שתף קטע נבחר

גלולות למניעת הריון: כל מה שלא העזתם לשאול

הדור הראשון של הגלולות, שנולד בשנות ה-60, הכיל פי 15 אסטרוגן מאשר כיום. הגלולות מדכאות את החשק המיני. אין צורך 'לנקות' את הגוף מהן לקראת כניסה להריון. ועוד דברים שלא ידעתם על כדור הפלא

אם תשאלו גברים מהי ההמצאה הכי חשובה בעולם, הם יענו 'הגלולה למניעת הריון' (תכף אחרי 'מנועי סילון'). אם תשאלו נשים, הן יגידו אותו דבר (מיד אחרי 'שופינג'). הכדור הזעיר הזה הפך את איכות חיינו למשובחת ופמיניסטית יותר, ואת חיינו למהנים הרבה יותר.

 

החודש השיקה חברת דקסון את 'פמינט', גלולה חדשה למניעת הריון בעלת מינון נמוך של אסטרוגן. המינון הנמוך מבטיח פחות כאבי מחזור וכאבי ראש והרבה פחות בחילות והקאות. "מינון האסטרוגן צריך להיות נמוך, אבל לא נמוך מדי, כדי שהאישה לא תסבול מדימומים במהלך החודש", מסביר ד”ר אריה ישעיה, גינקולוג בכיר במרכז הרפואי רבין.

 

- אבל את הדימומים של המחזור נהיה חייבות לסבול.

 

"ממש לא. את יכולה ליטול גלולות ברצף, בזו אחר זו, בלי שום הפסקה, ולא יקרה לך שום דבר. למעשה, ההפסקה בנטילת גלולות לאחר 21 יום נעשתה לבקשת נשים שרצו לקבל וסת, למען הרגשתן האישית. את יכולה ליטול גלולות שלושה חודשים רצוף ואז לעשות הפסקה של שבוע, והכל יהיה בסדר".

 

- מה קורה אם ברגע האחרון אני מגלה שהגלולות שלי אזלו? אני יכולה לעבור חודש עם גלולות מסוג אחר?

 

"אין שום בעיה. אם הגלולות הן באותו מינון, את יכולה להחליף".

 

- ממחקר מקיף אך לא מבוסס שערכתי בקרב ידידותי, מתברר שכולנו חתולות מין רעבות, אלא שהגלולה מדכאת לנו את החשק. זה נכון, או שאנחנו סתם מנחמות את עצמנו?

 

"עלית על נקודה מעניינת. חד משמעית, זה נכון. 1% מהנשים לא נוטלות גלולות בכלל, כי החשק המיני שלהן נעלם. אם הן ייטלו גלולות הן לא ייכנסו להריון, אבל גם לא יקיימו יחסי מין. גלולות בהחלט משפיעות על החשק המיני, מפני שהן מדכאות את הביוץ. בזמן הביוץ יש התעוררות מינית, כי הגוף מכניס את עצמו למצב של פריון. ברגע שאין ביוץ, אין כאבי בטן וגב, אבל גם אין התעוררות. החשק המיני נשאר קו ישר, שטוח".

 

 

לדברי פרופ' אמנון בז'זינסקי, מנהל מרכז בריאות האישה בהדסה עין כרם, הגלולות המודרניות אינן גורמות להשמנה או לנפיחות. "גלולות במינון הורמונלי נמוך, כגון מרסילון, לא גורמות לתופעות האלה, הוא אומר, צריך לזכור שבגיל ההתבגרות, כשמתחילים בדרך כלל עם הגלולות, יש תיאבון מוגבר. לכן, ברוב המקרים ההשמנה נובעת מאכילה מופרזת".

 

- מה קורה אם שכחתי לקחת גלולה?

 

"אם נזכרת בזה פחות מ-12 שעות מהמועד הקבוע שבו את נוטלת את הגלולה, את פשוט בולעת גלולה וממשיכה בחייך. אם העיכוב עולה על 12 שעות צריך לבדוק באיזה שבוע את נמצאת. בשבוע הראשון של החפיסה אינך מוגנת ואת צריכה להשתמש באמצעי מניעה נוסף. בשבוע השני את מוגנת. קחי גלולה ברגע שנזכרת. בשבוע השלישי את יכולה להפסיק עם הגלולות ולחכות שבוע לקבלת המחזור, או להמשיך ברצף שתי חפיסות ללא הפסקה ביניהן".

 

- מותר לי ליטול גלולות אם אני מעשנת?

 

"עד גיל 35 אין בעיה. מעל גיל זה קיים סיכון לקרישי דם. נשים בריאות ולא מעשנות יכולות להשתמש בגלולות כל עוד הן פוריות".

 

- אם אני רוצה להיכנס להריון, כדאי לי להפסיק לקחת גלולות לכמה חודשים כדי שהגוף 'ינוח ויתנקה' מהחומרים שבגלולות?

 

"אין צורך, זה מיותר".

 

10 עובדות על הגלולה

 

עובדות שאולי לא ידעתם על הגלולה למניעת הריון, באדיבות חברת דקסון:

 

  1. הגלולה הראשונה יוצרה ב-1960 בארה"ב על ידי ד"ר גריגורי פינקוס, מדען יהודי ממוצא רוסי. הרעיון היה של ממרגרט סאנגר, שהיתה לוחמת לזכויות הנשים ומנהיגת התנועה לפיקוח על הילודה. לסאנגר היו שמונה אחים.
  2. יותר מ-100 מיליון נשים ברחבי העולם נוטלות גלולות.
  3. מאז היווסדה, הגלולה 'כיכבה' ביותר מ-73 אלף מאמרים ומחקרים מדעיים.
  4. שמונה מתוך 10 נשים בארה"ב השתמשו בגלולה בתקופה כלשהי בחייהן.
  5. מחצית מנשות העולם בוחרות בגלולה כפתרון האולטימטיבי נגד הריונות לא רצויים.
  6. שימוש בגלולה עשוי להפחית שכיחות דלקות אגן ולמנוע היווצרות ציסטות בשחלה.
  7. רק מחצית מהנשים הישראליות משתמשות באמצעי מניעה. בגלולות משתמשות 22% מאיתנו.
  8. גם נשים מעל גיל 40 יכולות ליטול גלולות, אם אינן מעשנות.
  9. הדור הראשון של הגלולות היה בעל מינון אסטרוגן גבוה: 300 מיקרוגרם, לעומת 20 כיום. המינון הנמוך מבטיח כאמור שלא נסבול מכאבי מחזור, כאבי ראש, בחילות והקאות, וכן מרגישות בחזה ומעלייה במשקל.
  10. הגלולה מסייעת בפריון אצל... צמחים. הטמנת גלולה באדמה גורמת לצמח לפרוח בקצב מהיר יותר.

פורסם לראשונה 04/01/2004 23:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
גלולה. תנסו לטמון אותה בחול ליד שתיל
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים