שתף קטע נבחר

סופה של "תיאוריית הכל"?

הפיזיקאי סטיבן הוקינג פרסם מאמר חדש, בו הוא טוען כי הוא חזר בו מהתבטאויותיו הקודמות, וכעת הוא מטיל ספק בקיומה של תיאוריית הכל - האומרת שניתן לתמצת את התנהלותו של היקום על כל מרכיביו לכדי נוסחה מתמטית פשוטה אחת

במשך שנים ארוכות עוסקים מדענים רבים מרחבי העולם בחקירת מאפייניה של "תיאוריית הכל" (theory of everything) - הניסיון לתאר ולחזות את התנהגותו של היקום, וכל פרט בתוכו. תיאוריה זו גורסת כי ניתן לתאר באופן מדויק כל פרט, אובייקט, חפץ, מושג או התנהלות ביקום על פי משוואה מתמטית אחת יחידה. משוואה זו, "משוואת הכל", אמורה לאפיין כל דבר שאנו מסוגלים להעלות על הדעת - החל בחפצים, דרך בעלי חיים, גופים בתנועה וגרמי שמיים, וכלה בתופעות פיזיקליות שונות, דוגמת הזמן, המרחב, ועוד.

 

הפיזיקאי סטיבן הוקינג, שנחשב לאחד מגדולי הפיזיקאים של העת המודרנית, אמר בשבוע האחרון כי ייתכן שהאדם לעולם לא יוכל להבין את כל מסתורי היקום, והודיע כי הוא מפקפק בקיומה של תיאוריית הכל.

 

בכך, אישר הוקינג את הסברה הרווחת בקרב המדענים, לפיה ייתכן והאדם לעולם לא יצליח להבין באופן מוחלט ושלם את אופן התנהגותו של היקום, ובוודאי שלא באמצעותה של נוסחה מתמטית אחת.

 

למה התכוון האלוהים?

 

הוקינג הזכיר באהדה רבה את תיאוריית הלא כלום בספרו "קיצור תולדות הזמן" - ספר שנחשב כיום לאחד מאבני הדרך בחקר התנהגות היקום. הספר, שהעלה לסדר היום הציבורי והמדעי את נושא החורים השחורים, התנהגות הזמן והמרחב, תופעת התפשטות היקום ותיאוריית המפץ הגדול, מתייחס בחיוב לקיומה של אותה תיאוריה פנטסטית, תיאוריית הכל.

 

תיאוריית הכל משלהבת את רוחם של מדענים רבים, מזה אלפי שנים. לפני למעלה מ-2500 שנה, הגו הפילוסופים היוונים את התיאוריה לפיה היקום, מורכב ככל שיראה, מורכב מרצף של פעולות מתמטיות הניתנות להתרה פשוטה. דמוקריטוס, לדוגמה, טען כי לכשיבין האדם את פעולתו של החלקיק היסודי והקטן ביותר של הטבע (אותו כינה "אטום" - על שום היותו בלתי ניתן לחלוקה), הוא יצליח להבין את מסתרי היקום באופן גורם. כל שעלינו לעשות הוא להבין את התנהגותם של החלקיקים האלמנטריים, היסודיים, ומשם הדרך להבנת היקום קצרה.

 

גם מדענים וחוקרי בני ימינו, היודעים כי האטום מורכב מחלקיקים קטנים יותר ומגוונים מאוד, עדיין מאמינים כי קיימת תיאוריית ומשוואת על, לתיאור התנהגותו של היקום על כל חלקיו. את קיומה האפשרי של משוואת הכל, טענו מדענים רבים, ניתן להוכיח באמצעות התבוננות בהתנהגות הפיזיקלית של הטבע והיקום, ובנוסחאות מתמטיות הנגזרות ממנה. על פי החשיבה המנחה אותם, אילו יידענו את מיקומם, מהירותם והתנהגותם של כל אחד מהחלקיקים הקיימים ביקום, על יחסי הגומלין ביניהם והחוקים להם הם מצייתים, יכלנו לחשב ולהפיק תמונה מדוייקת בנוגע למצבו של היקום בכל זמן נתון.

 

הוקינג טען כי מציאת מערכת משוואות כזו, תאפשר לאדם לדעת את מצבו של היקום בהווה, אך גם בעבר ובעתיד. הוא השווה זאת ל"ידיעת כוונותיו של האלוהים", ועורר סערה מדעית, פוליטית וחברתית. המכשול העיקרי, לדברי הוקינג דאז, היה עוצמת המחשוב - והנתונים החסרים במשוואה. הוקינג העריך שעם התפתחות כוח המחשוב, והידע האנושי בדבר המשתנים החסרים במשוואה, יוכלו בני האדם לפענח ולעשות שימוש במשוואת הכל.

 

חולצת טי-שירט עם מפתח היקום

 

בהרצאתו הראשונה כראש בית הספר למתמטיקה בקיימבריג', בשנת 1980, שאל הוקינג "האם סופה של הפיזיקה התיאורית קרב?". בהרצאתו, אמר הוקינג כי סביר להניח שבעתיד יוכלו הפיזיקאים לשרטט קווים וכללים מנחים לקיומה של תיאוריית על אחת, סופית ומוחלטת, שכל חוקי הטבע יצייתו לה. תיאורייה זו, שתיוצג בצורת משוואה מתמטית, עשויה להיות כל כך פשוטה ואלגנטית - שאפשר יהיה להדפיס אותה על חולצת טי-שירט, צחק הוקינג.

 

אך כעת אמר הוקינג כי הוא זונח את קיומה של תיאוריית הכל. לפני מספר ימים הוא פרסם מאמר חדש, המנוגד לדבריו עד כה. במאמר, אומר הוקינג כי הוא אימץ תיאוריות ומחקרים שטענו כי כשם שקיימים קבועים פיזיקליים, מתמטיים ואחרים שאינם ניתנים לפתרון או התרה, כך קיימות נוסחות מתמטיות שאינן ניתנות לפתרון, ומערכות פיזיקליות - שאינן ניתנות לחיזוי. לדבריו, יש להניח שאותה תיאוריית הכל, ובפרט משוואת הכל, איננה קיימת, ואף אם היא קיימת - סביר להניח שבני האדם לא יוכלו להבינה.

 

סטיבן הוקינג נולד בשנת 1942. הוא למד באוקספורד ובקיימברידג', ונעשה פרופסור בקיימברידג' ואחד החוקרים המובילים בתחום חקר החלל, הזמן, המרחב, והפיזיקה התיאורית והיישומית.

 

עיקר עיסוקו בתורת היחסות הכללית , תוך ניסיון לשלבה במכניקת הקוונטים. בין השאר קבע, כפיתוח להצעה שהעלה הפיסיקאי הישראלי יעקב בקנשטיין, כי חורים שחורים פולטים חלקיקים תת-אטומיים ומאבדים אנרגיה, ולכן סופם להיעלם. פליטת אנרגיה כזו נקראת עתה "קרינת הוקינג". מחקריו בתחום זה הפכו את החור השחור ממושג מעורפל שקיומו הממשי אינו ודאי לגרם שמיימי לכל דבר, שיש בו כדי להסביר תופעות אסטרופיסיקליות רבות.

 

שוב מאושפז

 

בתוך כך נמסר שהוקינג הובל אתמול (יום ג') לבית החולים, לאחר שלקה בדלקת ריאות. דוברת בית החולים "פאפוורת', בו הוא מאושפז, מסרה כי מצבו יציב. הוקינג סובל מבעיות זיכרון, ואושפז מספר פעמים בחודשים האחרונים עקב דלקת ריאות קשה. גורמים במשטרת בריטניה מסרו כי בכוונתם לחקור את הוקינג, בדבר חשד שמישהו מתנכל לו פיזית, וגרם לו לסדרת פציעות וחבלות.  הוקינג דחה את טענות המשטרה, ואמר כי לא הותקף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים