שתף קטע נבחר

קבלנים: ל"ג בעומר עולה לנו ביוקר

בהעדר חורשות ופרדסים, לוקחים הילדים את הקרשים למדורות החג מאתרי בניין, ומסבים לכל קבלן שלד נזק של כ-1,000 דולר; קבלנים: "זה מייאש, התחמנים הקטנים האלה מתגברים על כל מכשול אפשרי"

ל"ג בעומר הפך בשנים האחרונות ליום עצוב לקבלני הבנייה. ככל שהערים הגדולות מתפשטות, נותרים הילדים ללא גישה לחורשות ופרדסים, שסיפקו את העצים למדורות החג בשנים עברו. התוצאה: מדי שנה פושטים מחפשי העצים על אתרי בנייה, סוחבים טונות של עצים וגורמים לקבלנים נזקים של אלפי שקלים.

 

הילדים עוקפים את השומרים

 

"מדובר בסיפור שחוזר על עצמו מדי שנה, בסביבות יום העצמאות", אומר עמי גאון, קבלן בניין העוסק בבניית שלד של בניינים בבת-ים, חולון וראשון לציון. "אני מציב בכל אתרי הבנייה שומר, אבל הילדים החמודים האלה הם קצת תחמנים. החבר'ה מגיעים לאתר הבנייה בבוקר, וחלק מהם מתייצבים בשער הקדמי ושואלים את השומר בנימוס, אולי יש לך קצת עצים מיותרים לתת לנו. בינתיים, בזמן שהם מדברים עם השומר, מטפסים אחרים על הגדר מהצד השני. רק ילדים יכולים ככה. מה אני אגיד לך, כל הכבוד להם".

 

אין לכם אפשרות להימנע מהחזקת עצים באתר הבנייה לקראת ל"ג בעומר?

 

"אנחנו מסדרים את העצים בקומות הגבוהות של האתר, אבל זה לא כל-כך עוזר. משתדלים לא להביא תבניות יציקה חדשות לפני החג, אבל אנחנו חייבים להביא אותן כדי לא לפגוע באתר", אומר גאון, "אם אנחנו מביאים תבניות, אנחנו משתדלים לרכז את השמירה על התבניות, כדי שלא ישברו אותן".

 

הילדים שוברים את תבניות היציקה?

 

"מה זה שוברים? עוקרים, מרסקים. זה תלוי, כמובן, בשעת הגנבה ובאופי של הגנבים. יש ילדים שמנסים לגנוב את מה שהם צריכים במינימום הנזק האפשרי. יש כאלה, בעיקר אלה שבאים בלילה, שדווקא מנסים להרוס ולהשחית כמה שיותר, הורסים גם מתקנים שלא בנויים מעץ ועל הדרך גם גונבים קצת מכלי העבודה".

 

מה הנזק שהגניבות גורמות לכם?

 

"קודם כל, אתה מוציא לא מעט כסף על השמירה. אם אני מעסיק עובד שלי בתור שומר, אני מפסיד אותו בתור עובד בניין וגם צריך לשלם לו שעות נוספות על השעות שבהן האתר ריק, בעלות של כ-300 שקל ללילה. אם אני שוכר שומר במיוחד, זה עולה לי מאות שקלים. אם הייתי שם 10 שומרים, אולי הייתי מצליח למנוע לגמרי את הגניבות, ואולי לא.

 

"הנזק מהגנבות עצמן משתנה לפי גודל הגנבה וסוג העץ. לפעמים הילדים גונבים, בכוונה או בטעות, עצים יקרים במיוחד, כמו משקופים של דלתות. מקרים כאלה יכולים לעלות לי ביוקר. הגניבות ה'רגילות' שלקראת ל"ג בעומר עולות לי כאלף דולר לשנה. אני לא חושב שיש קבלנים שפושטים את הרגל בגלל סכום כזה, אבל זה יכול להיות הקש ששובר את גב הגמל.

 

"הנפגעים הכי גדולים הם לא הקבלנים אלא הנגרים. רוב הנגרים מאכסנים את הסחורה שלהם בחצר הנגרייה, ולפעמים הילדים מצליחים לפרוץ לנגריות האלה ולרוקן אותן לגמרי. זה גורם להם לעגמת נפש ולנזק של עשרות אלפי שקלים".

 

"חוץ מזה, מדובר בסכנת חיים. בשביל לפרק תבנית צריך לעמוד על הקרשים בזמן שהם נופלים ובזמן שכל המסמרים והברזלים עפים לכל הכיוונים. זאת סכנת נפשות גם לילדים עצמם וגם למי שמגיע לאתר למחרת".

 

היכן נמצאים ההורים והמשטרה?

 

"ההורים עומדים בצד של הילדים. שמעתי על הרבה מקרים, שהורים ניגשו לקבלן והתלוננו על השומר, שתקף את הילד שלהם בזמן שהם ניסו לגנוב עצים. ואני לא רוצה לדבר על המצבים הבאמת מבישים, של הורים שמגיעים בבוקר לשאול אם יש לך עצים לתת להם, ואחרי שאתה אומר להם שיש, הילדים מגיעים בערב ומרוקנים את האתר"

 

"עד לפני שנה נהגתי להתלונן במשטרה, ורוב הקבלנים מתלוננים. אתה חושב שזה עוזר? השנה הגעתי למסקנה שאין בזה טעם".

 

מה אתה מציע לילד שגר בלב יישוב עירוני? לוותר על ל"ג בעומר?

 

"יש נגריות, מפעלים ואתרי בנייה שמחזיקים הרבה פסולת מעץ. צריך למצוא הסדר מסוים, שיעזור להם להגיע אל הילדים. העירייה יכולה להקים לקראת ל"ג בעומר מוקד, שבו אפשר יהיה לקבל מידע על עצים, והמקומונים יכולים לפרסם מודעות כאלה.

 

"הבן שלי לא גונב עצים, כי הוא יודע איזה נזק זה עושה. כל מה שצריך לעשות זה לנסוע קצת יותר רחוק, לשוליים של העיר, שבהם עדיין יש צמחייה טבעית. ההורים יכולים לעזור בזה. זאת רק שאלה של רצון טוב, וזה ימנע הרבה ונדליזם ועגמת נפש, ואולי גם יעכב כמה פשיטות רגל".

 

 

הנפגעים העיקריים הם הקבלנים הקטנים

 

"אני מעריך, שגנבי העצים מנקים מדי ל"ג בעומר מינימום 10 קו"ב עץ מכל אתר בנייה שעומד בלי שומר", אומר נשיא התאחדות הקבלנים, סם אולפינר, "קו"ב עץ עולה כ-400 שקל, אז כל קבלן מפסיד מינימום 4,000 שקל. אני רואה מה שהשכנים הקטנים עושים לי כל שנה, כל שנה. הם מתחילים כבר בפסח, באים כל ערב עם העגלות שהם גונבים מהסופרמרקט, ומחביאים את הסחורה בחצרות של הבתים".

 

"מדובר בהפסדים שהם לא גדולים בשביל חברות בנייה גדולות", אומר אולפינר, "אבל מי שמשלם בדרך כלל את המחיר הם הקבלנים הקטנים שבונים את שלדי הבניינים. לגביהם, כל אלף שקל הם כסף".

 

גורמים במשטרה מוסרים, שחוקרי המשטרה לא נתקלו בתלונות בהיקף רחב על גניבות עצים לקראת ל"ג בעומר.

 

כתבתנתו טובה דדון מוסיפה: חברת "מטבחי טופז", המייצרת מטבחים בקריית גת, החליטה השנה לפתוח לציבור הרחב את מצבור שיירי העץ שלה. החברה מחזיקה מצבור של אלפי קו"ב עץ, וקוראת לציבור באזור קריית גת לנצל את המצבור כדי להבעיר את מדורות ל"ג בעומר, ובכך להפחית את גניבות העצים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
מדורות ל"ג בעומר: נזק של 4,000 שקל בשנה
צילום: מריאן הול
צילום: צביקה טישלר
אולפינר. פגיעה בקבלני השלד
צילום: צביקה טישלר
מומלצים