שתף קטע נבחר

אז מי ינהל את האינטרנט?

הוועידה הבינלאומית הראשונה לנושא חברת המידע (WSIS) תיערך בשבוע הבא בז'נבה. המדינות העשירות נחושות לחסום הצעה של מספר מדינות מתפתחות להקים גוף אשר יפקח על האינטרנט במקום ICANN האמריקני. הטענה: חופש הביטוי ייפגע

האם גוף בינלאומי הפועל בחסות האו"ם צריך לפקח על התשתית הטכנולוגית של האינטרנט במקום ICANN, השואב את סמכותו מהממשל האמריקני? עימות על עתיד השליטה באינטרנט צפוי להתחולל בין ארה"ב למספר מדינות מתפתחות התומכות בשינוי, ומתכוונות להעלות את הנושא לדיון בוועידה הבינלאומית הראשונה לנושא חברת המידע (WSIS), שתיערך בשבוע הבא בז'נבה, שוויץ.

 

יותר מ-60 ראשי מדינות ונציגים של עשרות מדינות נוספות יגיעו לז'נבה כדי להשתתף בוועידה בין ה-10 ל-12 בדצמבר ולדון בנושאים כמו מדיניות המס על קניות באינטרנט, יישוב סכסוכים ברשת, צמצום הפער הדיגיטלי ועוד, במטרה "לעצב את דמותה של חברת המידע הגלובלית". חילוקי דעות עמוקים בין מדינות העולם עומדים בדרך לקבלת "הצהרת העקרונות" של הפסגה, המפרטת את החזון הגלובלי בנושאים כמו זכויות אדם וחופש ביטוי, אבטחת מידע, זכויות יוצרים ומימון פרויקטים שמטרתם לצמצם את הפער הדיגיטלי בין המדינות המפותחות למדינות המתפתחות.

 

אחד המהלכים המעניינים הצפויים בפסגה הוא ניסיונן של מספר מדינות בהן ברזיל, סין, ויאטנם, פקיסטן, טוניס, ויאטנם, סוריה ודרום אפריקה להעביר החלטה הקובעת כי גוף בינלאומי יפקח מטעם האו"ם על מערכת מתחמי השמות (DNS) באינטרנט, במקום השיטה הנוכחית, המשמרת את האינטרסים של ארה"ב. אחד הגופים הצפויים להיפגע ממהלך כזה הוא ICANN (ארגון האינטרנט להקצאת מספרים וכתובות) האמריקני, אשר יפוזר למעשה.

 

על מה בעצם הוויכוח?

 

ICANN, ארגון ללא מטרות רווח מקליפורניה, מפקח על מערכת כתובות האינטרנט ברמה העליונה (TLD's, סיומות אינטרנט כמו .com, net ו-.org), גם ברמת מתחמי המדינות (ccTLDs) כמו .au, .jp, .uk או .il, באמצעות איגודי האינטרנט המקומיים, אחראי על הקצאת כתובות ה-IP המספריות, תעודת הזהות הייחודית של כל מחשב המחובר לאינטרנט וממונה על שרתי המקור (Root Servers), מאגרי המידע של כתובות האינטרנט בכל העולם.

 

"מדינות הסירוב" טוענות כי ICANN לא מייצג כראוי את האינטרסים שלהם. לטענתן, הארגון, שנטל מידי הממשל האמריקני את האחריות על מערכת כתובות אינטרנט ב-1998, במטרה להעביר את האינטרנט לשליטת המגזר הפרטי, פועל לטובת האינטרסים של הממשל וחברות בארה"ב. על פי המבקרים, ההחלטות המתקבלות על ידי הארגון, למשל, ההחלטה על הוספת שמות מתחם חדשים כמוbiz, .info, .name, .pro, .coop, .museum, מתקבלות על בסיס פוליטי ובהתאם לאינטרסים של חברות אמריקניות.

 

על פי גישה זו, ארה"ב ממשיכה לנהל ביעילות את האינטרנט, ושולטת במתחמי האינטרנט ברמה העליונה (.com, net., .org). למשל, וריסיין, חברה אמריקנית המנהלת את מתחמי ה-.com וה.net, נהנתה לאחרונה מהחלטת הממשל האמריקני להאריך את המנדט שלה בשלוש שנים נוספות. מדינות זרות גם אינן מרוצות מהפיקוח של ICANN על מתחמי המדינות. למשל, ממשלת דרום אפריקה סבורה למשל כי היא סוברנית במתחם האינטרנט שלה ואין לאף גוף אחר זכות לקבוע בעבורה. מנגד, טוענים ב-ICANN כי המשמעות של התנגדות זו היא קיטוע האינטרנט.

 

נשיא ICANN, פול טומיי, סבור כי האינטרנט מייצג שותפות בין מגוון רחב של "בעלי מניות", אשר ממשלות העולם הם רק חלק מהם, נוסף על חברות טכנולוגיה, ארגונים טכנולוגיים וחברתיים ועוד. לדבריו, אי אפשר שכל בעל מניות ינסה לממש את חלקו מבלי להתחשב באחרים. הוא הצביע על כך שכבר היום יושבים במועצת המנהלים של ICANN נציגים ממדינות שונות ולא רק ארה"ב.

 

שלא במפתיע, חברות הטכנולוגיה הגדולות תומכות ב-ICANN. למשל, AT&T טוענת כי האינטרנט הרוויח מיכולת הארגון לקבוע מדיניות וליישב סכסוכים בנושא כתובות אינטרנט באמצעות הסדרה עצמית וללא התערכות ממשלתית. ICANN הואשם לא אחת כי השפעת התאגידים עליו קלה וכי אינו מתחשב בכלל האינטרסים של הגולשים.

 

מהי ההצעה?

 

לא כל המדינות המתפתחות מתואמות ביניהן לקראת הוועידה. אחת ההצעות שתונח ככל הנראה על שולחן הוועידה בז'נבה קוראת להקים "קרן לסולידריות דיגטלית", אשר תקצה כספים להשקעות בתשתיות אינטרנט במדינות מתפתחות. הצעה אחת קוראת להקים גוף חדש שיפקח על האינטרנט במסגרת איגוד התקשורת הבינלאומית של האו"ם (ITU).

 

מול הצעות אלה מובילות ארה"ב את "יוזמת החופש הדיגיטלי", הצעה נגדית הנתמכת על ידי האיחוד האירופי, ומטרתה לסייע למדינות מתפתחות בטכנולוגיות אינטרנט. ארה"ב טוענת נגד "קרן הסולידריות" כי לא ברור כיצד ייאסף הכסף, מי ינהל את הקרן ואילו מדינות ייהנו ממנה. כלומר, על פי הגישה האמריקנית, כל עוד ארה"ב מובילה את פיתוח האינטרנט, ההשקעות מתבצעות בתבונה – ניסיון של המדינות 'הבלתי אחראיות' לבצע מחטף יוביל לאסון.

 

דיוויד גרוס, מתאם משרד החוץ לענייני תקשורת בינלאומית ומדיניות מידע אמר כי האינטרנט חייב להיות "מונהג על ידי המגזר הפרטי. זה מאוד חשוב לחופש הביטוי". לדבריו, ICANN, אשר למעשה עמד לפני פשיטת רגל לפני שנים אחדות, עומד במשימותיו וקשוב גם לפניות של ממשלות בעניינים טכניים". גרוס אף ציין כי ארה"ב מאמינה כי המדינות המתפתחות צריכות להתמקד תחילה על שיפור מצב החוק בתחומן ומחויבותן לכלכלת שוק חופשית לפני שהן מקדמות פרויקטים אינטרנט.

 

גופים הפועלים למען חופש העיתונות הביעו חשש כי אם תתקבל ההצעה של המדינות המתפתחות, היא תפגע בחופש הביטוי. מותר לפקפק בטיעונים אלה. סין פוגעת בחופש הביטוי באינטרנט על אף הובלתו הנוכחית בידי "המגזר הפרטי" (מלות קוד המשמשות להצדקת השליטה האמריקנית באמצעות ICANN).

 

בסופו של דבר הנושא שעל הפרק אינו חופש ביטוי אלא, כמובן, מאבק פוליטי עם השלכות כלכליות. ICANN פופולרי בארה"ב ובאיחוד האירופי בגלל מחויבתו לכוחות השוק החופשי, וכמובן בשל ההשפעה הישירה של הממשל האמריקני על פעולותיו.

 

סיכויי ההצעה

 

המדינות המתפתחות מתכוונות לשתף פעולה במטרה לנסות לכפות את דרישותיהן על ארה"ב והאיחוד האירופי. ארה"ב מודאגת ונחושה למנוע את קבלת ההחלטה. על אף שסיכויי ההצעה קטנים וסביר להניח שתידחה על הסף, היא כבר מצויה במקום בולט בסדר היום. בכל מקרה, החלטות סופיות לא צפויות להתקבל בשבוע הבא אלא בשלב השני של פסגת המידע, אשר יתקיים בנובמבר 2005 בתוניסיה.

 

גם ישראל תשתתף בוועידה בשבוע הבא, ולקראתה הוקם פורום הכולל נציגים ממשרדי הממשלה השונים, נציגים מהאקדמיה וארגונים לא ממשלתיים כמו איגוד האינטרנט ועמותת הקוד הפתוח "המקור". הפורום, הפועל זה כשנה, גיבש הערות ישראליות לניירות המרכזיים שעומדים על הפרק, ואף הוסיף הצעה למניעת הפצת מסרים של גזענות ושנאה באינטרנט.

 

משרד החוץ יערוך במהלך הוועידה בז'נבה אירוע למען צמצום הפער הדיגיטלי, ובנושא ניצול הפוטנציאל האדיר באינטרנט לקירוב השירותים הממשלתיים לאזרח ולאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים, כמו אנשים בעלי קשיים ומוגבלויות, ילדים חולים הממשיכים בלימודיהם תודות לאינטרנט, קשישים הלומדים להשתמש בטכנולוגיות המודרניות ועוד. יוזמה חיובית, לכל הדעות, על אף שהיוזמת היא מדינה שלא משכילה להציע לבעלי מוגבלות אתרים ממשלתיים נגישים או להרחיב את היקף הסבסוד ברכישת טכנולוגיות מסייעות לגלישה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
WSIS. ארה"ב תמשיך לנהל את האינטרנט
מומלצים