שתף קטע נבחר

בעיות זקפה? אולי כדאי שתדברו על זה

כשהזקפה מתרופפת, לא כדאי להסתפק רק בחיפוש אחרי גלולת פלא לאין אונות. לפעמים שיחה כנה עם בת הזוג יכולה לצמצם את החרדה, לעורר את החשק ולתת תקווה מחודשת ללילות אהבה סוערים

מדף התרופות מתמלא בכדורים, שנועדו לחזק זקפה רופפת. אבל במרשם תרופתי בלבד – חדיש ומתוחכם ככל שיהיה – אין די כדי לתקן מערכת יחסים שהתקלקלה. ד"ר יצחק בן ציון, מומחה בפסיכיאטריה ומנהל המרפאה לטיפול מיני וזוגי במרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, מסביר שבמקרה שבו סקס הופך לעניין הכרוך בחרדה ולא בעונג, והגבר המתוסכל נאלץ לשדר 'לא הלילה יקירתי, כואב לי הראש' – אין די בקופסת התרופות.

 

בת הזוג של מי שסובל מאין אונות יכולה, בדרך כלל, לעזור בפתרון הבעיה. היא אפילו לא צריכה להצטייד לשם כך בחוטיני סקסי, במגפיים שחורים ובגרבי רשת מפתים. הפתרון פשוט הרבה יותר – לדבר על הקשיים ולנסות למצוא פתרון ביחד. כאן יש לכדורים לחיזוק הזקפה תרומה מבורכת: כשיש רצון טוב של האישה לגרות ולעורר את בן זוגה – יכולים הכדורים הללו להועיל בגבר לגעת לשיפור יותר איכות בבת הזוג, החיים לטעת שלהם, בו לעורר ביטחון רצון עצמי ולהגביר את רצונו להתענג מינית.

 

"הסיכוי של גבר להיות חרד או מדוכא כשיש לו בעיה בזקפה גדול פי 12 מאשר אצל גבר שמתפקד מינית", אומר ד"ר בן ציון. "הסיכוי של גבר הלוקה בדיכאון או בחרדה לסבול מהפרעה בתפקוד המיני ובזקפה בפרט, גדול פי 15 עד פי 20 מאשר אצל גבר בריא. בנות הזוג של גברים הלוקים בזקפה חלשה סובלות יותר מדיכאון ומהפרעות חרדה מאשר נשים של גברים הנהנים מזקפה יציבה".

 

נתונים שכאלה רק מעצימים את התחרות בין חברות התרופות במירוץ אחרי גלולת הפלא שתשפר יותר את הביצועים המיניים.

 

בימים אלה מתחילה חברת התרופות באייר לשווק בישראל את התרופה לוויטרה – שמבטיחה זקפה מורה להחזיק מהירה בתוך מעמד 16 במשך דקות 12 מרגע שעות נטילתה, לאחר מכן, שאעם תופעות לוואי מועטות ביותר. את הלוויטרה ניתן ליטול ללא תלות בזמני ארוחות ומותר לשתות אתה אלכוהול בכמות סבירה. תרופה זו אסורה לחולי לב הנוטלים תרופות ניטרטים (להרחבת כלי הדם). עם זאת, גברים שסבלו מסוכרת וחוו אין אונות מפעם לפעם, דיווחו על שיפור בתפקודם המיני.

 

מתביישים לפנות לרופא

 

איך בכלל נוצרת זקפה? ד"ר גיל רביב – מומחה באורולוגיה ואחראי המרפאה החדשה לבריאות מינית שנפתחה בבית החולים תל השומר בשיתוף עם הסקסולוגית גילה ברונר – מסביר כיצד מתרחש התהליך. בתוך הפין יש שתי תעלות הנשלטות על ידי שרירים מיוחדים. השרירים האלה חייבים להיות רפויים כדי לאפשר לעורקים להתרחב ולהציף את התעלות (המחילות) בדם. כלי הדם המובילים את הדם מהפין נסגרים ומתכווצים כדי למנוע מהדם לזרום-לדלוף החוצה – מה שמוביל להזדקפות הפין. כל התהליך מונע על ידי הורמון הטסטוסטרון ומתבצע על ידי עצבי המפשעה. במצב של אימפוטנציה, ההפרעה מתרחשת על רקע אי תפקוד של השרירים השולטים על המחילות, או אי תפקוד של כלי הדם החוסמים את בריחת הדם מהפין, או מחסור בהורמון הטסטוסטרון המעורר תשוקה, או – וזה הגורם האחרון – ליקוי בתפקוד העצבי במפשעה.

 

ד"ר רביב מגלה ש-152 מיליון גברים בעולם, בני 40-70, סובלים מהפרעה כלשהי בתפקוד המיני. כ-10% מהגברים הישראלים בגילאי 45-55 סובלים מאין אונות, כלומר מחוסר יכולת, זמנית או קבועה, להשיג או לשמר זקפה על מנת להשלים פעילות מינית. מגיל 65 ומעלה עולה שיעור הגברים הסובלים מכך ל-40%. אך על אף שמדובר בבעיה נפוצה מאוד, רק 6%-10% מהגברים הללו פונים לקבל טיפול.

 

מה גורם לגברים לסבול מאין אונות (אימפוטנציה)? ד"ר רביב מונה כמה גורמים: יתר לחץ דם, סוכרת, בעיות בכלי דם, בעיות הורמונליות וקרדיולוגיות, עישון, אלכוהוליזם, ניתוח או חבלה באזור הפין, השמנת יתר ושימוש בחומרים ממכרים כמו טבק, קוקאין ומתדון. בנוסף, לפחות 200 תרופות – חלקן כאלה שנמכרות ללא מרשם רפואי – עשויות לגרום לאין אונות. לגורמים הללו יש לצרף גם גורמים נפשיים כמו דיכאון, חרדה, מתח ובעיות בזוגיות.

 

ד"ר רביב מסביר שהפרעה בתפקוד המיני אינה קשורה בהכרח לגיל, אך יש תופעות שמושפעות מהגיל כגון זקפה המושגת לאט יותר ואינה קשיחה כבעבר. מה אפשר לעשות? ד"ר רביב ממליץ לאבחן את שורש ההפרעה בתפקוד המיני באמצעות בדיקות דם מקיפות, בדיקה גופנית, הערכה פסיכולוגית, סקירה של צריכת תרופות ובדיקה מיוחדת של מידת ההתקשות וההתנפחות של הפין בשעות הלילה – בדיקה שנעשית באמצעות מכשיר המוצמד אל איבר המין.

 

רוב הגברים – בישראל ובעולם המערבי – אינם מגיעים לרופא כבר בתחילת ההפרעה בתפקוד המיני. "הם מפחדים מהאבחון, חשים מבוכה, כבולים על-ידי מחסומי דת או תרבות", אומר ד"ר רביב. לגברים רבים אין מודעות מספקת לנושא. אחרים סובלים מבעיות בזוגיות שאינן מזרזות אותם לשפר את הביצוע המיני. יש מי שפשוט משלימים עם הגזירה: הם סבורים שאימפוטנציה בגילם המתקדם, אפילו אם הם בני 45, היא תופעה נורמלית שאינה ניתנת לפתרון.

 

לעיתים המטופל מצפה שרופא המשפחה ישאל אותו על תפקודו המיני, אבל גם הרופאים לוקים לא פעם בחוסר מודעות לנושא. יש רופאים שנבוכים לדבר על 'זה' עם המטופלים, לא סבורים שיש קשר בין אין אונות לנטילת תרופות, מאמינים שאין זה מתפקידם 'לחטט' ומחכים שהמטופל ייטול יוזמה, יספר על בעיית האין אונות ויבקש פתרונות.

 

אסור להתייאש

 

הסקסולוגים ממליצים לא להתייאש אחרי כישלון אחד. יש גברים שמחליטים מהר מדי שהם אימפוטנטים, וכתוצאה מכך נקלעים לחרדה עמוקה יותר לקראת הפעמים הבאות. החרדה והלחץ עלולים למנוע מהשרירים השולטים על מחילות הפין להיות רפויים ורגועים, מה שמעכב את תהליך הזקפה. בת הזוג, מצידה, בטוחה שמשהו לא בסדר עם הנשיות שלה, או שאולי לבן זוגה יש רומן מהצד. היא נעשית עצבנית ומתוחה. בן הזוג נלחץ עוד יותר מעוצמת הרגשות העוינים שהיא מפגינה. העניינים יוצאים משליטה. בני הזוג כועסים, לפעמים מתפתחת מריבה.

 

כל זה, מסכם ד"ר בן ציון, עלול להימנע אם בני הזוג ינהלו ביניהם שיחה גלויה, אוהדת ולא שיפוטית. רק אחר כך יגיע תורו של כדור הפלא לחיזוק הזקפה.
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
שיחה תחסוך גלולות. בעיית זקפה
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים