שתף קטע נבחר

לא המילה האחרונה

"יש להניח כי הפרקליטות טרם אמרה את מילתה האחרונה. בהחלט ייתכן כי היא החליטה להמתין בהגשת כתבי האישום נגד שרון ואולמרט, עד לאחר שבית המשפט בעניינו של אפל יקבע האם אכן נתן שוחד לבכירים". פרופ' עמנואל גרוס, מומחה למשפט פלילי, כותב על השלכות כתב האישום וקובע: "בהחלט ייתכן כי אדם התכוון לתת שוחד - אך מקבל השוחד לא היה מודע לכוונתו, ולכן לא ניתן להאשימו"

כתב האישום הנוסף שהוגש כנגד דוד אפל , צריך לעורר דאגה בליבם של אזרחים הגונים, שומרי חוק.

 

לראשונה בתולדות המדינה, מאשימה הפרקליטות אדם במתן שוחד למי שכיהן אותו זמן כשר חוץ וכיום הוא ראש הממשלה. יש כאן עדות נוקבת של הסכנה בחיבור ההון לפוליטיקה, חיבור, שאין כמותו להשחית את המידות ולסכן את קיומה של החברה הישראלית, כחברה בת תרבות.

 

אנשי הון תמיד ביקשו את חברתם של פוליטיקאים - אך גם ההיפך הוא נכון. כסף ועוצמה מחפשים חסות של אנשי שלטון כדי להשפיע על המשך ההתעשרות, אך גם פוליטיקאים זקוקים לחברתם של אנשי הון, שכן באמצעותם ובאמצעות קשריהם הפיננסים הם ממנים את מסעם הפוליטי ומשפיעים על הכלכלה.

 

הסכנה מחיבור זה היא ברורה: הוא מסיט אנשי שלטון מדרך הישר, משחית את המידות והופך פוליטיקאים לשבויים בידי אנשי ההון. אינך יכול לקבל טובות הנאה מבעל הון מבלי להתחייב להחזיר טובה. כך נוצרת הסטייה מדרך הישר, "טובת תמורת טובה", או בלשון החוק - "שוחד".

 

כתב האישום הנוסף מייחס לדוד אפל, בנוסף לפרשיות השוחד שבהן כבר הואשם בעבר, שלושה מקרים נוספים של שוחד. הפעם כתב האישום נוקב במפורש בשמם של ראש הממשלה, מר שרון, בנו גלעד ומי שהיה ראש עיריית ירושלים וכיום משמש שר בממשלת ישראל - מר אולמרט. השוחד שראש הממשלה קשור בו מתבטא בעזרה שהבטיח אפל לשרון בארגון התמיכה בו לקראת הבחירות המוקדמות, וכן בכספים שהובטחו לבנו גלעד בתמורה להעסקתו כיועץ לפרויקטים שאפל ביקש להגשים ביוון.

 

לצורך הגשמת תוכנית זו היה אפל זקוק למר שרון כשר חוץ ולהשפעתו על מקבלי ההחלטות במשרד החוץ היווני. כך גם לגבי מר אולמרט, אשר כתב האישום מדבר על כוונתו של אפל לשחדו כראש העיר ירושלים, שיסכים לארח את אנשי השלטון מיוון שאפל חפץ ביקרם. בתמורה לכך הבטיח לו את עזרתו בגיוס תמיכה בו בבחירות המוקדמות.

 

כמעט מעצמה עולה השאלה - אם מואשם אפל במתן שוחד לשרון ואולמרט, מדוע הם לא עומדים לדין באשמה של קבלת שוחד? ובכן, התשובה המוסמכת לכך נמצאת בידי הפרקליטות, אך מבחינה משפטית אין כל מניעה להאשים רק את נותני השוחד בעבירות של נתינת שוחד.

 

יחד עם זאת, יש להניח כי הפרקליטות טרם אמרה את מילתה האחרונה. בהחלט יתכן כי היא החליטה להמתין עם כתבי האישום של שרון ואולמרט עד לאחר שבית המשפט יקבע את עמדתו, האם אכן נתן אפל שוחד לאישים פוליטיים אלו.

 

בהחלט יתכן מצב, מבחינה משפטית, כי אדם התכוון לתת שוחד - אך מקבל השוחד לא היה מודע לכוונתו זו של הנותן, ולכן לא ניתן להאשימו בלקיחת שוחד. תנאי לקבלת שוחד הוא שמקבל השוחד יהיה מודע לכוונתו של הנותן.

 

כך או כך, מדובר בפרשה חמורה, אולי מן החמורות שידעה המדינה בנושא שוחד, בשל העובדה כי מעורבים כאן אנשי הון בעלי השפעה גדולה בחברה הישראלית שחברו לאנשי שלטון. צריך להמתין ולראות האם תצליח הפרקליטות להוכיח אישומים חמורים אלו בבית המשפט. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
פרופ' עמנואל גרוס
צילום: צביקה טישלר
צילום: ג'רמי פלדמן
אפל. הואשם גם בעבר
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: איי פי
שרון. הקשר בין הון לשלטון אינו חדש
צילום: איי פי
אולמרט. התבקש לסייע לאפל
מומלצים