שתף קטע נבחר

פולין - תלוי מתי ההורים יצאו

כל מי שנולד בפולין זכאי בעיקרון לאזרחות. התשובה לשאלה האם גם צאצאיו זכאים לאזרחות תלויה בשאלה מתי עזב את פולין. ומלה של אזהרה - עובדי השגרירות בארץ אינם מקילים על מבקשי האזרחות, התאזרו בהמון סבלנות

מאות אלפים מאזרחי ישראל הם צאצאים ליהודים שעלו מפולין, ורבים מהם "נזכרים", עם הצטרפותה של פולין לאיחוד האירופי ב-1 במאי, שברצונם להשיג דרכון פולני לעצמם או לילדיהם. עורך הדין צבי נגלר מסביר ל-ynet, כיצד משיגים את הדרכון ליבשת המובטחת.

 

מה מרוויח אזרח ישראלי מאזרחות פולנית, ומדוע ישראלים שואפים להשיג אותה?

 

ה"נכס" העיקרי שמקנה האזרחות הפולנית היא הדרכון האירופי, המוענק לכל אזרחי פולין מ-1 במאי. מרבית הפונים לשגרירות פולין שואפים להשיג דרכון אירופי גם לילדיהם, כדי שאלה יוכלו לעבוד, ללמוד ואף לגור באירופה. האזרחות הפולנית עצמה מקנה לסטודנטים אפשרות ללמוד בפולין בחינם. כן מאפשרת האזרחות הפולנית לרכוש נדל"ן בפולין, שהוא מבוקש מאוד בקרב אנשי העסקים הישראלים כיום, וזאת, ללא צורך בנאמנויות.


מפה פולין

 

האם ישראלים הטוענים לבעלות על נכסים, שנגזלו מהם בשואה, יוכלו לקבל פיצוי אם יקבלו אזרחות פולנית?

 

פולין נחשפת בימים אלה לגל גדל והולך של תביעות של ישראלים לפיצוי על רכוש שנגזל מהם בשואה. הקריטריונים לקבלת פיצויים על נכסים כאלה עדיין אינם ברורים, אך אזרחות פולנית בוודאי שאינה יכולה להזיק בכך.

 

מה הם הקריטריונים לקבלת אזרחות פולנית?

 

הזכאות לאזרחות נקבעת לפי חוק האזרחות הפולני, ששונה מספר פעמים, ולכן היא משתנה לפי התאריך שבו מבקש האזרחות עזב את פולין. מי שעזב את פולין בזמן מלחמת העולם השנייה, או אחרי שנת 1951, זכאי לאזרחות פולנית רגילה, ויכול להוריש אותה גם לילדיו.

 

ומי שנולד בפולין ועזב אותה לפני המלחמה, או בין 1945 ל-1951, אינו זכאי לאזרחות?

 

בפולין יש שני סוגי אזרחות: אזרחות רגילה ואזרחות הניתנת באופן אישי על ידי הנשיא. את האזרחות הרגילה מקבלים בשגרירות פולין בישראל. ילדיו של מי שמקבל אזרחות פולנית רגילה יכולים לקבל אזרחות פולנית גם הם. מי שמקבל אזרחות על ידי נשיא פולין זכאי לכל זכויותיו של אזרח פולין, אך אינו יכול "להוריש" אותה לילדיו.

 

כל מי שנולד בפולין זכאי לקבל אזרחות פולנית מהנשיא, אלא אם כן הוא מבוקש על ביצוע עבירה פלילית בינלאומית, או ששירת בצבא שאינו הצבא הפולני לפני שנת 1951. משמעות ההגבלה האחרונה היא, שמי שעלה לישראל לפני קום המדינה, ושירת בצה"ל במלחמת השחרור, אינו זכאי לאזרחות.

 

האם מי שנולד בפולין, עזב אותה לפני השואה וחזר אליה כאסיר במחנות הריכוז, זכאי לאזרחות?

 

ברוב המקרים לא, אלא אם כן הוא מיהר להירשם מחדש במרשם האוכלוסין הפולני כפולני, והספיק לעשות זאת, וגם לעזוב את פולין, עוד לפני שמלחמת העולם השנייה הסתיימה. סביר להניח, איפה, שמרבית ניצולי מחנות הריכוז אינם זכאים לאזרחות פולנית, אלא אם כן הם פולנים.

 

מה היא הפרוצדורה להשגת אזרחות?

 

קודם כל, צריך לגשת לשגרירות פולין בישראל ולהגיש תעודת לידה. מי שאינו מחזיק בתעודת לידה, צריך לבקש מפקידי השגרירות שיאתרו בפולין את תעודת הלידה שלו במשרדי משרד הפנים בפולין. מי שתעודת הלידה שלו אינה קיימת גם בפולין, למשל בגלל שבניין משרד הפנים במקום מגוריו בפולין הופצץ, צריך להגיש בקשה מיוחדת לפקידי השגרירות, בה הוא מבקש ממשרד הפנים הפולני לשחזר את התעודה. מי שאין לו תעודת לידה, יכול לקבל אזרחות פולנית אבל לא יהיה זכאי לדרכון.

 

בשלב הבא, צריך למלא בשגרירות 7 טפסים של ממשלת פולין, שכוללים שורה ארוכה של שאלונים, ולצרף להם קורות חיים, הכוללים כמה שיותר איזכורים של פולין, ואישור על שירות או אי-שרות בצה"ל.

 

כמו כן, צריך להגיש בשגרירות מסמכים נוספים, שבהם יש הוכחות, שמקשרות בין שמו של מבקש האזרחות בלידתו, שהוא לרוב שם לועזי, לבין שמו היום, שהוא לעתים עברי. לשם כך צריך לספק אישורים ממשרד הפנים על שינוי השם, וכן תעודת נישואין או תעודת גירושין מהרבנות הראשית. לאחר מכן, יש לשלוח את כל הטפסים למשרדי ממשלת פולין, שצריכה לאשר אותם, ולשגרירות ישראל בפולין.

 

האם אפשר לנסוע לפולין, ולבצע את כל הפרוצדורה במשרדי ממשלת פולין?

 

לא. אזרחי ישראל יכולים לבצע את הפרוצדורה בשגרירות פולין בישראל בלבד. גם נשיא פולין מעניק אזרחות רק לישראלים שהגישו בקשה בשגרירות פולין בתל-אביב.

 

באיזה שפה צריכים להיות המסמכים?

 

בפולנית, כמובן. מסמכים המתורגמים לפולנית מעברית ומשפות אחרות, צריכים לשאת עליהם חותמת של נוטריון, המאשר את התרגום.  את המסמכים המתורגמים מעברית לפולנית צריך להגיש בקונסוליה הפולנית בישראל, כדי לאשרם, ואז לשלוח אותם למשרד החוץ הפולני ולשגרירות ישראל בפולין.

 

כמה זמן נמשך כל שלב בפרוצדורה?

 

השלב הראשון נמשך כחודש וחצי. השלב השני נמשך כמה חודשים, תלוי עד כמה המקרה מורכב. לעתים, אחדות מן התשובות בבקשת האזרחות אינן ברורות לפקידים המטפלים בהם, ואז הטיפול מתארך. 

 

כמה עולה כל שלב בפרוצדורה?

 

השגרירות גובה מהמבקשים אגרות שונות על כל מסמך, המסתכמות ביחד בכ-1,200 שקל. בנוסף לכך, צריך המבקש לשלם לנוטריון על התרגום ואישור התרגום של המסמכים. התעריפים לנוטריון עולים כ-200 שקל על כל 100 מלים במסמך קצר.

 

כיצד מתייחסים הפקידים הפולנים למבקשי האזרחות הישראלים, ואיך העברית והאנגלית שלהם?

 

"מרבית הפקידים בשגרירות אינם מדברים עברית או אנגלית, וכדי לשוחח אתם צריך להיעזר במתרגם דובר פולנית", אומר עו"ד נגלר.

 

אזרח שהגיש בקשה לאזרחות פולנית הוסיף: "הפקידים הפולנים אוהבים מאוד לטרטר יהודים. זה מחריד לראות את ההנאה שלהם כשהם מערימים קשיים, נחוצים ולא נחוצים, בפני המבקש. הפקידים בשגרירות הם בלתי-נגישים. לפני שמגיעים לפקיד, צריך לעבור שורה ארוכה של שומרים גברתנים, שנראים ומתנהגים כמו שומרי סף בבארים. המפגש עם עובדי השגרירות יכול לשכנע את המבקש, שלא להגר לפולין".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגל פולין
צילום: איי פי
ורשה, בירת פולין
צילום: איי פי
צילום: איי פי
לוחמי הגטאות זכאים לאזרחות אבל לא בטוח שגם ילדיהם ונכדיהם
צילום: איי פי
מומלצים