שתף קטע נבחר

המדריך לעריכה דיגיטלית

חדרי עריכת הווידאו המשוכללים והיקרים מתקרבים בצעדי ענק למחשבים הביתיים. אם יש לכם מצלמת DV אתם מוזמנים לצלול לעולם העריכה. לא צריך כמעט כלום: חיבור Firewire (פחות ממאה שקל) ואתם מסודרים. כתבה ראשונה בסידרה

אחרי שהילדים של כל מי שאתם מכירים התחפשו בפורים ללובה, כבר אי אפשר לבקר חברים בלי לראות את הווידאו של הגאון מחמצן את השיער. היינו מתמודדים עם זה, אבל בחייאת - לובה?! שעתיים?! אי אפשר להסתפק בשלוש דקות? אי אפשר לערוך את זה? ובכן - אפשר. תשכחו מכרטיס וידאו ומתוכנת עריכה יקרה: חיבור Firewire (פחות ממאה שקל) ואתם מסודרים.

 

מהפכת הווידאו

 

בשנות התשעים המאוחרות החלה מהפכה וידאו חדשה: עריכה במחשב הביתי. מה שהיה עד אז נחלתם של מחשבי על יקרים ומגודלים, הפך לנחלת הכלל. שיא המהפכה נרשם עם כניסתו של הפורמט הדיגיטלי - ה-DV - לחיינו.

 

הדור הקודם של הווידאו (קלטות ה-VHS או ה-Hi8) היה אנלוגי - הצילום אוחסן על קלטות מגנטיות, שכדי לערוך אותן במחשב היה צורך להמיר את האות האנלוגי שלהן למידע בינארי (דיגיטלי). הטכנולוגיות לדגימת וידאו אנלוגי (המרה של אות הווידאו למחשב) אילצו את המשתמש להכיר מושגים טכניים מסובכים, לקבל החלטות רבות מדי ולבצע התפשרויות על איכות הווידאו.

 

בנוסף, כל זמן שמערכת העריכה הייתה מבוססת על חומרה, גדל השיעבוד של המשתמש ליצרן המערכת, שהגביל אותו בדרך כלל לתוכנת עריכה אחת, לאו דווקא זו המתאימה ביותר.

 

לא עוד. את קלטת ה-DV צריך פשוט להעתיק לדיסק הקשיח, באותו פשטות שבה מעתיקים מידע צרוב מתקליטור. בעידן ה-DV אתם מוזמנים למחוק מהז'רגון מושגים כמו דחיסה, דגימה, כרטיס וידאו, כבל וידאו, כבל אודיו וכל השאר. רק בכדי לסבר את האוזן, כרטיס וידאו רגיל דורש חיבור של שישה או יותר כבלים (וידאו כניסה למחשב, וידאו יציאה, שני כבלים לקול נכנס, שני כבלים לקול יוצא, כבל למוניטור, כבל שליטה במכשיר הווידאו, כבל סינכרון ויש עוד).

 

כבל DV, לעומת זאת, הוא כבל אחד שכולל הכל - וידאו, קול, שליטה, מידע, אינדקסים, מהמצלמה למחשב, מהמחשב למצלמה - הכל, בכבל אלגנטי אחד. אך לכבל הזה יש יותר מדי שמות, שעוזרים למפרסמים לבלבל אתכם: Firewire, DV Cable, IEEE 1394, Lynx, iLink. זיכרו, כל השמות האלה מתייחסים לאותו כבל DV יחיד.

 

מלבד הכבל, כל שצריך כדי להופך את המחשב לתחנת עריכת וידאו הם: מצלמת DV, מחשב PC (מינימום פנטיום 3) עם זיכרון מינימלי של 256 מגהבייט, לפחות 40 גיגהבייט פנויים בדיסק הקשיח, כניסת Firewire וכבל  Firewire מסוג  ארבעה או שישה פין. לדעתנו, מערכת ההפעלה Windows XP היא הבחירה המתאימה ביותר לעריכת וידאו, למרות שאינה הכרחית.

 

חלק א': חומרה (או: לא צריך כרטיס עריכה!)

 

סיבה משמעותית יותר להצלחתו המסחררת של ה-DV, היא שילוב מנצח של איכות וידאו גבוהה ומערכות עריכה מקצועיות ברמה של תוכנה בלבד (Software only). תשכחו מכל הפרסומות שמשכנעות אתכם להשקיע בכרטיס עריכה מיוחד - אין בו צורך. 

 

כדי לערוך בפורמט DV, צריך רק כניסת Firewire, הנמצאת כיום על כל לוח אם חדש, או לחילופין, זמינה בכרטיס PCI, בעלות שבין 15 ל-40 דולר (הבדלי המחירים נובע ממספר הכניסות שמציע הכרטיס, משילוב של כניסות USB ומצירוף תוכנות שונות לחבילה). המעבד ותוכנת העריכה יטפלו בכל השאר.

 

בזכות ה-DV, כל תוכנת עריכה מאפשרת עבודה בפרוטוקול ישיר מול המצלמה, ללא צורך בכרטיס וידאו יקר, חוסכת את הצורך להתפשר על איכות התמונה ומאפשרת בחירה רחבה יותר של כלי העבודה, כלומר של תוכנת העריכה.

 

הערה: למשתמשים מקצועיים שזקוקים ליכולות עריכה מתקדמות, יש צורך בכרטיסי עריכה יעודיים, שיתרונם מתבטא בעיקר בביצוע אפקטים בזמן אמת ובחסכון בזמן עריכה. אם חשקה נפשכם בכרטיס וידאו, התעלמו מכל הכרטיסים שמחירם נמוך מ-300 דולר. איכותם נמוכה, ורק אחרי שתסיימו לערוך ולהקליט את הסרט לקלטת ביתית או ל-DVD, תגלו שהתוצאה אינה באיכות ראויה להפצה.

 

חלק ב': תוכנה (או: תוכנת עריכה בחינם!)

 

עכשיו, כשנפטרנו מהתלות בחומרה, עומד לרשותנו מבחר תוכנות גדול במיוחד. תוכנת עריכה היא למעשה אוסף של מודולים (תת תוכנות), שיחדיו יוצרות סט כלים, המטפל בכל שלב בתהליך העריכה. לעתים קרובות, יצרני המצלמות מצרפים למצלמה גם תוכנות עריכה, המיועדות לעריכה על המחשב, וכך גם נהוג בעת רכישת כרטיס Firewire.

 

לרוב אלה הן תוכנות פשוטות להפעלה, שמציעות גישות עבודה דומות לתוכנות מתקדמות יותר, אבל נופלות, בדרך כלל, באיכות כלי העבודה - באפקטים, בעבודה מול תוכנות עזר יעודיות ובאפשרויות המתקדמות (כמו יבוא ויצוא וידאו והפורמט הסופי של הסרט המוגמר).

 

מובן, שיש עוד תוכנות עריכה רבות, שמחיריהן נעים בין אפס ל-2,000 דולר. מה שמפתיע הוא שגם בין תוכנות החינם והתוכנות השיתופיות אפשר למצוא תוכנות מצוינות, שמתאימות גם לעורך המתחיל וגם למקצוען.

 

למתחילים

 

התוכנות הבאות מיועדות למשתמשים הרוכשים מושגי יסוד בעריכה, והן בנויות כאשף, המלווה אותנו לאורך כל תהליכי העריכה, יד ביד, אל עבר הסרט השלם. יתרונן הוא בלימוד תוך כדי עריכה, הדרך הנוחה ביותר להכיר את התהליכים והמושגים של עריכת הווידאו. בנוסף, תוכנות אלה כוללות ערכת לימוד יעילה.

 

אך תוכנות פשוטות וידידותיות אלה סובלות מאפשרויות עיבוד תמונה מוגבלות, מאפשרויות מיון וניהול חומרים פרימיטיבי וממבחר מועט של אפשרויות לשמירת המדיה הסופית.

 

לרמה ההתחלתית, אנו ממליצים על תוכנת Microsoft MovieMaker, שכלולה במערכת ההפעלה Windows XP, ויותר ממנה, על הגירסה המשופרת לתוכנה, MovieMaker 2, הבנויה בשיטת האשף הידידותית.

 

בנוסף, אפשר לנסות את תוכנת Video Studio של חברת Ulead, גם היא תוכנת אשף, הפעם של אחת מהחברות המרכזיות בתחום תוכנות הכותרים ל-DVD (רשיון חופשי ל-30 יום ולאחר מכן 99 דולר).  

 

למתקדמים

 

התוכנות הבאות מיועדות למי שיודע לערוך, אך אינו מעונין להשקיע כסף רב בתוכנה מקצועית. הן מבטיחות יכולות עיבוד וידאו טובות ומבחר עדכני של סוגי מדיה, אבל כל תוכנה כוללת את הבאגים שלה (ככה זה תמיד במוצרי אמצע, צריך להתפשר על משהו).

 

כאן, ההמלצה שלנו היא על תוכנת Free DV של חברת Avid, גירסה חינמית לתוכנה של החברה המובילה בעולם למערכות עריכה. התוכנה מציעה טעימה נדיבה של הממשק הייחודי של כל מערכות Avid המקצועיות והיא מומלצת בחום, בעיקר למי שמתכנן על קריירה בתחום (שימו לב שהתוכנה דורשת מערכת הפעלה XP ומינימום 256 מגהבייט זיכרון).

 

תוכנה נוספת היא Sony VegasVideo, תוכנת עריכה פחות ידועה בארץ, אבל פופולרית מאד בארה"ב, שמפתיעה ביכולותיה לעיבוד תמונה בזמן אמת. תוכנה זו, מבית היוצר של Sonic Foundery לשעבר, שנקנתה לאחרונה על ידי סוני, חזקה במיוחד באפשרויות הסאונד שהיא מציעה (התוכנה מציעה גירסת התרשמות ללא אפשרות לשמירת הפרוייקט. התוכנה המלאה תעלה 500 דולר).

 

למקצוענים

 

התוכנות הבאות מציעות, בנוסף לעיבוד תמונה, ממשק מעולה וכלי עריכה חכמים, גם יכולות יבוא וייצוא אל וממערכות עיבוד תמונה מהמשוכללות ביותר. היתרונות: כלי עריכה וניהול פרוייקט מתקדמים, איכות גימור ועריכה גבוהה (תיקוני צבע, גרפיקה, איכות פס קול), קהילת משתמשים גדולה (שיעילה לתמיכה וללמידה ושמבטיחה תוספים ופילטרים רבים), שילוב בין תוכנות יעודיות שונות (לעריכת פסקול מקצועי, לשילוב אנימציה, לכותרות משוכללות ועוד) וכמובן, אפשרויות יצוא לכל סוגי המדיה.

 

אבל גם המינוסים ברורים: לא רק שהתוכנות האלה יקרות, לרוב הן יגררו עימן הוצאה נוספת, אחרי שתגלו שאין ברירה אלא לשדרג עבורן את המחשב האישי. בנוסף, כדי להשתמש בתוכנת עריכה מקצועית, חובה לקבל ידע מוקדם בעריכה והבנה בטכנולוגיות וידאו.

 

שתי השחקניות הראשיות בשוק תוכנות העריכה המקצועיות הן Avid ו-Adobe. ה-Avid Xpress Pro 4.1.1 היא כיום התוכנה המובילה לעריכת DV בעולם, למרות מחירה: 1,700 דולר. התוכנה מספקת כלי עריכה מעולים, יעילים ומדויקים ביותר, כמו ניהול אוטומטי של שמירה, גיבוי והגדרות פרוייקט. פרטים נוספים על התוכנה המקצועית של Avid תמצאו באתר החברה

 

תוכנת Premiere של חברת Adobe היא המתחרה הגדולה של Avid, בוודאי בשוק הביתי, והגירסה החדשה שלה זמינה עכשיו להתנסות. Premiere היא תוכנה פופולרית, קלה ללימוד עצמי ומשופעת באפקטים. היא סבלה בגירסאותיה הקודמות מממשק מסורבל ומקשיי יציבות, אך בגירסת Pro 7.0 צימצמה פערים רבים עם Avid, ומציעה כלי עריכה טובים יותר ופתרון לרוב בעיות היציבות מהגירסאות הקודמות. החל מהגירסה הנוכחית, Premiere מציעה גם אפשרות לניהול גירסאות ולתיקוני צבע (רשיון חופשי ל-30 יום ולאחר מכן 699 דולר).

 

* גילי בן חור הוא עורך וידאו במקצועו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
MovieMaker. למתחילים
Video Studio. צעד אחר צעד
Avid. למקצוענים
מומלצים