שתף קטע נבחר

בקה אל-גרביה: יש מי שדווקא רוצה גדר

הציבור הערבי כולו מאוחד נגד גדר ההפרדה? לא ממש, כפי שמוכיח ביקור בעיר בקה אל-גרביה. מסתבר כי כשהגדר ממוקמת על הקו הירוק, לרבים מהתושבים אין בעיה - והם אפילו מוצאים יתרונות בגדר. למשל, הורדת רף הפשע באזור שהגיע בעבר מהרשות הפלסטינית, וכן ביטול הסטיגמה של "סייענים לטרור"

ביום שני השבוע ריצדה מעל מסכי הטלוויזיה תמונתם של חברי הכנסת אחמד טיבי, מוחמד ברכה ועזמי בשארה, צועדים בהאג בראש מצעד המתנגדים לגדר ההפרדה וקוראים לפירוקה המיידי. התחושה בציבור הישראלי היא כי רוב מוחלט של ערביי ישראל מתנגד לגדר ותומך בתביעה הפלסטינית בהאג.

 

אבל ביקור בבקה אל-גרביה, העיר הערבית הצמודה לקו התפר ולגדר, מגלה תמונה מורכבת יותר. יש גם כאלה שמעיזים להביע תמיכה בגדר, שעונה מבחינתם על צרכים אחרים - לאו דווקא ביטחוניים. חלקם מסרבים לקבל את הסיסמא "גדר = אפרטהייד" שאותה קבעה המנהיגות הערבית - וקוראים עליה תיגר.  

 


בקה אל גרביה גדר ההפרדה

 

בקה שוכנת בפאתי ציר התנועה של ואדי ערה, נתיב למוד פיגועים קשים שהלכו והתמעטו מאז הקמת גדר ההפרדה. קטע הגדר במקום מפריד בין בין בקה אל גרביה שבשטח ישראל לבקה א-שרקיה הנמצאת מעבר לגדר - בשטחים. קטע הגדר הבעייתי ממזרח - נהרס בתחילת השבוע.

 

פיגועי העבר, שהתבצעו בעיקר משום קלות המעבר בין ה"בקות", הביאו ליצירת סטיגמה בישראל לפיה רבים מתושבי בקה אל-גרביה מסייעים לטרור - מה שעורר כעס רב בישוב.

 

הגדר בין הבקות, שמוקמת בדיוק רב על הקו הירוק, מושכת אליה מידי יום עשרות נציגים מכלי תקשורת מכל העולם, המבקשים לשמוע על הקושי שנגרם כתוצאה מהקמתה. אבל לפעמים ניתן לשמוע גם זמירות אחרות לחלוטין. 

 

"לישראל ישנה זכות מלאה להגן על עצמה", אומר ל-ynet פהמי מואסי, איש חינוך שכיהן עד זמן קצר כמנהל חטיבת הביניים בעיר. "אנחנו ואנשי בקה א-שרקיה לא אחים ולא קרובי משפחה, הגדר לא הפרידה בין דם לדם, בקה אל גרביה זה מקום שונה, פה לא מסוכן אלא מאוד בטוח".

 

מואסי מדגיש: "כבר מזמן הצעתי שיקימו פה גדר. גם ביני לבין הבית של אחי יש גדר - אז למה שפה לא תהיה? הגדר תמנע פיגועים וגניבות".

  

אדם נוסף השותף לתמיכה בהקמת הגדר הוא רושדי אבו מוך, עד לאחרונה סגן ראש עיריית בקה אל-גרביה. לטענתו, הפכה "הגדר" לכותרת כוללת, שבה עושים שימוש כדי לאגד תחתיה את כלל הבעיה הפלסטינית, ואין למעשה בחינה פרטנית של התועלת שצמחה כתוצאה מהקמתה. אבו מוך מאמין כי הגדר תפסיק את הטרור ותביא את השלום.

 

"שני העמים רוצים שלום", הוא אומר, "כשהיתה בבקה מכת הגניבות, פניתי לראשי זרועות הביטחון ברשות וביקשתי שישתלטו על תושבי הרשות שמתפרעים. הם גילו מוכנות רבה, אך לא הצליחו להשתלט עליהם. הגדר תסייע גם להם. תיצור שקט. אני מאמין שהגדר שהוקמה בין סאלם לבקעה, על קווי 67', תהווה בעתיד דוגמא לסדר ולחיים שקטים".

 

אז למה ברשות הפלסטינית מתנגדים? לאבו מוך יש תאוריה משלו: "ישנם גורמים ברשות הפלסטינית, שחוששים שאם הגדר אכן תממש את ייעודה ותצליח להפחית את כמות הפיגועים, לשלטון הישראלי לא יבער לשבת ולקיים איתם משא ומתן".

 

"זו גדר אידיאולוגית"

 

צריך להדגיש: אלו הן דעות חריגות ברחוב. בבית הקפה המקומי, יש רבים שאינם מסכימים להקמתה של הגדר. "הביאו את הכלה - אבל עדיין אין חתן", אומר עלי בולבול. "נכון, זכותה של מדינה להקים גדר, אבל צריך לעשות זאת רק אחרי הסכם. בצורה כזו הגדר היא גדר אידיאולוגית".

 

הוא מוסיף: "הגדר לא תייצר שקט. היא לא נגד קסאם ולא נגד מטוסים. במקום להקים גדר, צריך היה להסתכל לבן אדם בגובה העיניים".

 

סעיד, אחד מיושבי בית הקפה, מגיב: "נכון. צריך להקים להם מדינה ולדאוג להם, אבל, כבר בתקופתו של רבין אמרתי שהפיגועים והגניבות ייפסקו אם יקימו פה חומה. את חומת ברלין הרסו בשביל לאחד מדינות. פה לא מסתדרים, אז שישימו גדר ושתי המדינות ישכנו זו לצד זו".

 

אבו מוך מספר  סיפור קטן שמדגים את הדילמה הערבית בנושא הגדר. בשנה שעברה "השתלטה" על העיר כנופיה של גנבים מקצועיים מעזה, שהיכו ללא רחם בבתי התושבים, ובמקרה אחר אף רצחו על פי החשד את תושב המקום. "הקמנו ועדי שכונה בשיתוף עם המשטרה, התחושה הייתה של פחד נוראי", הוא אומר.

 

הגדר, לדבריו, שהוקמה בתוואי הנכון - פתרה את הבעיה. "באזור שלנו, הגדר ממוקמת על קוי 67 - והלא גם ערפאת אומר שאם ישראל תיסוג לקוי 67, יהיה שקט. אם היו בונים גם בירושלים ובקלקיליה את הגדר כפי שעשו אצלנו - לא הייתה נוצרת שום בעיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בקה אל-גרביה. הגדר עזרה נגד הגנבים?
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
ח"כ טיבי בהאג. נגד הגדר
צילום: איי פי
צילום: איי פי
פיגוע בבקה בשנה שעברה. עלייה בביטחון?
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
פירוק הגדר המזרחית השבוע
צילום: איי אף פי
מומלצים