שתף קטע נבחר

בשקט בשקט: כך תזהו מחלות סמויות שמתפתחות בגוף

מחלות מסוימות מתפתחות בתוך הגוף כמו גנבים בלילה: הן מסתננות בחשאי, לא מותירות אחריהן שום סימנים מחשידים וכשמרגישים בהן - זה כבר מאוחר מדי. כך קורה שלעיתים יודעים על קיומו של יתר לחץ דם רק אחרי אירוע מוחי - ואת הגלאוקומה מגלים רק כשהחולה מתעוור והולך. כך בכל זאת נזהה אותן

הרפס יתר לחץ דם מלנומה גלאוקומה 
מחלות לב סוכרת מסוג 2 יתר כולסטרול 
עבור לא מעט אנשים הכלל מה שלא יודעים לא כואב הוא מוטו לחיים. הם לא רוצים ללבן מריבות ולהפיג מתחים - אלא מעדיפים לאפשר למתיחות להירגע מאליה. הכלל הזה אולי יכול לעבוד ביחסים בינאישיים, אבל בכל הנוגע לבריאות - אין שום מקום לפשרות. חד וחלק: חוסר ידע על המצב הבריאותי עלול לעלות בחיים.

 

מחלות מסוימות מסתננות לגופנו כמו גנבים מיומנים, המתקדמים חרש-חרש ועל קצות האצבעות. לא מרגישים בהן, הן לא מפריעות וגם לא מכאיבות לנו - אבל כשאנו מגלים את סימני המחלה הראשונים זה עלול לפעמים להיות מאוחר מדי. את הגנבים האלה אפשר לתפוס בזמן אם שומרים על עירנות בכל הנוגע לבריאות. תשומת לב וגילוי מוקדם ממזערים את הנזק, מפחיתים את רמת הסיכון, מונעים סיבוכים - ובעיקר עשויים להציל חיים.

 

והמפתח לזיהוי המוקדם והחיוני כל כך הוא ידע. לכן, בכתבה הזו תוכלו לקרוא על כמה מהמחלות השקטות והמסוכנות שלא מרגישים בהן מיד, ללמוד את הסימנים, לדעת האם אתם משתייכים לקבוצת סיכון שחשופה יותר למחלות - ולהכיר את הדרכים שבאמצעותן תוכלו לעצור את המחלה בזמן.

 

הרפס
שמונה נגיפים שונים

 

מהי המחלה: מדובר במחלה ויראלית הנגרמת מנגיף ממשפחת ההרפס, מסביר ד"ר משה לפידות, רופא עור בכיר ומנהל יחידת הלייזר בבית החולים בילינסון. למשפחה זו שמונה נגיפים שונים שמחוללים את המחלה, כשהידועים שבהם הם 'הרפס סימפלקס 1', 'הרפס סימפלקס 2', ' וריצלה זוסטר' (הגורם לאבעבועות רוח בילדים) ו'שלבקת חוגרת'. ד"ר צ'רלס אבל, מנהל תוכנית הבריאות האמריקאית במרכז הרפואי של צפון קרוליינה, מזכיר כי בשלביה הראשונים מחלת ההרפס מופיעה ללא סימנים ולכן החולה בה עלול להדביק את סביבתו מבלי שאיש יהיה מודע לכך.

 

סימני המחלה: כשמתהווה הזיהום הראשוני עולה החום ומופיעות שלפוחיות במקומות שונים בגוף. חולים מעטים יפתחו סימנים קשים יותר שכוללים פצעים בחלל הפה, נגעים בגוף ופצעים במפגש בזווית הפה, בין העור לרירית.

 

קבוצת סיכון: כשמדובר ב'הרפס סימפלקס 1', רבים מאיתנו נמצאים בקבוצת סיכון: רוב האוכלוסייה הבוגרת נחשפה בילדותה לנגיף, מפני שלאחר ההדבקה הוא ממשיך לקנן בעצבים התחושתיים שבחוט השדרה ובמצבי דחק (סטרס) הוא עלול להתפרץ.

 

דרכי מניעה: חוקרים ברחבי העולם מנסים למצוא חיסון לסוגי ההרפס השונים כיוון שקשה למנוע את ההידבקות בהם. את נגיף 'הרפס סימפלקס 2', שמועבר באמצעות מגע מיני, ניתן ברוב המקרים למנוע באמצעות שימוש בקונדום.

 

טיפול: הרפס ניתן לרפא באמצעות תרופות אנטי ויראליות, כמו 'זובירקס', 'אציקלויר', 'ולטרקס' ו'פמויר'. שפתון המכיל מקדם הגנה הגבוה מ-15 מונע את פצעי ההרפס המופיעים באזור הפה, הראש והצוואר.

 

חזור למעלה
יתר לחץ דם
'הרוצח השקט'

 

מהי המחלה: מדובר במצב חולני שבו הלחץ המופעל על דפנות כלי הדם גבוה, מסביר פרופ' אהוד גרוסמן, מנהל מחלקה פנימית והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי שיבא, ויו”ר החברה ליתר לחץ דם בישראל. לחץ הדם מורכב מהערך הסיסטולי המתקבל בעת כיווץ הלב, והערך הדיסטולי המתקבל כשהוא רפוי. הערכים האופטימליים הם - 120/80 אך יתר לחץ דם עלול להיגרם בכל גיל ומבלי שנרגיש שזה קורה לנו. כך, למשל, בארה”ב מעריכים שאחד מכל ארבעה אמריקאים חולה ביתר לחץ דם, אך לפחות שליש מהחולים אינם יודעים זאת. מסיבה זו זכתה המחלה לכינוי 'הרוצח השקט', שעלול לגרום לנו לאירוע מוחי, התקף לב, אי ספיקת לב וכליות, פגיעה בכלי הדם עד לחסימתם ואף היווצרות מפרצת בהם.

 

סימני המחלה: אין. לא פעם אירוע מוחי שהקשר בינו לבין יתר לחץ דם מובהק מעיד בדיעבד על יתר לחץ דם. במקרים מעטים גם כאבי ראש חזקים עלולים להיות סימן ללחץ דם גבוה. קבוצת סיכון: בסיכון ליתר לחץ דם נמצאים אלה שהמחלה נפוצה במשפחתם, אנשים הסובלים מעודף משקל, אנשים הנמנעים מפעילות גופנית ומבוגרים.

 

דרכי מניעה: פעילות גופנית, שמירה על משקל תקין וקבוע, תזונה הדלה במלח ועשירה בפירות, ירקות ומוצרי חלב דלי שומן אם מדידת לחץ דם אחרונה היתה תקינה, ואנחנו לא בקבוצת סיכון, מומלץ לחזור עליה רק אחרי 5-3 שנים. אבל כשהיא היתה גבוהה או נמוכה מ 80 (צריך להיות סלאש) 120 יש לחזור על המדידה בהתאם לשיקול דעתו של הרופא. טיפול: תרופות, לצד איזון דיאטטי ופעילות גופנית.

 

 

חזור למעלה
מלנומה
80% מהחולים לא שורדים

 

מהי המחלה: מדובר בגידול ממאיר של תאי העור (מלנוציטים) שנחשבת לקטלנית, מסביר ד"ר לפידות. מספר החולים במלנומה מהווה רק 4% מכלל החולים בסרטן העור, אך הסוג הזה נחשב לקטלני מבין סוגי סרטן העור. שיעור החולים שמתים כתוצאה מהמחלה הקשה הזו עומד על 80%.

 

סימני המחלה: המלנומה מופיעה על פני רוב שטח העור - לרבות הקרקפת, בין אצבעות הרגליים ובכפות הרגליים, בגב ובשוקיים. מדובר בנגע שאינו סימטרי, שקוטרו מעל סנטימטר אחד וגבולותיו כוללים מפרצים. הנגע הזה אף מופיע ביותר מצבע אחד. סימנים נוספים: דימום, גירוד, גדילה או שינוי בצורה ובצבע של נקודת חן חדשה או ישנה.

 

קבוצת סיכון: בסיכון לחלות במלנומה נמצאים אנשים בעלי עור בהיר, אנשים שסובלים מריבוי שומות ואלה שהמחלה נפוצה במשפחתם.

 

דרכי מניעה: הימנעות מחשיפה לשמש או הגנה מרבית מפני קרינתה בין השעות 16:00-09:00. בנוסף, יש להקפיד על בדיקה תקופתית שכוללת צילום כללי של עור הגוף.

 

טיפול: ניתוחי

 

 

חזור למעלה
גלאוקומה
עיוורון ללא כאב

 

מהי המחלה: מחלת עיניים שגורמת לחולה לאבד את הראייה ללא כאב. מדובר במחלה שגורמת לנזק בעצב הראייה וברשתית, כשהסיבה העיקרית לכך היא לחץ תוך עיני. כך מסביר ד"ר חנא גרזוזי, מנהל מחלקת עיניים בבית חולים 'בני ציון' בחיפה ויו”ר החברה לניתוחי תשבורת. הרופאים מעריכים כי 22 מיליון אמריקאים מעל גיל 40 סובלים מגלאוקומה - אך מחציתם אינם יודעים שהם לקו במחלה שעלולה לגרום להם לעיוורון.

 

סימני המחלה: צמצום הדרגתי ואיטי של שדה הראייה, ולכן הסכנה המיידית היא בעיוורון.

 

קבוצת סיכון: בסיכון לחלות בגלאוקומה נמצאים גברים ונשים מעל גיל 40, אנשים שחומי עור, אנשים שלוקים בקוצר רואי גבוה, אלה שסובלים מלחץ תוך עיני ומי שהמחלה נפוצה במשפחתם.

 

דרכי מניעה: אין, למעט בדיקות שגרתיות.

 

טיפול: ישנן שלוש דרכים לטפל בחולי גלאוקומה שניתנות בצורה מדורגת: מתן תרופה בצורת טיפות, טיפול בקרן לייזר ולבסוף ניתוח שנועד לעצור את הידרדרות המחלה.

 

חזור למעלה
מחלות לב
האויב מספר 1

 

מהי המחלה: לא בכדי זכו מחלות הלב לתואר 'האויב מספר 1 של האוכלוסייה'. עיקר הסיכון הוא באוטם שריר הלב, אך למעשה ישנם ארבעה סוגי מחלות לב שעלולים לסכן את בריאותנו: מחלות מסתמיות (באחד ממסתמי לב), מחלות איסכמיות (מחלות שנגרמות מחוסר חמצון שריר הלב כתוצאה מהיצרות או חסימה), מחלות בשריר הלב והפרעות בקצב הלב. אנחנו יכולים לחלות בכל אחת מהן מבלי שנרגיש, מסביר דר עודד איזנברג, קרדיולוג בכיר ומנהל יחידת הצנתורים בבית החולים קפלן. כדי להמחיש עד כמה מחלות הלב חרישיות ומסוכנות, מזכיר דר איזנברג את אותם סיפורים כואבים על ספורטאים חסונים ובריאים שיום אחד צנחו פתאום ומתו: כולם מתפלאים כי הוא היה הרי בריא וספורטיבי. אבל הוא גם היה חולה, הוא רק לא ידע את זה.

 

סימני המחלה: כ-15% מכלל האוכלוסייה תחלה באחת ממחלות הלב בלי כל סימנים מקדימים. אחרים שכבר חלו ירגישו כאבים לא ממוקדים ולחץ בחזה, שמקרינים לצוואר, או לידיים או לגב או ללסתות וכן כאבים בבטן העליונה וקוצר נשימה במאמץ.

 

קבוצת סיכון: בסיכון לחלות במחלות לב נמצאים גברים בגיל 40 ומעלה, אנשים מעשנים, חולי סוכרת, אנשים הסובלים מיתר לחץ דם, אנשים שסובלים מיתר כולסטרול - ואלה שמחלות הלב נפוצות במשפחתם.

 

דרכי מניעה: אבחון מוקדם, תזונה מאוזנת ופעילות גופנית שגורמת לעליית הכולסטרול ה'טוב', שדואג לסילוק הכולסטרול ה'רע' מהתאים ומהעורקים לכיוון הכבד.

 

טיפול: ניתן לטפל במחלות לב באמצעות תרופות, דיאטה ופעילות גופנית באישור רפואי.

 

חזור למעלה
סוכרת מסוג 2
18 מיליון חולים בעולם

 

מהי המחלה: מדובר במחלה שגורמת לרמת סוכר גבוהה בדם. בסוכרת מסוג זה הלבלב מתפקד בעודף פעילות, דבר שגורם להפרעה בקולטני האינסולין שתפקידם להכניס את הסוכר לתאים. כשפעילות זו אינה תקינה, לא מצליח הסוכר להיכנס לתאים ועל כן רמתו בדם עולה, מסביר ד"ר משה זלוצובר, אנדוקרינולוג וגינקולוג בכיר במרכז הרפואי רמבם. כ-18 מיליון בני אדם ברחבי העולם סובלים מהסוכרת הזו - אך ההערכה היא שעוד כ-16 מיליון בני אדם חולים ואינם יודעים זאת.

 

סימני המחלה: צמא, שתייה מרובה, השתנה תכופה, יובש בפה, טשטוש ראייה או החלפת מספר העדשה במשקפיים אחת לכמה חודשים.

 

קבוצת סיכון: מי שסובל מהשמנת יתר (אדם שמסת גופו, משקלו חלקי גובהו בריבוע, עולה על 30 BMI, נשים שלקו בסוכרת הריונית והחלימו, ומי שהמחלה נפוצה במשפחתם.

 

דרכי מניעה: הורדה במשקל, הקפדה על דיאטה דלת סוכר, פעילות גופנית ונטילת תרופות מונעות, כמו 'גלוקופאז', 'פרנדז', 'אבנדיאה' ו'קסניקל'.

 

טיפול: תרופות או זריקות אינסולין, דיאטה ופעילות גופנית.

 

חזור למעלה
יתר כולסטרול
1 מ-4 אנשים במערב

 

מהי המחלה: יתר כולסטרול, שממנו סובלים 25% מבני האדם שחיים בעולם המערבי, גורם לטרשת עורקים שנחשבת לגורם המוות מספר 1 בעולם: למעלה מ-50% מהאוכלוסייה מתים כתוצאה מטרשת העורקים, מסביר פרופ' ארדון רובינשטיין, מנהל המכון המטבולי באיכילוב. לדבריו, המחלה נוצרת כאשר כולסטרול 'רע' (LDL), שמהווה שליש מכלל הכולסטרול שבגוף, שוקע בכלי הדם וגורם לטרשת בעורקים.

 

סימני המחלה: אין.

 

קבוצת סיכון: גברים, מעשנים, חולי סוכרת, אנשים הלוקים ביתר לחץ דם ו/או בהשמנת יתר.

 

דרכי מניעה: ספורט ותזונה מופחתת שומן מהחי, מוצרי חלב, ביצים, ואיברים פנימיים של בעלי חיים (כמו כבד וטחול).

 

טיפול: פעילות גופנית, דיאטה וטיפול תרופתי.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
כאבים בלסתות ובבטן העליונה? סימן לבעיות לב
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים