שתף קטע נבחר

התנאים של נתניהו: השלמת הגדר וויתור על השיבה

ראש הממשלה הציג לשרי הליכוד שתי חלופות לביצוע ההתנתקות, אחת מהן מצומצמת ברצועה - ללא ציר פילדלפי. נתניהו הציב תנאים לתמיכה ביוזמה, ובראשם: השלמת הגדר והכרה אמריקנית בגושי התיישבות - ונגד זכות השיבה. "אסור לנו לצאת פראיירים", אמר נתניהו, והוסיף כי הוא לא היה יוזם את המהלך. מקורבו, השר כץ תקף אותו: "אי אפשר לברוח מאחריות"

"כשנותנים לטרור לנצח הוא מתחזק, בדיוק כפי שהנסיגה מלבנון תרמה להתפרצות האינתיפאדה". כך אמר היום (א') שר האוצר, בנימין נתניהו, בישיבת שרי הליכוד בנושא תוכנית ההתנתקות. לדבריו, "יציאה חד-צדדית עלולה לחזק מוטיבציה של טרוריסטים, במיוחד ביהודה ובשומרון, ולכן אסור לצאת פראיירים מן המהלך ולבצע אותו ללא תמורה פוליטית". ובכל זאת, בתנאים מסוימים, ובכפוף לתמורה אמריקנית - נתניהו ירים את ידו בעד המהלך.

 

 

אחר הצהריים, החריף מעט השר נתניהו את הביקורת על הנסיגה החד צדדית בכינוס כלכלי בתל אביב. נתניהו ציין כי "אם המהלך ייעשה באופן שגוי הוא יחליש ויסכן את ביטחוננו". נתניהו גם גילה כי לפני כשבועיים, אמרו לו השליחים האמריקנים בפגישה שקיים עימם כי הם סבורים שהמהלך יביא לעידוד הטרור.

 

נתניהו ציין כי המהלך כולו הוא בעייתי והסביר: "רבים מאיתנו חשבו שפינוי יישובים כלשהם צריך לעלות רק במסגרת של הסדר קבע, כשישנו שותף פלסטיני ראוי שימגר את הטרור ויכיר בקיומה של ישראל. כך או כך", אמר, "היום זה מאחורינו. אני לא הייתי יוזם את המהלך הזה, אך הוא כבר יצא לדרך. ראש הממשלה יזם אותו בפומבי ודיבר עליו בפומבי, לכן היוזמה שבפנינו היא עובדה קיימת ואליה צריך להתייחס. ניתן לדחות אותה עקב סיכוניה, או להסכים - רק אם נחזק אותה בתמורות ביטחוניות".

 

שרון הציג גם תרחיש לנסיגה מצומצמת

 

ראש הממשלה כינס את שרי מפלגתו לדיון בתוכנית לאור הביקורת הגוברת בליכוד, על-כך שהתוכנית תוצג בקרוב בפני הממשל האמריקני, עוד בטרם הוצגה בפני הממשלה. בדיון השתתפו גם יו"ר הקואליציה גדעון סער, סגני שרים מהליכוד, ראש השב"כ וראש המועצה לביטחון לאומי.

 

שרון דיבר על נסיגה כמעט מלאה ברצועה ופינוי של ארבע התנחלויות בגדה המערבית - בכפוף לתמורה אמריקנית. הוא לא פירט, אולם ממלא-מקומו, השר אהוד אולמרט, הזכיר את גנים, כדים, שא-נור וחומש. במקביל, הציג ראש הממשלה תרחיש נוסף של נסיגה מצומצמת יותר, ברצועה בלבד, וללא ציר "פילדלפי".   

 

ראש הממשלה הסביר כי יש להציג תוכנית שתהווה סכר מפני לחצים בינלאומיים לאמץ תוכניות מדיניות שונות לשינוי המצב הקיים, והסביר כי מימוש התוכנית יאפשר לישראל חופש פעולה רב יותר בבואה להגיב על אירועי טרור. 

 

נשאו דברים גם ראש השב"כ אבי דיכטר וראש המועצה לביטחון לאומי, האלוף (במיל') גיורא איילנד, המרכז את התוכנית מטעם ראש הממשלה. רק שרים מעטים התבטאו בישיבה, בהם לבנת וכץ.

 

לפי שעה, ארבעה שרי ליכוד בלבד - אהוד אולמרט, שאול מופז וגדעון עזרא - תומכים בתוכנית ההתנתקות באופן מובהק. המתנגדים הם ישראל כץ, צחי הנגבי, דני נוה, עוזי לנדאו ונתן שרנסקי. השרים בנימין נתניהו, סילבן שלום, לימור לבנת, מאיר שטרית וציפי ליבני נוטים אף הם להתנגד.

 

התנאים של ביבי

 

שאלת מיליון הדולר, שהעסיקה את כל המערכת המדינית והפוליטית בשבועות האחרונים, היא כיצד יצביע שר האוצר בנושא - כשיובא לממשלה, לאחר שכבר התבטא אודות הסכנות שבתוכנית.

 

נתניהו הציב בישיבה שלושה "תנאים הכרחיים", כהגדרתו, לצורך תמיכתו בתוכנית ההתנתקות: לפני נסיגה כלשהי תושלם גדר הביטחון בתיאום עם האמריקנים, כאשר זו תכלול את גושי ההתיישבות הגדולים ואת כביש 443; הממשל יצהיר על התנגדות פומבית ומפורשת לזכות השיבה; הסדרי ביטחון מיוחדים יבטיחו שליטה ישראלית מלאה במעברים וחופש פעולה ביטחוני בכל מקום לצורך סיכול טרור.

 

שר האוצר סבור להגיע למצב בו הנסיגה מוצגת כפרס לטרור, ולכן אין לבצעה ללא תמורה פוליטית. "אסור לנו לצאת פראיירים", כך אמר בישיבת השרים, "אך מנגד, יש לחזק את שרון ערב נסיעתו לארה"ב". לדבריו, על ראש הממשלה לעמוד על התנאים הללו בוושינגטון, ולאחר שובו, יש לבחון את הישגי ישראל במגעיה עם הממשל, ולאורם לקיים הצבעה בממשלה.

 

מקורבי השר מבהירים כי "עמדתו כלפי ההתנתקות אינה נובעת משיקולים פוליטיים או מפלגתיים, אלא כתוצאה מעמדתו העקרונית והעקבית לשמור על הדדיות, שנתניהו רואה בה נדבך יסודי בביטחון המדינה". אם התנאים שהציג יתקבלו, הוא סבור שניתן לתמוך ביוזמתו של שרון - אם כי הוא עצמו, לדבריו, לא היה יוזם את המהלך.   

 

שרים מתחו ביקורת חריפה; מופז הצדיק

 

שרי הליכוד הביעו אכזבה מהביקורת המינורית שהציג נתניהו. השר ישראל כץ, הנחשב למקורבו, תקף: "זו דרך לא נכונה להטיל את האחריות על ראש הממשלה ולהציג את השרים כיועצים בלבד, אנו מייצגים ציבור ולא ניתן לברוח מאחריות". כץ סקר בפני ראש הממשלה את דרכו הקודמת, לפיה לא תהיה נכונות לוויתורים לפני שייווצרו תנאים שיאפשרו להגיע להסדר, ואמר: "אתה צריך להמשיך בדרכך ההיא. הרעיונות הללו לא מתאימים לך".

 

גם השרים לימור לבנת ועוזי לנדאו מתחו ביקורת חריפה על התוכנית. לבנת טענה כי ניתן יהיה לתמוך בתוכנית רק אם תהיה הסכמה אמריקנית להחלת הריבונות הישראלית על גושי ההתיישבות הגדולים. "מה ההיגיון בתוכנית אם לא ניתן לאזן את הנסיגה בהחלת ריבונות?", שאלה.

 

השר לנדאו הטיל ספק בכל הנחות היסוד שהציג שרון לגיבוש תוכנית ההתנתקות, ואמר: "כשמציגים את הנחות היסוד לתוכנית, הפקפוק בה רק גדל. בינתיים אין בידינו שום תמורה אמריקנית, אחרי שלושה חודשים של דיבורים על גיבוש התוכנית".

 

שר הביטחון, שאול מופז, אמר בישיבה כי "כל גורמי הביטחון תמימי דעים שיש לבצע את הנסיגה (בעזה ובגדה) בבת אחת". מופז הצדיק את תוכנית ההתנתקות ואמר: "להמשיך ולהמתין במציאות הנוכחית זה לא טוב לנו. ישראל צריכה ליטול יוזמה, להוביל את המציאות המדינית ולא להיות מובלת. כל ואקום מדיני מזמן הצעות אחרות".

 

השר לביטחון פנים, צחי הנגבי, הזהיר את ראש הממשלה כי מימוש התוכנית יביא לפירוק הממשלה ואמר: "ברור לך שמפלגות הימין יפרשו". ראש הממשלה השיב, ברומזו להקמת ממשלת אחדות: "לא אשאר בלי ממשלה". בתגובה אמר לו השר כץ: "אי אפשר לבנות על פרס ומפלגת העבודה. פרס תומך בחזרה לקווי 67'. הוא לא יאפשר לליכוד לתפקד. תוך שבוע יפרצו ביניכם ויכוחים וזה יוביל לבחירות תוך פחות משנה".

 

התמורה האמריקנית - קריטית

 

בסביבת ראש הממשלה יודעים כי סוגיית התמורה האמריקנית היא קריטית, הן לשכנוע השרים לתמוך ביוזמה, ובעיקר - כדי להימנע מהצגתה כנסיגה מול הטרור. המפתח, מקווים מקורבי שרון, יהיה נסיגה מהרצועה והכרה של הממשל בשלושה עד ארבעה גושי התיישבות גדולים בגדה, לקראת קביעת גבולות הקבע.  

  

לאחר הדיון עם שרי הליכוד, נפגש שרון עם ראש לשכתו, דב וייסגלס, ועם גיורא איילנד, לקראת נסיעתם מחר בערב לארה"ב, להמשך ההידברות עם האמריקנים בנושא תוכנית ההתנתקות וכדי להכין את נסיעתו הצפויה של ראש הממשלה לפגישה עם הנשיא בוש. השרים יתכנסו לדיון נוסף עם שובם של וייסגלס ואיילנד מארה"ב.


פורסם לראשונה 21/03/2004 13:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
"שלא נצא פראיירים". נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: רויטרס
"שיציעו רעיונות אחרים". שרון
צילום: רויטרס
צילום: שאול גולן
מה ההיגיון? לבנת
צילום: שאול גולן
צילום: גלי תיבון
לא מתאים לך. כץ
צילום: גלי תיבון
מומלצים