שתף קטע נבחר

איך נזהה, נטפל ונמנע דלקת בדרכי השתן

דלקת בדרכי השתן היא אחת הבעיות הזיהומיות הנפוצות ביותר. אחת מכל שלוש נשים תחלה בדלקת זו לפחות פעם אחת במהלך חייה. גברים מועדים פחות להידבק בה. כך נטפל בבעיה לפני שהיא צצה

דלקת בדרכי השתן עלולה להתפשט לשלפוחית השתן ולגרום נזק לכליות. למעשה, כמחצית מהנשים שסובלות מדלקת זו יפתחו דלקות גם בדרכי השתן העליונות - כלומר בכליות.

 

סימפטומים: הסימפטומים של דלקת בדרכי השתן בשלביה הראשוניים הם: תחושת עקצוץ וצריבה בעת מתן שתן, צורך פתאומי ודחוף להטיל שתן, גם כאשר השלפוחית ריקה, חום וכאבים בחלק העליון של המפשעה, ושתן בעל ריח לא נעים וצבע כהה. בשלבים מתקדמים יותר עלולים להופיע כאבים בצידי הבטן ובגב התחתון, שתן דמי, חום גבוה מלווה בצמרמורת, בחילות והקאות וחוסר שליטה על מתן השתן.

 

85% מהזיהומים בדרכי השתן נגרמים על ידי חיידקי אי-קולי (E Coli), שנמצאים באופן טבעי בקיבה ובמעיים, כמו גם מסביב לפי הטבעת ולנרתיק. החיידקים האלה נודדים מפי הטבעת או מהפרשות וגינאליות לתוך השופכה (צינור מוצא השתן), ומשם לשלפוחית השתן, שם הם ייצמדו לדפנות ויתרבו.

 

יחסי מין הם הדרך העיקרית שבה חודר החיידק לשופכה, והם הגורם מספר אחת לדלקת בשלפוחית השתן בקרב נשים בנות 40-20. נשים שמשתמשות בדיאפגרמה נוטות לפתח דלקת זו פי ארבעה יותר מאשר נשים שלא משתמשות בה. גם חומרים קוטלי זרע עלולים להגביר את סכנת ההידבקות: הם הורגים את החיידקים הידידותיים בנרתיק, שמונעים מחיידקי האי-קולי להתרבות. גורמים נוספים שמגבירים את הסיכון לזיהום: הריון (מעלה את הסיכון בכ-50%), הימנעות מהטלת שתן בזמן (התאפקות) וחולשה של מערכת החיסון.

 

האבחון: כדי לאבחן דלקת בדרכי השתן הרופא מבצע בדיקות גופניות ומזמין בדיקות מעבדה: בדיקת שתן כללית ותרבית שתן. במקרים של דלקות חוזרות עשוי הרופא להמליץ על בדיקה הנקראת IVP - צילום רנטגן של מערכת השתן בעזרת חומר ניגוד. לעיתים מומלצת גם בדיקת אולטראסאונד. אם כל הבדיקות לא העלו תשובה מוחלטת, תתבצע ציסטוסקופיה - בדיקת של שלפוחית השתן באמצעות סיב אופטי.

 

הטיפול: הטיפול בדלקת בדרכי השתן כולל בדרך כלל מתן תרופה אנטיביוטית, שיש ליטול במשך שלושה ימים. במקרים של זיהום עקשני יימשך הטיפול האנטיביוטי 10-7 ימים. תוספת של משכך כאבים, בבליעה או במשחה מקומית, תטפל בכאב.

 

אפשר להקל את הסימפטומים של הדלקת באמצעות שתיית נוזלים מרובה (לפחות 8 כוסות מים) ביום, שמסייעת לשטוף את החיידקים משלפוחית השתן. שתיית מיצי פירות חמוצים (כמו קרנבריס) בכמות גדולה מגבירה את חומציות השתן ומקלה את תחושת הצריבה והכאבים. בתקופה זו רצוי לא לצרוך מאכלים חריפים, פירות הדר, קפה, אלכוהול ומשקאות קלים עם קפאין.

 

מניעה: כמה טיפים שיסייעו לכן למנוע הופעה של דלקת בדרכי השתן:

  • הקפידי על היגיינה אישית. שמרי על נקיון אזור איברי המין, לאחר פעילות מעיים הקפידי לנגב את המקום מלפנים אחורה, כדי למנוע מעבר של חיידקים צואתיים לשופכה.
  • לבשי תחתונים מכותנה. ותרי על תחתוני עשויים מניילון או מחומרים סינתטיים אחרים. אלה גורמים לאזור הפות להישאר חם ולח - סביבה שמעודדת התרבות של חיידקים.
  • גשי לשירותים אחרי מגע מיני. אמנם לא ניתן למנוע את כניסת החיידקים לשופכה בזמן קיום יחסי מין, אולם אפשר לשטוף אותם החוצה על ידי השתנה מיד לאחר המגע.

 

 

 

הדלקת חוזרת? במקרים של דלקות יותר מפעמיים בשנה רצוי לשקול יחד עם הרופא המטפל אפשרות של טיפול אנטיביוטי לפרק זמן ארוך לצורך מניעה.

 

החדשה הטובה: חיסון חדש בצורת פתילות ואגינליות נמצא כיום בניסויים קליניים מתקדמים. ייתכן, אם כן, שבעתיד הלא רחוק הדלקת בדרכי השתן תהפוך לבעיה קטנה ונדירה בהרבה.

 


פורסם לראשונה 18/01/2004 17:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה: גטי אימג' בנק ישראל
שתיית נוזלים תקל על הסימפטומים של הדלקת
צילום אילוסטרציה: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים