שתף קטע נבחר

האם צאצאי הגאון מוילנה זכאים לאזרחות ליטאית

רבבות מאזרחי ישראל הם צאצאים ליהודים יוצאי ליטא. כעת מתדפקים רבים מהם על דלתות השגרירות בתקווה להוציא אזרחות ליטא שתהפוך אותם מיידית לאזרחי האיחוד האירופי. הבעיה היא שרק מיעוטם זכאי על פי הכללים לאזרחות. הנה המדריך המלא

רבבות מאזרחי ישראל הם צאצאים ליהודים שעלו מליטא, ועם הצטרפותה של ליטא לאיחוד האירופי, "נזכרים" רבים מהם במוצאם ושואפים להשיג אזרחות ליטאית. הקונסולית של ליטא בישראל, דליה סאלקאוסקינה, מסבירה ל-ynet מי יכול להשיג את האזרחות הנכספת, ומה עליו לעשות כדי להשיגה.


מפה ליטא

 

מה מרוויח אזרח ישראלי מאזרחות ליטאית, ומדוע ישראלים שואפים להשיג אותה?

 

ה"נכס" העיקרי שמקנה האזרחות הליטאית היא הדרכון האירופי, שיוענק לכל אזרחי ליטא מ-1 במאי. מרבית הפונים לשגרירות ליטא  שואפים לאפשר לילדיהם לקבל דרכון אירופי, כדי שאלה יוכלו לעבוד, ללמוד ואף לגור באירופה.

 

בשנות ה-90 עלו לישראל יהודים רבים מליטא, שהשתייכה בעבר לברית המועצות. האם הם אזרחי ליטא?

 

כמו מדינות אחרות בברית המועצות לשעבר, שללה ליטא את אזרחותם של היהודים שהיגרו לישראל בשנות ה-90. עם זאת, הם רשאים, כמו כל אזרח ישראלי, להגיש בקשה בשגרירות ליטא בישראל ולקבל אזרחות ליטאית, אם הם עומדים בקריטריונים.

 

האם יש עולים שהגיעו מליטא ואינם זכאים לאזרחות?

 

יש כאלה: יהודים שנולדו בליטא אחרי 1940, ועלו לישראל לפני התפרקות ברית המועצות בשנת 1991.

 

מדוע?

 

בגלל ההיסטוריה הליטאית. ליטא הייתה מדינה עצמאית בין השנים 1917-1940, נכבשה על ידי ברית המועצות בשנת 1940 וקיבלה את עצמאותה שוב בשנת 1991. רק מי שחי בליטא בשנים שבה הייתה עצמאית, ויש בידו מסמכים המאשרים זאת, זכאי לאזרחות ליטאית.

 

רבים מהישראלים ממוצא ליטאי עלו לארץ ישראל לפני מאות שנים. האם הם זכאים לאזרחות ליטאית?

 

זכאי לאזרחות  הוא כל מי שנולד להורים המחזיקים או החזיקו אזרחות ליטאית.

 

קשישים, שנולדו בליטא ועלו לארץ ישראל עוד לפני 1917 אינם זכאים לקבל אזרחות ליטאית, וגם ילדיהם אינם זכאים. זאת מכיוון שליטא קיבלה עצמאות רק בזמן המהפכה הסובייטית, בשנת 1917.

  

מה היא הפרוצדורה להשגת אזרחות ליטאית?

 

המבקש צריך להגיע לשגרירות ולמלא טופס בקשה לקבלת אזרחות, שבו מפורטים פרטיו והסיבה שהוא זכאי, לדעתו, לאזרחות ליטאית. לאחר מכן, השגרירות נותנת לו מכתב, בו מפורטים המסמכים שעליו להגיש. בשלב הבא, עליו להגיע לשגרירות עם כל המסמכים הנדרשים, להגיש את המסמכים ולהמתין לתשובת השגרירות. 

 

מי שקיבל אזרחות ליטאית עדיין אינו מקבל דרכון ליטאי. לאחר שקיבל את האזרחות, צריך המבקש להתייצב בשגרירות שוב, ולהגיש בקשה לדרכון ליטאי. ההמתנה לדרכון ליטאי אורכת בין חודש לחודשיים. 

 

באיזה שפה צריכים להיות המסמכים?

 

בליטאית. מסמכים המתורגמים לליטאית מעברית ומשפות אחרות, צריכים לשאת עליהם חותמת של נוטריון, המאשר את התרגום.  

 

כמה זמן נמשך כל שלב בפרוצדורה?

 

השלב הראשון אינו אמור לארוך זמן רב, והוא תלוי בעיקר במבקש האזרחות, ובזמן הנדרש לו להמציא את המסמכים הנדרשים. השלב השני, שבו מבקש האזרחות ממתין לתשובת השגרירות, נמשך בין חצי שנה לשנה, בהתאם למורכבות המקרה העומד על הפרק. השלב השלישי, שבו ממתין המבקש לדרכון ליטאי, אורך בין חודש לחודשיים.

 

האם מי שהוריו מקבלים אזרחית ליטאי, הופך באופן אוטומטי לאזרח ליטאי גם הוא?

 

לא. מי שהוריו מקבלים אזרחות ליטאית זכאי, כעיקרון, לאזרחות ליטאית גם הוא, אך עליו להגיע לשגרירות בעצמו, ולבצע את הפרוצדורה המפורטת לעיל, על כל שלביה. 

 

האם ישראלים רבים מגיעים לקונסוליה הליטאית?

 

מגיעים אנשים רבים מאוד מדי יום. התורים בשגרירות הם ארוכים מאוד, ועובדי השגרירות מראיינים מבקשים רבים במשך שעות ארוכות. ישראלים רבים אינם מצלצלים לשגרירות לקבוע פגישה עם הפקידים לפני הגעתם, ועובדי השגרירות מתקשים לטפל בהם. על כן, מומלץ מאוד לקבוע פגישה עם עובדי השגרירות לפני ההגעה לשגרירות.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגל ליטא
צילום: איי פי
וילנה, בירת ליטא
צילום: איי פי
מומלצים