שתף קטע נבחר

גילויים חדשים: טרומן איים על ישראל בניתוק יחסים

סוגיית הפליטים, מתברר, לא עלתה לדיון לראשונה בשנים האחרונות. מיומניו של השגריר האמריקני הראשון בישראל עולה כי ארה"ב איימה על ישראל בניתוק יחסים בשנותיה הראשונות, אם זו לא תקבל לתוכה 100 אלף פליטים. עוד חששו בארה"ב כי ישראל תצטרף לגוש הסובייטי בשל מוצאם המזרח-אירופי של מנהיגיה

ערב יום העצמאות מתברר כי נשיא ארה"ב לשעבר, הארי טרומן, איים על ראש הממשלה הראשון דוד בן-גוריון בניתוק יחסים, אם ישראל לא תקבל לתוכה 100 אלף פליטים פלסטינים.

 

הגילויים עולים מיומניו של ג'יימס מקדונלד, השגריר האמריקני הראשון בישראל, המוצגים היום (ב') בתערוכה מיוחדת במוזיאון לזכר השואה בוושינגטון.

 

מקדונלד שימש כשגריר בישראל בין השנים 1949-1951. יומניו, ובהם עשרת אלפים עמודים, מוצגים מאז סוף השבוע במוזיאון.

 

מהיומנים עולה כי ב-9 ביוני 1949, נודע למקדונלד על האיום של טרומן, הזכור כמי שתמך בכינון מדינת ישראל בניגוד לעצת יועציו ושריו, מפי איב פיינברג. פיינברג, אחד ממנהיגי יהדות ארה"ב דאז, שימש כאיש קשר של ממשל טרומן עם ממשלת ישראל.

 

ביומניו כתב מקדונלד כי לדעתו "ישראל תצטרך לבחור בין נתק ביחסים, לבין תרומה מועילה לפתרון הפליטים". התגובה מצד ישראל לפי מקדונלד היתה כי "ישראל שוקלת את הבקשה".

 

ישראל כידוע לא נענתה בסופו של דבר לבקשה והיחסים בין טרומן לממשלת ישראל נודעו כמתוחים במיוחד בשנים 1948-1950. סוגיית הפליטים, הקיימת עד היום,  נותרה במחלוקת. בשנת 1999 עלתה הסוגייה לדיון בפסגת קמפ דיוויד.

 

בפגישתם האחרונה של הנשיא בוש וראש הממשלה שרון במסגרת "פסגת ההתנתקות", נסתם הגולל על סוגיית הפליטים בהצהרת בוש לפיה על הפליטים הפלסטינים לחזור למדינה הפלסטינית שתקום ולא למדינת ישראל.

 

החשש: ישראל תצטרף לגוש הסובייטי

 

סוגיית הפליטים לא הייתה הסוגייה היחידה במחלקות בין הממשל האמריקני דאז, לישראל. בעקבות פעילות צבאית ישראלית בשטח מצרים, בדצמבר 1948, טרומן איים ב"תוצאות חמורות" ו"בחינה מחדש של יחסנו לישראל".

 

מיומני השגריר מקדונלד עולה כי מרבית עיסוקו היה בהרגעת ממשל טרומן מפני חששותיו כי ישראל מתכוונת להצטרף למחנה הסובייטי. האמריקנים חששו שליבם של מנהיגי ישראל יטה באופן טבעי לגוש המזרחי בשל מוצאם המזרח אירופי והרקע הסוציאליסטי שלהם.

 

השגריר מקדונלד שיגר לממשלתו מסרים לפיהם המפלגה הקומוניסטית בישראל היא שולית במפה הפוליטית. מקדונלד הסביר כי מנהיגי ישראל יודעים ש"חיבוק ברית המועצות הוא חיבוק מוות" אולם בוושינגטון פגו החששות רק לאחר שנודע כי בן גוריון תומך לחלוטין בעמדה האמריקנית במשבר קוריאה.

 

לפני קום המדינה היה השגריר, ג'יימס מקדונלד, חבר בוועדה האנגלו-אמריקנית שהוקמה ב-1946, ועסקה בסוגייה היהודית-פלסטינית. מקדונלד הביע אהדה רבה למנהיגים היהודים.

 

עוד לפני כן, באמצע שנות השלושים, הוא כיהן כנציג בכיר של חבר הלאומים לנושא הפליטים, נפגש עם מנהיגים יהודים והיה רגיש לנושא האנטישמיות. הוא מוכר כאחת מדמויות המפתח שתיווכו בין הממשל האמריקני למנהיגים היהודים בשנים שקדמו לקום המדינה ובשנים הראשונות לקיומה.

 

במוזיאון השואה בוושינגטון, שרכש את יומניו של מקדונלד, ביקרו מאז הקמתו לפני 11 שנה כעשרים מיליון מבקרים, בהם יותר מששה מיליון ילדים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איים בניתוק יחסים. טרומן עם שר החוץ דאז, אבא אבן
צילום: איי פי
באדיבות אתר הכנסת
בן גוריון. חששו שיצטרף לסובייטים
באדיבות אתר הכנסת
מומלצים