שתף קטע נבחר

מובארק: נפרוס את משמר הגבול מול הרצועה

נשיא מצרים נפגש עם שר החוץ שלום בקהיר. הבהיר כי ארצו לא תשגר כוחות לרצועה לאחר הנסיגה הישראלית, שכן "הפלסטינים צריכים לדאוג לביטחון בעצמם". ערפאת: מברכים על כל נסיגה, אך נתמוך במהלך רק אם יכלול גם את פינוי הגדה. שרון נפגש היום עם השליחים האמריקנים, ומופז - עם צמרת הממשל

מצרים לא תשגר כוחות לרצועת עזה לאחר הנסיגה הישראלית, אולם תפרוס את יחידות משמר-הגבול לאורך הגבול, כדי לסכל הברחות – כך עולה מדברים שאמר היום (ה') נשיא מצרים, חוסני מובארק, בתום פגישה עם שר החוץ שלום בקהיר.

 

"אמרתי לשר החוץ", אמר מובארק, "שאנחנו נאבטח את הגבול בין מצרים לרשות לאחר נסיגת ישראל, והסכמנו על כמה צעדים בנושא. נביא לצורך העניין לגבול כוחות של משמר גבול". ביחס לתיקון שהדבר יצריך בנספח הצבאי לחוזה השלום, ציין כי "זהו עניין פעוט ערך".

 

בתשובה לשאלת ynet בעניין יכולתו של אבו-עלא להציג תוכנית מוסכמת להשלטת סדר ברצועה, אמר מובארק: "כל מי שפועל למען השלום יזכה לתמיכתנו. אנחנו דוחפים את הפלסטינים להשיג שלום עם ישראל, ואם צריך לעזור - נעזור. אינני רוצה לדבר על חמאס או על ארגון אחר, זה לא מענייני. על הפלסטינים לכפות ביטחון. לגבי החמאס, אתם יצרתם אותו".

 

בהמשך הוסיף מובארק כי בכוונתו להזמין שוב את הפלגים הפלסטינים לקהיר להידברות: "אנו מביאים אותם להידבר כדי שיבינו מהו האינטרס המשותף. שלא כל אחד יעשה ככל העולה על רוחו".

 

"שידאגו לביטחון בעצמם"

 

ביקורו של שלום במצרים הוא הביקור הראשון של שר בכיר מאז שר הביטחון הקודם, בנימין בן-אליעזר. עיתוי הביקור אינו מקרי: מצרים מבקשת ללבן סוגיות רבות בנוגע לנסיגה הצפויה מרצועת עזה, ובראשן - הביטחון בעזה בכלל ובציר "פילדלפי" בפרט ביום שאחרי הפינוי.

 

השר שלום נפגש עם מובארק בארמון "איתיחאדייה". הוא הגדיר את הפגישה כחמה ולבבית. "ישנה תקופה חדשה ופורייה לפנינו ביחסים בין המדינות", אמר. "מצרים, כמנהיגת העולם הערבי, פועלת נמרצות לקדם את תהליך השלום ולהביא להפחתת האלימות".  

 

בתום פגישתו עם שלום אמר הנשיא המצרי לכתבים בארמונו, כי לארצו אין כוונה לשגר כוחות לרצועת עזה, במקרה של נסיגה חד-צדדית. "אמרנו לפלסטינים שעליהם להשיג ביטחון בעזה בכוחות עצמם", אמר. 

 

מובארק נשאל על בנו ג'מאל, שנפגש עם מדינאים וסומן כמועמד לירושה. הוא השיב בנימה משועשעת: "מה אתם רוצים? אנשים כותבים דברים ומאמינים למה שהם עצמם כתבו. הוא עובד בלשכה שלי, עוזר לי, כותב מזכרים. סוגיית העתיד לא מעסיקה אותנו".

 

הנשיא המצרי קרא לשני הצדדים לחזור אל שולחן המשא ומתן ללא תנאים מוקדמים, "כפי שהיה בימי רבין". למרות היחס הנוקשה של המאבטחים המצרים לנציגי עיתונות הישראלית, מובארק עצמו שוחח עם העיתונאים ואירח אותם בחמימות בלשכתו.

 

ערב הביקור: ביקורת במצודת זאב

 

ערב נסיעתו למצרים, שם הוא עוסק בעיקר בתוכנית ההתנתקות, שוב התבטא שר החוץ נגד התוכנית החד-צדדית, כשנפגש עם חברי הליכוד במצודת זאב. הוא העריך שלא תזכה לתמיכת הממשלה ואף תביא להקדמת הבחירות. בפגישותיו בעולם נוהג שלום להציג את היוזמה, עליה מתח ביקורת לא מועטה, כ"תוכניתו של ראש הממשלה".   

 

שלום נפגש בקהיר גם עם ראש המודיעין סולימאן ועם עמיתו המצרי, אחמד מאהר. בפגישות, שנערכות במסגרת ציון 25 שנים להסכמי השלום, נידון גם גורלו של האסיר הישראלי עזאם עזאם, המרצה עונש מאסר בעוון ריגול בבית-סוהר מצרי.

 

במסיבת עיתונאים משותפת עם שלום, אמר השר מאהר: "אנו מברכים על כל נסיגה של ישראל, אך כל צעד צריך להיות חלק מתוכנית גדולה יותר. בנוסף, אנו סבורים שעל הצעדים להיות מתואמים עם הפלסטינים, ולא להתבצע באופן חד-צדדי. באשר לגבולות, לכל מדינה יש סמכות ואחריות לגבי גבולותיה וכך גם לנו".

 

שר החוץ שלום התייחס במסיבת העיתונאים גם לגדר ההפרדה: "רק כאשר נגיע להסכם, נסכים להזיז אותה בהסכמת שני הצדדים. הארכיטקט של הגדר זה הטרור". בעניין השינויים הצפויים בתוואי, אמר: "אנו מנסים להזיז אותה כדי להקל על חיי הפלסטינים. כשלא יהיה טרור, לא תהיה גדר".

 

מסעות הגנרל סולימאן

 

אמש ביקר ברמאללה ראש המודיעין המצרי, הגנרל עומר סולימאן, שנועד מוקדם יותר השבוע בחשאי עם ראש הממשלה שרון בלשכתו בירושלים. בפגישה עם יאסר ערפאת קרא סולימאן לפלסטינים להשליט סדר ברצועה, ולפי כתבי סוכנויות הידיעות, הציב זאת כתנאי לפריסת כוחותיה של מצרים בגבול ובציר הדרומי "פילדלפי".   

 

בירושלים מעריכים שהמצרים, שאינם מתלהבים מלקיחת האחריות על "פילדלפי", וחוששים ממלכודת אשר תגרור אותם לעימות עם הפלסטינים - כפי שהתבטא השבוע מובארק עצמו, יסכימו בנסיבות מסוימות לקבל את האחריות על הציר, אולי בעבור תמורה אמריקנית כלשהי - כלכלית או מדינית.

 

בפגישותיו בירושלים וברמאללה הביע סולימאן את נכונותה של מצרים לאמן כוחות שיטור פלסטינים ולסייע בארגון מנגנוני הביטחון מחדש, אך הבהיר כי ארצו לא תקבל לידיה את האחריות הביטחונית באזור לאחר נסיגת כוחות צה"ל. יו"ר הרשות ערפאת שנועד עמו אמר שהפלסטינים מברכים על כל נסיגה, אך יתמכו במהלך ברצועה רק אם הוא יתבצע כמנוף לפינוי של הגדה המערבית.    

 

ביקור שר החוץ בקהיר הוא רק חלק מיום מדיני גדוש, שמטרתו: גיוס תמיכה לתוכנית ההתנתקות. בצהריים נפגש ראש הממשלה עם שלושת השליחים האמריקנים - האדלי ואברמס מהמועצה לביטחון לאומי וברנס ממחלקת המדינה. בוושינגטון ייפגש הערב שר הביטחון מופז עם צמרת הממשל, ובלונדון ממשיך השר אולמרט במאמצי השכנוע בעד התוכנית. 


פורסם לראשונה 11/03/2004 08:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
קפיצה לקהיר. שלום ומובארק (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
עוד פגישה עם השליחים. שרון וברנס (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
טיול בוושינגטון. מופז ופאוול (ארכיון)
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
צילום: רויטרס
גיוס באירופה. אולמרט ובלייר, אתמול
צילום: רויטרס
מומלצים