיים היא ערך עליון. מדינה אשר מקדישה משאבים לעידוד עליה מכל קצווי תבל, מדינה שבה מוסד המשפחה מקבל ביטוי בכל שבת וחג, מדינה שבה שיעור הילדים הוא כשלושה ילדים למשפחה. גידול ילד יחיד בארצנו הנו חריג ומלווה בחרדות רבות. לא בכדי בחר צה"ל שלא לשלוח בנים יחידים ליחידות לוחמות".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "המדינה מימנה טיפול פוריות בסך 250 מיליוני שקלים בשנה. סיכויי ההצלחה יורדים מטיפול לטיפול כאשר רוב המקרים המוצלחים הם בעקבות הטיפול הראשון או השני. בהשוואה בינלאומית היקף טיפולי ההפריה בישראל גדול בהרבה מזה שבמדינות מערביות אחרות. המדינה אינה יכולה להשקיע סכומים כל כך גדולים כדי לממן בסופו של דבר מספר מועט של הפריות מוצלחות. החלטת הממשלה אמורה לחסוך כמאה מיליון שקלים. הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה בכנסת ושר האוצר הודיע על כוונתו להקל על הקיים בחוק בהפרש הזמנים שבין הקריאה השנייה והשלישית."


פורסם לראשונה 03/12/2003 23:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר הכנסת
הירשזון. הוריד מסדר היום
אתר הכנסת
צורך קיומי? אישה בהריון
צילום: חגי אהרון
שר האוצר בנימין נתניהו
צילום: חגי אהרון
מומלצים