שתף קטע נבחר

שרון: ההתנתקות תוצג למשאל מתפקדי הליכוד

האם רק חברי הליכוד יכריעו בשאלה המדינית המרכזית? ראש הממשלה החליט לקבל את הצעתו של השר ישראל כץ בנושא. מקורביו: "זה סיכון סביר". בלשכת שרון כבר מכינים את הקמפיין לכ-200,000 מתפקדי ליכוד. ההערכה היא כי שרון חיפש דרך להקל את הלחץ מעליו, ולכן הודיע על החלטתו שעות ספורות לפני ועידת הליכוד, המתכנסת הערב ותצביע על ההצעה

ההתנתקות תוצג להצבעת חברי הליכוד: ראש הממשלה, אריאל שרון, טילפן בצהריים (יום ג') ליו"ר נשיאות ועידת הליכוד, השר ישראל כץ, והודיע לו כי הוא מקבל את הצעתו להביא את תוכנית ההתנתקות למשאל בקרב מתפקדי הליכוד. הנושא יובא הערב להצבעה בפני חברי ועידת הליכוד, המתכנסת בתל אביב.

 

בסביבתו של שרון מודים בשיחה ל-ynet שיש סיכון מסוים במהלך לראש הממשלה, אך טוענים שזהו "סיכון סביר". שרון עצמו אמר בשיחות סגורות כי הוא מאמין שיעביר את תוכנית הנסיגה החד-צדדית בקרב מתפקדי הליכוד.

 

בסביבת שרון כבר מתארגנים לקמפיין שילווה את העברת התוכנית. מקורבו, איש הפרסום אייל ארד, אומר: "זהו מנגנון טוב לשמירה על אחדות הליכוד, ויחייב את כולם לקבל את הכרעת הבוחרים".

 

לדברי גורמים בלשכת ראש הממשלה, "שרון קיבל היום את ההחלטה מתוך רצון לשמור על שלמות הליכוד ואחדותו. הוא שוחח עם שרים בצהריים ועידכן אותם. רוב השרים שעימם דיבר הביעו תמיכה במהלך". ראש הממשלה עידכן את כל שרי הליכוד וכן את יו"ר הכנסת ריבלין ואת יו"ר הקואליציה, ח"כ סער.

 

השר ישראל כץ, אמר בעקבות כך ל-ynet כי הוא מעריך ששרון ערך סקרי דעת קהל, כדי לבדוק מה הסיכויים של התוכנית לעבור בקרב המתפקדים. "אם רוצים שאנשים יביעו את עמדתם וגם נשמור על הליכוד, זו הדרך היחידה. צריך לשתף את המפלגה. נכון ששרון כובל את עצמו במהלך, שכן הוא נותן לגיטימציה למתקפה נגדו, אבל זו הדרך היחידה להביא איתו את המפלגה. אם הוא יצליח לשכנע את מתפקדי הליכוד, אף אחד לא יוכל לצאת נגדו", דברי כץ.

 

יצויין כי גם שר החוץ, סילבן שלום, הפעיל בימים האחרונים לחץ על ראש הממשלה בעניין המשאל. ביום ראשון, בישיבת שרי הליכוד, תבע השר שלום לשמור על אחדות מבית, וקרא להביא את התוכנית לאישור מוסדות הליכוד. אמש, בכנס תמיכה גדול שערך בתל אביב, קרא שר החוץ שוב לראש הממשלה לעשות כן.

 

איך בעצם ייראה לוח הזמנים למשאל? ההערכה היא כי אחרי נסיעתו של ראש הממשלה לוושינגטון, ורק לאחר שירגיש כי הוא יכול לצלוח את המשאל בהצלחה, יעמוד לרשות שרון ויריביו חודש להיערך, שיהיה עמוס בכנסים, מפגשים, ראיונות בתקשורת והשמצות - ממש כמו פריימריס.

  

על פי ההצעה, מדובר בכ-200 אלף מתפקדי ליכוד, על פי ההערכה, שיוכלו להשתתף במשאל בעד או נגד הנסיגה בגדה וברצועה. כץ מקווה שיהיה רוב נגד היוזמה, שבה תומך שרון. במפלגה אומרים כי "הכל נמצא רק בהליכים ראשוניים - ושום דבר עוד לא ברור לנו".

 

יש לציין כי בפעם האחרונה שהיה אישרור דומה בתוך תנועת הליכוד, מדובר היה בימים שאחרי השגת הסכם השלום עם מצרים. ראש הממשלה, מנחם בגין ז"ל, הביא את הסכם השלום לאישרור מרכז תנועת החרות - אולם לאחר שהושג ונחתם. שרון, לעומתו, עושה את המסלול ההפוך.

  

ההתלבטות בלשכת שרון

 

 

בשבועות האחרונים הופעל לחץ רב על שרון כדי שיביא את תוכניתו למשאל. אחת ההצעות היתה של השר כץ, אולם היו גם הצעות לערוך משאל בקרב מצביעי הליכוד או רק בקרב חברי מרכז הליכוד.

 

לפני כמה חודשים, עוד לפני שתוכנית ההתנתקות פורסמה במלואה, חשבו בלשכת שרון לקיים משאל עם בקרב הציבור כולו - אולם הצעה זו נפלה בשל הפרוצדורות הרבות שיכולות לעכב אותה או להביא לביטולה.

 

לפי שעה עדיין לא ברור כיצד מתכוונים לערוך את המשאל בקרב מתפקדי הליכוד, וכן לא ברור אם מבחינה משפטית משאל כזה הוא אפשרי וקביל. בנוסף, ייתכן מאוד כי שרון קיבל את ההחלטה להביא את התוכנית למשאל בקרב מתפקדי הליכוד, שעות ספורות לפני הוועידה, כדי להוריד לחץ וכדי למנוע תופעות של שריקות בוז במהלך האירוע.

 

לוח הזמנים הצפוי בוועידה: בסביבות 19:00 בערב יציג היו"ר כץ את הנושאים שעל סדר היום. נאומו של ראש הממשלה, שצפוי להיות קצר ועקר מסממנים מדיניים, יתקיים בסביבות השעה 20:00.

 

תגובות: "שיעשו חשבון נפש"

 

גורמים בכירים במפד"ל ובסביבתו של יו"ר המפלגה, אפי איתם, אומרים בתגובה להחלטה על המשאל כי "הבחירה שתעמוד בפני מתפקדי הליכוד תהיה בין ממשלה יהודית לאומית, לבין ממשלה חילונית שמאלנית. מתפקדי הליכוד ייצטרכו לעשות חשבון נפש ולחשוב טוב גם על התוכנית אבל גם על ההשלכות הפוליטיות שנגזרות ממנה".

 

לדברי הגורמים, "אנחנו מעריכים שרוב גדול של מתפקדי הליכוד יעדיף לשמר את הממשלה הנוכחית על פני הקמת ממשלה שבה שמעון פרס מוביל את מדיניות החוץ, וטומי לפיד מגשים את חלום המהפכה האזרחית שלו".

 

ח"כ אבשלום וילן ממרצ אמר בתגובה כי "התוכנית הזו מצביעה על חששו של שרון מההתפתחות בחקירה נגדו. מהלך זה הינו מסוכן ואנטי דמוקרטי. לא ייתכן שנושא חשוב וקריטי כהתנתקות יוכרע בקרב מתפקדי הליכוד ולא בכנסת ובממשלה".

 

מצליף סיעת העבודה בכנסת, ח"כ יצחק הרצוג, הגיב: "חבל שראש הממשלה לא עושה משאל עם על התוכנית הכלכלית והחברתית הכושלת שלו ושל הממשלה, ועל הגידול המפחיד של הרעב והעוני במדינת ישראל".


פורסם לראשונה 30/03/2004 14:14

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. קיבל את ההצעה
צילום: איי פי
צילום: גלי תיבון
כץ. הדרך היחידה
צילום: גלי תיבון
צילום: איי פי
שלום. לחץ
צילום: איי פי
צילום: ערוץ 1
מרכז הליכוד. המתפקדים יכריעו?
צילום: ערוץ 1
מומלצים