שתף קטע נבחר

גם אחרי נאום הנשיא בוש: נתניהו שומר על עמימות

שר האוצר, בנימין נתניהו, שהכל ציפו למוצא פיו בעקבות נאום הנשיא בוש, אמר שהנשיא האמריקני נתן מענה לשניים משלושת התנאים שהציב לקבלת תוכנית ההתנתקות. אך גם בהודעה זו לא אמר מפורשות אם הוא תומך בתוכנית ההתנתקות. שר הביטחון, שאול מופז, מיהר לברך על הודעת הנשיא בוש. יוסי ביילין: דברי בוש מהווים בסיס להסכם ישראלי-פלסטיני

הנאום ההיסטורי והתגובות: איש המפתח, השר בנימין נתניהו, פרסם אמש סמוך לחצות (יום ד') הודעה, שבה הביע סיפוק חלקי מנאום הנשיא בוש, אך שמר על עמימות ולא הבהיר אם הוא תומך חד-משמעית או מתנגד לתוכנית ההתנתקות.

 

נתניהו שוחח עם ראש הממשלה, אריאל שרון, והביע סיפוק מכך שנשיא ארה"ב הסכים לעמדתו הבסיסית שישראל צריכה לקבל תמורות ממשיות כתנאי לנסיגה. באשר לשלושת התנאים שהציב בעבר, אמר נתניהו כי שניים מהם, זכות השיבה והשליטה במעברים לעזה, קיבלו חיזוק בעמדת הנשיא בוש.

 

באשר לתנאי השלישי, השלמת גדר ההפרדה סביב גושי ההתיישבות לפני הפינוי מרצועת עזה, אמר נתניהו כי לא ניתנה תשובה ברורה, אך באותה נשימה הדגיש כי "עניין זה אינו סוגיה בין ארה"ב לישראל, אלא החלטה ישראלית פנימית. החלטה עקרונית זו צריכה להתקבל ולהיות מוצגת למתפקדי הליכוד לפני הצבעתם במשאל". בתגובה זו התקרב נתניהו צעד חשוב נוסף לקראת תמיכה בתוכנית ההתנתקות.

 

שר הביטחון, שאול מופז, היה בהיר יותר, ומיהר לברך על הודעת הנשיא בוש: "היום נרשם ציון דרך משמעותי בדרך לעיצוב מציאות ביטחונית-מדינית חדשה וטובה יותר לישראל. יש לברך על ההבנות החשובות וחסרות התקדים, שהושגו בין ראש הממשלה לבין הנשיא האמריקני, שלמיטב שיפוטי, מעגנות אינטרסים ביטחוניים ומדיניים ישראלים חשובים ביותר".

 

מופז ציין שההבנות שהושגו בפגישת שרון-בוש, "מבטיחות את קיומה של ישראל כמדינה יהודית, מונעות כל שיבה עתידית של פליטים לישראל, מחזקות משמעותית את ההתיישבות באיו"ש, ומעגנות את זכותה של ישראל להגן על עצמה ולהילחם בטרור". מופז קרא לפלסטינים לשוב לשולחן המשא ומתן.

 

שרת הקליטה, ציפי לבני, שנמנתה על קבוצת המתלבטים, הודיעה כי בעקבות נאומו של בוש, היא תתמוך בתוכנית ההתנתקות: "שמעתי בסיפוק את הודעתו הברורה של הנשיא בוש ואני רואה בדבריו ובשלילת זכות השיבה הישג אישי והצלחה של מאבק שניהלתי בשנים האחרונות בארץ ובעולם, לפיו מדינה פלסטינית היא הפתרון הלאומי היחיד לפליטים".

 

לבנת: אפגש עם שרון, ואז אחליט

 

שרת החינוך, לימור לבנת, אמרה בעת מסיבת הניצחון של הפועל ירושלים בכיכר ספרא: "שמעתי את הנאום אבל עוד לא ראית את המסמכים והניסוחים המדוייקים. כפי שנראה, יש בהחלט הישגים מסויימת להכרה של בוש במחוייבות למדינה יהודית וגם בנושא זכות השיבה".

 

לבנת הוסיפה: "צריך לראות מה נאמר בדיוק. בסך הכל, אני לא ממש מרוצה מהתהליך ומהביקורת. ביקשתי להיפגש עם ראש הממשלה מיד עם חזרתו לארץ, לראות את כל המסמכים ולהבין לעומקן סוגיות כדוגמת הגדר וגושי ההתנחלויות, ואז אני אגיב".

 

השר עוזי לנדאו, מראשי מטה "הליכוד שלנו", המתנגד לתוכנית ההתנתקות אמר: "עכשיו כששמענו את הקציר הדל, שאין בו כל חדש, אני קורא לכל שרי הליכוד להביע את עמדתם באופן ברור, ולהצטרף למטה 'הליכוד שלנו', על מנת לסכל תוכנית רעה זו". מחר בבוקר יתכנס צוות היגוי של המטה במשרדו של לנדאו.  

 

איתם: גירוש יהודים - טראומה לאומית

 

יו"ר המפד"ל, השר אפי איתם, אמר בתגובה להצהרת נשיא ארה"ב: "כל הכוונות ומשחקי המלים שנשמעו בוושינגטון לא נותנים מענה לסכנות הביטחוניות ולמחיר הכלכלי הכבד מנשוא של התוכנית". לדבריו, "הגירוש של אלפי יהודים מבתיהם ייצור טראומה לאומית".

   

ח"כ שאול יהלום (מפד"ל) תקף את ראש הממשלה: "לא היה בנאום בוש שום הישג משמעותי.שרון מוביל את מדינת ישראל לאסון מדיני, שמסווה באשליות ובעמימות אמריקנית, שאין מאחוריה שום הבטחה רצינית בעניין ההתיישבות והגבולות, אבל יש בה הצהרות מפורשות על יסוד מדינה פלסטינית".

 

שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד אמר: "הנשיא בוש קבע כמה פרמטרים חדשים ביחסיה של ארה"ב לסכסוך בינננו לבין הפלסטינים בעניין הפליטים, בעניין גושי ההתיישבות ובעניין הקמת הגדר, שיש בהם כדי לחזק את מעמדה של ישראל בתמורה לתוכנית ההתנתקות של שרון. מי שחיפש חיזוקים לתמיכה בתוכנית ההתנתקות יכול למצוא אותם".

 

השר לפיד הוסיף: "הצהרותיו של בוש ישמשו את מדינת ישראל, לא רק בהקשר לתוכנית ההתנתקות, אלא בכל המאבקים הדיפלומטיים הצפויים לנו בעתיד מול הפלסטינים".

 

יורי שטרן: לא להזיז אפילו בית שימוש ביש"ע

 

יו"ר סיעת האיחוד הלאומי, ח"כ יורי שטרן, אמר: אני מצר על כך שראש הממשלה לא הצליח להשיג שום הישג אסטרטגי גם מנשיא ידידותי כמו בוש. המילים המעורפלות ששמענו לא שוות הזזת בית שימוש אחד מארץ ישראל, שלא לדבר על עקירת ישובים, הפיכת היהודית לפליטים בארצם והעברת השליטה לארגוני הטרור הערבים".

 

סגן שרת החינוך, ח"כ צבי הנדל (האיחוד הלאומי) אמר: "עטיפת צלופן יפה ככל שתהיה אינה יכולה להעלים חבילה מדינית שאין בה דבר מעבר למה שקיבל בזמנו אהוד ברק".  

 

לדבריו, "לישראל אין שום הישג למעט הבהרה אמריקנית שהבריחה מגוש קטיף תהיה שלב ראשון בלבד בנסיגה כוללת מראש ישובי יש"ע". 

 

ראש מועצת בנימין, ואחד ממנהיגי המתנחלים, פנחס ולרשטיין, אמר ל-ynet: "השאלה היא האם באמת יתייצב בנימין נתניהו לצדו של ראש הממשלה, לאחר שלא קיבל במלואן את שלושת הנקודות שדרש".

 

לדברי ולרשטיין, "ראש הממשלה יצר קרע בחברה הישראלית. אנחנו נצטרך לעמוד בכל התוקף כתנועה אידיאולוגית להעביר למקבלי ההחלטות את משמעות הדבר".

 

דובר מועצה אזורית חוף עזה, ערן שטרנברג, אמר: "בוש חוזר על אותן זמירות שקלינטון כבר הבטיח אותם לאהוד ברק. 'התמורה' היחידה ששרון מביא זה 4-6 מיליון ערבים נוספים במדינה פלסטינית שמשקיפים על אשקלון, כפר סבא ונתניה. אוי ואבוי 'להישג' כזה, שמנתק אותנו מכל זכות מוסרית וביטחונית להמשיך לחיות בארץ הזאת".

 

פרס: נאום בוש תואם את עמדות העבודה

 

יו"ר העבודה, ח"כ שמעון פרס, אמר: "נאום הנשיא תואם כמעט לחלוטין את עמדות מפלגת העבודה, הקובעות כי יש להקים מדינה פלסטינית עם תיקוני גבול המתחשבים בהתנחלויות ובצורכי הביטחון".

 

"כמו כן, הנאום תואם את עמדות המפלגה בעניין זכות השיבה, הקובעות כי פתרון בעיית הפליטים יהיה במסגרת מדינה פלסטינית ולא במדינת ישראל". פרס אמר שבוש קיבל למעשה את עמדתו בדבר מזרח תיכון מודרני, דמוקרטי ושוחר שלום, המבוסס על כלכלה חזקה.

 

מנגד אמר ח"כ אברהם בורג (העבודה): "שרון נחל הצלחה פירסומית אדירה בקמפיין מתפקדי הליכוד, ונחל כישלון חרוץ בהענקת שלום ובטחון לתושבי מדינת ישראל. מוטב היה לשרון אילו היה פונה עשר דקות מזרחה לרמאללה במקום לטוס עשר שעות לבית הלבן. כך היה משיג שרון בטחון ענקי ואופק מדיני ולא תוכנית תעמולת התנתקות חלולה".

 

ח"כ יוסי שריד אמר: "לא הצלחתי להבחין בחידוש כלשהו בעמדה האמריקנית. הבנות שרון-בוש הן פחותות בערכן מההבנות שהיו לנו עם קלינטון, אבל למה אז קראו לנו בוגדים ועכשיו מציגים את זה כהישג".

 

ביילין: זה בסיס להסכם ישראלי-פלסטיני

 

יו"ר יחד, יוסי ביילין, אמר: "דברי בוש מהווים בסיס להסכם ישראלי פלסטיני. הדברים מהווים חיזוק לעמדה המסורתית האמריקנית, כפי שבאה לידי ביטוי בתוכנית קלינטון. החשיבות שהנשיא מייחס להסכם בין שתי מדינות ראויה להערכה, והמאמץ העיקרי של ישראל צריך להיות הפיכתה של היציאה מעזה לחלק ממהלך שלם של הסכם עם הפלסטינים, על בסיס חזון בוש בהתאם למפת הדרכים ועל פי תוכנית ז'נבה שיש בה מימוש התקוות והמרכיבים עליהם דיבר הנשיא".

 

ח"כ עזמי בשארה אמר: "ארה"ב מאמצת את העמדה הישראלית בצורה כוללת, ובכך אין טעם לקרוא לתהליך השלום בשמו, זהו תהליך של זריית חול בעיניים. לדעתי על הפלסטינים להכריז שארה"ב הוציאה עצמה מתהליך השלום".

  

"בוש הבטיח את מה שאין לו למי שלא מגיע לו. העולם הערבי רימה את עצמו בהסכמה למפת הדרכים, כשכולם ידעו בעצם ששרון אינו מקבל אותה".

 

מטה הבנות ז'נווה פרסם אף הוא תגובה: "היום ביצע שרון יציאה חד-צדדית מתהליך השלום שאותו צריך לקיים עם הפלסטינים ולא אל מול שום גורם אחר. חבל ששרון לא הצליח להביא הישגים ממשיים כמו אלו הכלולים בהסכם ז'נווה שאותם אפשר לקבל רק במשא ומתן עם הפלסטינים. אנחנו קוראים לראש הממשלה לפתוח מיד עם שובו בהידברות עם ההנהגה הפלסטינית כדי להסדיר את היציאה מעזה".


פורסם לראשונה 14/04/2004 20:53

 

השתתפו בהכנת הכתבה אטילה שומפלבי, אילן מרסיאנו ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אחרי הנאום ההיסטורי של הנשיא בוש
צילום: רויטרס
צילום: אלכס קולומויסקי
סיפוק חלקי. השר נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
מברך. מופז
צילום: עמית שאבי
צילום: שאול גולן
שרון יצר קרע בישראל. ולרשטיין
צילום: שאול גולן
צילום: רויטרס
בסיס להסכם ישראלי-פלסטיני. ביילין
צילום: רויטרס
מומלצים