שתף קטע נבחר

זה לא את, זה הוא: מה קורה לפוריות הגבר

יותר ויותר זוגות המתקשים להיכנס להריון בארץ ובעולם המערבי, מגלים שהבעיה היא לא אצל האישה כפי שנהוג לחשוב - אלא אצל הגבר. חשיפה למפגעים סביבתיים ולטמפרטורות גבוהות, עישון ושתיית אלכוהול, אורח חיים לחוץ ולא בריא, גורמים לירידה בכמות ואיכות הזרע. הבשורה הרעה: אין דרך למנוע כליל את הפגיעה ההולכת ונפוצה בפוריות הגבר. הבשורה הטובה: הרופאים יכולים לסייע גם לגברים שנפגעו להפוך לאבות מאושרים

רק לאחר שסיימו את לימודי הרפואה ואת ההתמחות המקצועית שלהם, החליטו נילי ויוסי, בני 32, שהגיע הזמן לחשוב על הריון. הם לא שיערו שיש לפניהם עוד דרך ארוכה ומייסרת.

 

הלימודים היו קשים, תובעניים ותחרותיים וילד בכלל לא בא בחשבון, משחזרת נילי, גם כשהתקבלנו להתמחויות עבדנו יום ולילה בתורנויות מטורפות. רק לקראת סוף ההתמחות, לאחר שהובטחו להם מקומות עבודה בבתי חולים והעתיד הכלכלי נראה בטוח יותר, החלו נילי ויוסי לתכנן את הרחבת המשפחה.

 

הפסקתי להשתמש בגלולות ונתנו לטבע שיעשה את שלו, מספרת נילי, אלא שעברו חודש ועוד אחד ועוד שלושה והריון - אין. בהתחלה עוד ניסיתי להסביר לעצמי שהקושי להיכנס להריון נובע מהשנים הרבות שבהן השתמשתי בגלולות. אחר כך תירצתי לעצמי ולבעלי שזה מהמתח המקצועי היומיומי שבו אני נמצאת, אבל אחרי חצי שנה נשברתי וניגשתי לגינקולוג.

 

הרופא בדק ושלח את נילי לסקירות שונות, ביניהן אולטראסאונד ובדיקת אגן: עברתי סדרות ממושכות של בדיקות והבעיה לא התגלתה. רק כשהרופא התכוון לנתח אותי ולחפש את הבעיה 'מבפנים', הבנתי שמשהו בהבנה הגברית של הגינקולוגיה לקוי קצת - כי למה מחפשים רק אצלי ולא אצל יוסי? רק לנשים יש בעיות? לגברים אין?.

 

ואכן, בשלב הזה הוזמן גם הבעל להיבדק. מהר מאוד התברר שהבעיה נעוצה בו: בדיקת זרע פשוטה העלתה שתדירות תנועת הזרעונים היא חלשה. הסוף היה טוב: יוסי קיבל טיפול ונילי הרתה מזרעו - ושנתיים לאחר מכן ילדה בשנית. כיום אנחנו הורים מאושרים לשתי בנות, היא מסכמת בחיוך.

 

הטאבו של הגברים

 

גברים לא ששים להודות בכך, ובוודאי שמתקשים לספר על זה, אולם אצל יותר ויותר זוגות הקושי להיכנס להריון נובע מבעיית פוריות אצל הגבר. לפני 20 שנה ב-70% מהזוגות שפנו לרופא התגלתה בעיית פוריות אצל האישה. היום 50% ומעלה מהפניות הן על רקע בעיות פוריות אצל הגבר, אומר ד"ר דוד ישי, ממלא מקום מנהל יחידת ההפרייה החוץ גופית בבית החולים 'כרמל' בחיפה.

 

דפנה (28) ויואב (32) ניסו להרות במשך שנתיים ונכשלו. כמו במקרה של נילי, גם דפנה החליטה להיבדק קודם כל בעצמה: יום אחד החלטתי שהגיע הזמן להפסיק לטמון את הראש בחול וקבעתי תור לגינקולוג פרטי. הרופא בדק אותה באופן ידני ובאמצעות אולטראסאונד קבע שמבנה הרחם תקין ושהוא אינו רואה בגופה כל בעיה. חשתי הקלה ומבוכה כאחד: מצד אחד שמחתי שאני בריאה, אבל היה קשה לי לחשוב איך לספר ליואב שהוא בעצם הבעייתי, מספרת דפנה.

 

לבסוף היא אזרה אומץ וביקשה מיואב לבוא איתה לרופא ולעבור בדיקת זרע. הבדיקה העידה על מיעוט תאי זרע: הרופא הסביר לנו שיש להשביח את הזרע שלו ואז להחדיר אותו לביצית. ואכן, לאחר נסיונות חוזרים החל ההריון המיוחל, שהסתיים בלידת בת בריאה.

 

מקצועות מסוכנים

 

מה גורם לבעיות פוריות אצל גברים? דר דוד ישי מסביר: אצל נשים הסיבות לאי פוריות מקורן בבעיות הורמונליות, מכניות (כגון חסימת חצוצרה), או מבניות (כגון פגמים במבנה הרחם). בגברים הסיבות על פי רוב נעוצות בגורמים סביבתיים, שמשפיעים לרעה על הזרע.

 

מהם אותם גורמים סביבתיים? לדברי ד"ר מרים אלמגור, מנהלת המעבדות בבית חולים 'ביקור חולים' בירושלים, אנחנו משערים שמחלות, חשיפה לעישון, שימוש בסמים או באלכוהול הם גורמים שמשפיעים על איכות הזרע. רעלנים כמו 'דיוקסון' הנוצר משריפת צמיגים ונפוץ בתעשייה הכימית, חומרים כימיים ולחץ נפשי מתמיד שבו שרויים הגברים בישראל - פוגעים באיכות הזרע.ה'אשם' הוא מבנה מערכת המין של הגבר, כפי שמסביר ד"ר אילן קלדרון, מנהל היחידה להפרייה חוץ גופית בבית החולים 'בני ציון' בחיפה: בעוד שאצל הנשים השחלות פנימיות ומוגנות, הרי שאצל הגברים האשכים הם בחוץ. שק האשכים מתפקד או אמור לתפקד כרדיאטור, המצנן ומגן על פוריות האשכים - אבל לחשיפה לחום או לחומרים שונים יש השפעה שלילית על מערכת הרבייה הגברית החיצונית.

 

מתחילת שנות ה-90 ניסו חוקרים לקשר בין מקצועות גבריים שונים לבין התפתחות בעיות הקשורות באיכות הזרע. גברים הנמצאים בקבוצת סיכון הם אלה שחשופים לקרינה ולחום גבוה. מדובר אפילו במי שעובדים מול התנור בפיצרייה או נכנסים חמש פעמים בשבוע לג'קוזי לטבילה ממושכת, אומר ד"ר קלדרון. למעשה, גברים יפנים משתמשים בג'קוזי כאמצעי מניעה: טבילה ממושכת באמבט הרותח היא ערובה לכך שהנשים שעימן יקיימו יחסים לאחר מכן לא יוכלו להיכנס להריון.

 

ד"ר קלדרון: "בעיות באיכות הזרע עלולות להתפתח גם אצל נהגי מוניות היושבים מרבית שעות היום, מדבירים, גברים הנחשפים ישירות לחומרים כימיים, ואפילו אצל מי שנוהגים ללבוש תחתונים ומכנסיים צמודים.

 

פגיעה מתמשכת בזרע

 

עד כמה נפוצה וחמורה הפגיעה באיכות הזרע? מחקר ישראלי חדש, שנערך על ידי ד"ר מרים אלמגור, בדק את ריכוז הזרע ויכולת התנועה שלו בהתחשב בכך שריכוז תאים נורמלי עומד על 20 מיליון תאי זרע למיליליטר ומעלה. "בין 1990 ל-2000 בדקנו 2,638 גברים בגילים 50-20 שהגיעו לטיפולי פוריות, כ-300-220 גברים בשנה", מספרת ד"ר אלמגור. המחקר הראה שבכל שנה ספירת הזרע אצל הנבדקים ירדה בממוצע ב-5.2 מיליון תאי זרע למיליליטר. המחקר אף גילה שתנועתיות הזרע יורדת בחצי אחוז בשנה.

 

לדבריה, איכות זרע ירודה לא אפיינה נבדקים בגיל מסוים. אצל רוב הגברים שנבדקו ספירת הזרע היתה תקינה. חלק ממי שסבלו מאיכות זרע ירודה נזקקו לטיפולי פוריות. "לא ניסינו לזהות האם יש גורם אחד מסוים הפוגם בפוריות כיוון שמדובר במכלול גורמים שקשה להפריד ביניהם", מבהירה ד"ר אלמגור.

 

"ישנם מחקרים לא רבים שנערכו לאורך השנים ומדגימים ירידה בפוריות הגבר", מספר פרופ' חיים יעבץ, מנהל המכון לחקר הפוריות במרכז רפואי תל-אביב ('איכילוב'). מחקר שהתפרסם בדנמרק ב-1992 קבע שבמהלך 60 השנים שקדמו ליום המחקר נצפתה ירידה בריכוז תאי הזרע. בהמשך התפרסמו מחקרים נוספים שבאו לאשש או להזים את הנתון הזה. האחרון שבהם התפרסם לפני שנתיים, והעיד שאכן נמשכת הירידה בריכוז תאי הזרע אצל גברים בעולם המערבי.

 

לדברי פרופ' יעבץ, מנסים החוקרים לייחס ירידה זו לגורמים סביבתיים, כמו חשיפה לזיהום הנובע ממתכות כבדות, קוטלי חרקים וקוטלי צמחים, חשיפה לחום וצריכת תרכובות אסטרוגן המשמשות את תעשיית המזון.

 

ישנם חוקרים הסבורים שגורמים סביבתיים אלה משפיעים גם על התפתחות מערכת המין הגברית. כך, למשל, נמצאה עלייה בשכיחותן של מחלות במערכת המין הזכרית - כמו סרטן, מום בצינור השתן ואשכים תמירים בילודים. חלק מהשפעות אלה בא לביטוי גם באיכות זרע פחות טובה.

 

להציל את הפוריות

 

האם הפתרון נעוץ בשינוי צורת החיים? האם יכולים גברים להתגונן מפני מזיקים סביבתיים?

 

"לא ממש", אומר ד"ר ישי, "זה לא ריאלי שכל הגברים בישראל יעברו להתגורר בחיק הטבע. מאידך, הבשורה הטובה לאותם גברים היא ששינוי במודעות הרופאים ובטכניקות הטיפוליות הופכים גם גברים עקרים לאבות.

 

"הרעיון המרכזי הוא שצריך רק זרע אחד תקין כדי להפרות ביצית. למדנו לרכז את הזרע הטוב, להניח אותו בנוזל ולהזריק אותו ישירות לרחם. למעשה, ניתן לאפשר גם לגברים שאין להם זרע להפוך לאבות - באמצעות ניתוח שבמהלכו מוציאים קטע מהאשך, נוטלים ממנו זרע ומצליחים להשביח אותו על מנת שיוכל להפרות ביצית. כך שלצד הבשורה הרעה שפוריות הגבר נמצאת בירידה מתמדת, ישנה גם תקווה טיפולית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
שינוי במודעות הרופאים ובטכניקות הטיפוליות הופכים גם גברים עקרים לאבות
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים