שתף קטע נבחר

וייסגלס: נביא לממשלה תוכנית עם אותם עקרונות

ראש לשכת רה"מ, מהוגי תוכנית ההתנתקות, הסביר אמש מדוע, חרף תוצאות המשאל בליכוד, אין מנוס מלממשה: "המתח יתפוצץ ויצור מצבים צבאיים מסובכים, המובילים לטרגדיות כמו אלה שראינו השבוע". את יעילות הרשות הפלסטינית הגדיר כ"לא יותר מחמולה", והסביר מדוע אין שם כרגע פרטנר לדיאלוג

"7,000 מתנחלים חיים בלב אוכלוסיה פלסטינית, כשההתנחלויות פרוסות על פני כ-25% מהשטח. נוצר מצב דמוגרפי מוזר שבו 1.3 מיליון איש חיים על 75% מהשטח והיתר על 25%. במצב כזה, במוקדם או במאוחר, המתח שנוצר יתפוצץ ויצור מצבים צבאיים מסובכים, המובילים לטרגדיות כמו אלה שראינו השבוע".

 

את הדברים אמר אמש (שבת) ראש לשכת ראש הממשלה, דב וייסגלס, במהלך ארוחת ערב חגיגית עם ידידי המרכז הבינתחומי בהרצליה. הוא שטח בפני הנוכחים את עמדתו בכל הנוגע להתפתחויות האחרונות ברצועת עזה.

 

וייסגלס, שייצא לקראת סוף-השבוע לסיבוב נוסף של פגישות מדיניות בוושינגטון, רמז על התוכנית החדשה שמגבש ראש הממשלה, תוכנית שתורכב מעקרונות תוכנית ההתנתקות: "אלה עקרונות התוכנית שאנו מקווים שבמוקדם או במאוחר נוכל להביא לאישור גורמי הממשל. נחפש כל ערוץ אפשרי לאשר את התוכנית בממשלה ובהמשך גם בכנסת".

 

בפתח דבריו התייחס וייסגלס לעמדת הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, בנוגע למפת הדרכים, וטען כי חזונו של בוש בנושא "שם קץ לפילוסופיה הפוליטית שהיתה מקובלת עד אז, לפיה הטרור יעלם לאחר שדרישותיהם הפוליטיות של הפלסטינים ימולאו". 

 

אבו עלא לא טורח

 

עו"ד וייסגלס תקף את ראש הממשלה הפלסטיני אבו עלא, ואמר כי "בניגוד לקודמו (אבו מאזן), שהתמסר לדיבורים ולנסיון לפעול נגד הטרור, אבו עלא לא טורח להגיד את הדבר הנכון, וודאי שאינו טורח לעשות אותו". 


לטענתו, הבעייה העיקרית במנהיגות הפלסטינית היא ש"הפלסטינים לא הצליחו לבנות ישויות פוליטיות יעילות מעבר לזו של החמולה, כשראש המשפחה מכה על השולחן וכולם מצייתים". לדבריו, בחברה הפלסטינית ישנן כיום 6,800 ישויות פוליטיות שונות, איתן צריך לתקשר ראש הממשלה הנבחר. "בסביבה פוליטית כזו, הוא בקושי שולט בלשכה שלו עצמו", אמר.


בנוגע לסברה כי הטרור ייפסק במידה והפלסטינים יממשו את דרישתם למדינה עצמאית, טען וייסגלס כי אם תקום מדינה פלסטינית, המלחמה בטרור תהפוך מסובכת עד בלתי אפשרית. לדבריו, "כשתקום מדינה פלסטינית, ללא נטרול של ארגוני הטרור, זה יעמיד אותנו במצב מסובך מאוד. היכולת של צה"ל להיכנס ולצאת מערים פלסטיניות לא תתקיים אם הרשות תהפוך למדינה ריבונית".


עוד אמר וייסגלס כי "166 מדינות מכירות ברשות הפלסטינית ומקיימות איתה יחסים דיפלומטיים. היא עוד עשויה להפוך חברה במועצת הבטחון של האו"ם, בעיקר כשסוריה חברה בה. מדינה כזאת תוכל להיכנס לבריתות הגנה עם מדינות אחרות, לכן ישנה חשיבות שלא לוותר על המלחמה בטרור לפני ההכרזה על מדינה פלסטינית". 


וייסגלס טען באוזני הנוכחים כי תוכנית ההתנתקות של אריאל שרון נולדה על רקע המבוי הסתום שבין ישראל לפלסטינים, והסביר מדוע יש לממשה. לדבריו, "עזה איננה אזור של אינטרסים ישראלים, וברור שבכל הסדר קבע לא תהיה נוכחות ישראלית בעזה. לכן המסקנה היתה לעשות כעת מה שקרוב לודאי יעשה בעתיד". 


בהתייחסו להצהרת בוש על התמיכה בתוכנית ההתנתקות אמר וייסגלס, כי ישנה חשיבות רבה להצהרה הנשיאותית בנוגע לאי מימוש זכות השיבה ואי החזרה לגבולות 1967. "כשנגיע לדיונים שייקלעו למבוי סתום, שמטבע הדברים מזמין לחצים, יש לנו ערבות לכך שברגע הקריטי תהיה לנו תמיכה אמריקנית", הסביר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילם: שאול גולן
המתח יתפוצץ. וייסגלס
צילם: שאול גולן
צילום: איי פי
בגלל המבוי הסתום. שרון
צילום: איי פי
צילום: איי פי
לא טורח. אבו עלא
צילום: איי פי
מומלצים