"לפסול התוכנית לכריית פוספטים ב'ארץ בראשית'"
החברה להגנת הטבע קוראת לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בדרום לדחות על הסף את התוכנית להקים אתר כרייה באזור המכתש הגדול, משום שהדבר עלול להרוס את אחד מאזורי הטבע הנדירים בישראל
התוכנית לכריית פוספטים ב"ארץ בראשית", באזור המכתש הגדול בנגב, מעוררת מחאה בקרב הגופים הירוקים. החברה להגנת הטבע קוראת לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה לדחות על הסף את התוכנית, ובכך למנוע את הרס אחד מאזורי הטבע הנדירים והמיוחדים בישראל.
ביום ב' הקרוב (26 בינואר), אמורה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה דרום לדון בתוכנית "שדה חצבה מערב", העוסקת בהקמתו של אתר לכריית פוספטים באזור הנמצא דרומית למכתש הגדול, שגבולותיו הם נחל צין ושלוחת צלמון (בצפון), נחל חווה (במערב), נחל נקרות (בדרום) וציר המעיינות (במזרח).
זהו האזור האחרון בישראל בו השתמר עדיין בשלמותו נוף קדומים-פראי, מבותר בקניונים, משופע במצוקים גבוהים ועשיר בערכי טבע, נוף והיסטוריה. בלבו של אזור זה עוברת דרך שלוחת צלמון, המוכרת כ"דרב אל סולטן" - אחד מנתיבי הבשמים הנבאטיים, שהורחב ושופר על ידי הטורקים. דרך זו, שבזכות גובהה נצפית ממקומות רבים בכל האזור, עוברת דרך נחלים, מעיינות, פסגות וערכי טבע נוספים.
אופיו המיוחד של אזור זה מושך אליו מטיילים רבים, ביניהם ברכבי שטח, טיולי אתגר והישרדות, ומהמרחבים הבלתי מופרים.
לטענת החברה להגנת הטבע, הקמת אתר כרייה בלבו של אזור נדיר זה תביא להרס מוחלט של ערכי הטבע והנוף בו, לרבות יכולת הקיום של בעלי החיים. לדעת החברה, על הוועדה לבדוק מהי נחיצותו של האתר אל מול הפגיעה שתיגרם לאזור. החברה להגנת הטבע מדגישה, כי כיום לא קיימת כל שקיפות בתכנון לעתיד בתחום כריית הפוספטים, וכי לא מוצגים בגלוי הצרכים והמגמות לעתיד בענף.
בשל ייחודו של שטח זה יזמה החברה להגנת הטבע, בשיתוף רשות הטבע והגנים, מהלך אשר אמור לתת לאזור זה מעמד של "ארץ בראשית". כוונתו של מהלך זה היתה למנוע כל פיתוח אפשרי באזור, לרבות תשתיות, סימונים למטיילים ושאר הדברים אשר מותרים ביתר שמורות הטבע. מהלך זה התקבל בברכה על ידי המשרד לאיכות הסביבה ומועצה אזורית ערבה תיכונה.
"ארץ בראשית". מוקד משיכה למטיילים
צילום: החברה להגנת הטבע
אתר כרייה באזור. "למנוע הרס אזור טבע נדיר"
צילום: החברה להגנת הטבע
מומלצים