שתף קטע נבחר

מזון בריאות: גריסים

כבר 8,000 שנה שהאנושות צורכת גריסים, ויש לכך הרבה הסברים: מעבר לטעמם הנפלא בתבשילים, הם דלים בשומן, עוזרים בהורדת כולסטרול ומנקים את העור

גריסים הם דגן, כמו חיטה, אורז ותירס, אך חוקרים מצאו כי הם עתיקים מהם. האנושות החלה לצרוך אותם כבר לפני 8,000 שנים. בתנ"ך הגריסים מוזכרים כאחד הגידולים שטיפחו בני ישראל לאדוניהם במצרים. באירופה הם שימשו לאפיית לחם, עד שהגיעו החיטה והשיפון ליבשת. קיימים שני סוגי גריסים: הסוג הראשון כמעט אינו מעובד - רק קליפה גסה מאוד מורחקת ממנו והוא מכיל את הקליפות המזינות. הסוג השני, המכונה גריסי פנינה, עובר סילוק קליפה, לכן הוא עשיר פחות במרכיבי תזונה, אך גם פופולרי יותר, מכיוון שהוא מתבשל מהר ונוח ללעיסה.

 

מה יש בהם? קודם כול מה אין: גריסים מאבדים כחצי מכמות הוויטמינים והמינרלים בעת הרחקת הקליפות והנבט. רבע כוס גריסי פנינה יבשים מכילה 100 קלוריות, 3 גרם חלבון, 24 גרם פחמימות ו-1 גרם שומן. כמו כן מכילה הכמות חמישה גרם סיבים, חלקם מסיסים, ונמצא כי יש להם יכולת רפואית להורדת כולסטרול. גריסי פנינה מכילים גם את מכלול ויטמיני B, ברזל, סידן, זרחן, מגנזיום, אשלגן, אבץ וסלניום.

 

למה הם טובים? מיץ מנבטי גריסים הוא בעל פעילות אנטי דלקתית. מחקר יפני מצא, שמיץ זה עזר לכיבי קיבה ולדלקות מפרקים. כשמבשלים גריסים, יוצא מהגרעין חומר רירי שמרכך כאבי גרון ומרגיע אותם. מי גריסים מרגיעים גם מערכת עיכול מגורה ומומלצים למצבי חום. נוסף על כך הם מנקים את העור ומרעננים אותו (אפשר לשטוף חיצונית ואפשר לשתות עם דבש או מיץ תפוזים). נמצא שיש להם גם השפעה משתנת, לכן הם טובים לטיפול בצבירת נוזלים ואף למניעתם.

 

איך משתמשים בהם? ניתן לבשל ולהגיש כתוספת. מרתיחים כוס גריסים עם 3 כוסות מים וחצי כפית מלח, מנמיכים את האש ומאדים, עד שהמים נספגים, כ40- דקות. מגריסים אפשר להכין גם מרקים, סלטים, פילאף, מילויים ותבשילים. אפשרי לערבבם עם אורז חום, ירקות, פירות יבשים, או קטניות לקבלת חלבון מלא לצמחוניים. חוץ מזה, בל נשכח שהשימוש הפופולרי ביותר בהם: הכנת דייסה. המרקם, למי שתוהה, הוא דביק ומענג.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גריסים. מרגיעים מערכת העיכול, מנקים את העור
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים