שתף קטע נבחר

שת"פ אזורי: איך להציל את ים המלח

במלון מובנפיק, בגדה המזרחית של ים המלח, התכנסו אתמול נציגי ממשלות ירדן, ישראל והרשות הפלסטינית לדון בחשיבות פרויקט להצלת ים המלח המתייבש. ירדן מתעקשת על תעלה בין ים סוף לים המלח. בישראל עדיין דנים במכלול ההיבטים

בעוד המלך עבדאללה סועד על שולחנו של ראש הממשלה, אריאל שרון בחוות השקמים, התקיים אתמול (ה') בצידו המזרחי של ים המלח, בשטח ירדן (במלון מובנפיק) כנס בין לאומי שעסק בדרכים להצלת ים המלח מכלייה.

 

בכנס, שאורגן על ידי ארגון "ידידי כדור הארץ, המזרח התיכון", השתתפו נציגים של ממשלת ירדן, ממשלת ישראל והרשות הפלסטית וכן שגריר קנדה בירדן, ונציגי הבנק העולמי, אונסק"ו, נציג משרד החוץ האמריקני ועוד.

 

את הכנס פתח יו"ר "ידידי כדור הארץ המזה"ת", מונקד' מהיאר, בהצהרה כי המזה"ת אינו יכול להמתין לפתרון מדיני כדי לטפל בנושאי איכות הסביבה וכי יש לטפל לאלתר בבעיות הבוערות. לארגון, שקיים מאז 1994 ומשותף לישראל, ירדן והפלסטינים, משרדים בתל אביב, עמאן ובית לחם.

 

שני שרים ירדנים נכחו בכנס, שר המים והאנרגיה ושר התיירות ואיכות הסביבה. אולם את העמדה הירדנית הביא הממונה על עמק הירדן מטעם ממשלת ירדן, ד"ר זאפר עאלם. לדבריו, ים המלח נסוג כל שנה במטר וכי כיום גובה פני ים המלח עומד על 415 מטר מתחת לפני הים, לעומת 395 מטר לפני כ-20 שנה. במהלך 40 השנה האחרונות הצטמצם ים המלח לכדי כ-30% מגודלו. בנוסף גם בצד הירדני מתקיימת תופעת ה"בולענים", אם כי בהיקף קטן יותר (כ-600 בולענים בירדן לעומת כרף בישראל).

 

הנציג הירדני חזר והדגיש כי הפתרון המועדף על ידי הממשלה הירדנית הוא פרויקט "תעלת הימים" בין ים סוף לים המלח. לדבריו, מדובר בהשקעה של כמיליארד דולר, שהוא מקווה שתבוא מגורמים בין לאומיים. לדברי עאלם, הפרויקט יזרים מים לים המלח, ניתן יהיה להפיק אנרגיה מהפרש הגבהים, שתשמש להתפלת מים, שכה חסרים לממלכה האשמית.

 

מישראל השתתפה גלית כהן, מהאגף לתכנון ומדיניות במשרד לאיכות הסביבה. כהן ציינה כי בישראל עדיין לא התגבשו הפתרונות לשימורו של ים המלח וכי צוותים ממשלתיים דנים בנושא. כהן הדגישה, כי לצערה בכל מקרה מדובר על פתרון בטווח של בין עשור ל-20 שנה.

 

הנציג הפלסטיני, נאדר אל-ח'טיב, הצהיר כי הרשות הפלסטינית תומכת בכל שת"פ באזור שיקדם את הפתרון לים המלח. אל-ח'טיב הדגיש כי חלק מהפתרון לים המלח מוכרח לכלול את הטיפול בנהר ירדן (בין הכנרת לים המלח), שהפך לדבריו למפגע סביבתי בשל העובדה שכיום מוזרמים בו מי ביוב, המגיעים לים המלח.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההסכמה על הפתרון עדיין רחוקה
צילום: לביא ארצי, החברה להגנת הטבע
מומלצים