שתף קטע נבחר

ליום האישה: מדריך בדיקות וטיפולים לחיים בריאים יותר

המפתח לבריאות טובה מצוי בבדיקות שגרתיות, ברפואה מונעת ובניהול אורח חיים בריא. לרגל יום האישה הבינלאומי: הרשימה המלאה של הבדיקות שכדאי לך לעבור ועוד טיפים לחיים בריאים יותר

הגוף מקשיב לך תמיד, אך האם את מקשיבה לו? תמיד שמעת שבריאות טובה מתחילה מלמעלה: אימוץ של אורח חיים בריא מגיל צעיר, בשילוב הרפואה המונעת והבדיקות לאבחון מוקדם של מחלות קשות, עוזרים לך לצלוח אל עבר הגיל השלישי בקלילות. לרגל יום האישה הבינלאומי המצויין היום בכל העולם, כמה טיפים שיעזרו לך להגיע לחיים טובים:

 

אורח חיים בריא

 

הימנעי מעישון: העישון אינו גורם רק למחלות לב וסרטן שונות, אלא מזרז את הופעתם של קמטים מרובים, ויוצר ריח לא נעים הנספג ברירית הפה, בשיער ובעור הגוף. כיום ניתן לגשת לפרוייקט הפסקת עישון באמצעות טיפול תרופתי הניתן בטבליות, במדבקות או בעזרת זריקה. לקביעת הטיפול המתאים לך, התייעצי עם רופא המשפחה שלך. זכרי – העישון עצמו הוא גרוע מכל האלטרנטיבות המיועדות לגמילה.

 

שמרי על משקל תקין: עודף משקל הפך למגיפה של ממש בעולם המודרני. השמנת יתר גורמת למגוון מחלות לב וכלי דם, כמו גם למחלת הסוכרת היוצרת בעצמה מחלות קשות. איזון נכון בין מספר הקלוריות שאת צורכת לבין אלה שאת מוציאה, הוא הבסיס לשמירה עליו. ניתן להגיע לאיזון כזה תוך ייעוץ עם דיאטנית או עם הרופא המטפל. אכלי מזון בריא ומגוון, המכיל את כל אבות המזון, תוך צריכת כמות מספקת של חלבונים, כך שלא תאבדי ממסת השרירים שלך. יש להמעיט בשומן מן החי, ובמיוחד חמאה, שמנת, עוגות, בשר בקר וחלקים פנימיים כגון כבד בקר. אכילת ירקות מומלצת אף היא, בשילוב של שלוש מנות פרי ביום, המביאים לא רק לדיכוי התיאבון, אלא לתוספת ויטמינים ומינרלים חיוניים.

 

פעילות גופנית: פעילות גופנית עוזרת לירידה במשקל ואף מעצבת את גופך. רבים אינם יודעים, כי שריפת הקלוריות מתרחשת לא רק בזמן הפעילות, אלא גם לאחריה, שעה שהשרירים משתמשים באנרגיה כדי לגדול. לנשים מגיל 40 ומעלה מומלץ לבצע הליכה בת שעה מדי יום, אולם כל פעילות גופנית אחרת מהנה, באישור הרופא, מבורכת.

 

אלכוהול במידה: מחקרים רפואיים רבים מהשנים האחרונות ממליצים על שתיית כוסית אחת ביום של יין אדום יבש. היין האדום מכיל פחות קלוריות מיינות אחרים והוא עוזר בחימצון הרקמות המונעות בסופו של דבר היצרות העורקים. אלא שגם כאן, כמו בכל דבר בחיים, אין צורך בהפרזה: שתייה מרובה מדי עלולה לפגוע בכבד, והיא אסורה כמובן לנשים בהריון.

 

חשיפה מבוקרת לשמש: חשיפה לא מבוקרת לשמש גורמת לקמטים וחושפת אותנו לסכנת סרטן העור. הימנעי מחשיפה לשמש בשעות הצהרים, ודאגי למרוח קרם מגן על אזורים חשופים, לפני צאתך מהבית. אם את בעלת עור בהיר במיוחד או בעלת נטייה לנקודות חן על העור, ערכי בדיקות תקופתיות אצל רופא עור.

 

בדיקות שיגרה

 

פאפ סמיר: בדיקה המגלה קיומים של וירוסים ואף מצבים טרום סרטניים. יש לבצע את הבדיקה מגיל 20 ואילך בתכיפות של אחת לשנה עד שלוש, לכל אורך שנות הפעילות המינית.

 

בדיקות לגילוי מחלות מין: אלה מיועדות לגילוי מחלות שונות (כגון כלמידיה, הרפס ואחרות), בהתאם לבדיקת הגינקולוג שעוקב אחריך באופן סדיר, אחת לשנה לפחות. בגיל המעבר יש לקיים בדיקות מעקב אחת לחצי שנה עד שנה.

 

בדיקת שד וממוגרפיה: בדיקת שד מומלצת באופן סדיר מדי שנה, במיוחד לנשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן השד. אצל נשים מגיל 40 יש לבצע ממוגרפיה אחת לשנה עד שנתיים, על פי על פי המלצת הרופא הבודק (כירורג או גינקולוג).

 

בדיקת לחץ דם: מחלת לחץ הדם נחשבת ל"רוצח השקט" המקנן בגוף עד לפריצתו הקטלנית. על כן בדיקה פשוטה תמנע סיבוכים בעתיד. את הבדיקה יש לבצע אחת לשנה לפחות. אם יש לך היסטוריה משפחתית של יתר לחץ דם או שבץ מוחי, חשוב שתקפידי לבדוק את גובה לחץ דם שלך לעיתים קרובות. מומלץ לבצע את הבדיקה אחת לשנתיים.

 

בדיקות דם: בדיקות השגרה כוללות תפקודי כליה, תפקודי כבד ותפקוד בלוטות המגן. בדיקות הדם החשובות ביותר, במיוחד עבור נשים בנות 40 ומעלה, למדידת רמות הסוכר והשומנים בדם.

 

בדיקות סוכר: בדיקות סוכר שגרתיות הן בגדר הכרחי אצל נשים עם היסטוריה משפחתית של מחלות סוכרת. מחלת הסוכרת היא לא "סתם" רמת סוכר גבוהה בדם, אלא מחלה של כלי הדם הקטנים והגדולים בגוף. בדיקה מוקדמת ופשוטה למדי תגרום לגילוי המחלה ולמניעת סיבוכים בהמשך.

 

בדיקות כולסטרול: את בדיקות הכולסטרול יש לבצע באופן שגרתי החל מגיל 40. אם יש לך היסטוריה משפחתית של מחלות לב, שבץ מוחי או סוכרת יש להתחיל בבדיקת רמות השומנים אף לפני גיל 40.

 

בדיקת צפיפות העצם: מיועדת לנשים בגיל המעבר, ומטרתה אבחון או שלילת הידלדלות העצם (אוסטאופרוזיס), כדי להתחיל טיפול למניעת בריחת סידן מוקדם ככל האפשר. מטרת הטיפול היא מניעת שברים ובעיות שכיחות בחוליות הגב.

 

בדיקת מעי הגס: מגיל 50 מומלץ לבצע בדיקת מעי הגס מסוג קולונוסקופיה וירטואלית או חודרנית. רופא המשפחה יעזור לך להחליט מתי לבצע את הבדיקה, וימליץ על הבדיקה המתאימה לך.

 

בדיקות שיגרה של מצב הלב: מבחן מאמץ מומלץ לנשים בנות 50 ומעלה, על מנת לאתר מחלות לב תורשתיות בנשים בגיל המעבר, שלא תמיד יש להן סימפטומים אופייניים.

 

ואיך המצב רוח? כדי לשמור היטב על בריאות גופך, עליך לזכור שגם בריאותך הנפשית חשובה. אם את עייפה, צאי לחופשה ונוחי. אם אינך חשה במיטבך ואת חווה עצבות, חוסר עניין וחוסר חשק שאינם חולפים מספר שבועות, לכי לרופא והתייעצי עמו. זכרי, כולם צריכים אותך בריאה ומחייכת.

 

לרגל יום בריאות האישה ישיבו מומחי בית החולים אסותא לשאלות בנושא בריאות נשים בטלפון: 1800205205 או 205* מכל טלפון נייד.


פורסם לראשונה 08/03/2004 13:09

 

ייעוץ רפואי: ד"ר אורנה אופיר, מנהלת בית החולים מגדל הזהב וחברת ארגון הנשים העולמי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
עישון. מזרז הופעתם של קמטים
צילום: מריאן הול
צילום: איתי גל
עודף משקל. מגיפה בעולם המודרני
צילום: איתי גל
צילום: איתי גל
לחץ דם. הרוצח השקט
צילום: איתי גל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים