שתף קטע נבחר

עובדים ישראלים בחו"ל מופלים לרעה בביטוח לאומי

ישראלים העובדים בחו"ל כעצמאים או אצל מעסיק זר משלמים לביטוח לאומי יותר מעובדים בארץ ומקבלים בתמורה זכויות מצומצמות יותר

ישראלים רבים שוהים בחו"ל תקופות ארוכות ומתפרנסים במדינות זרות. מדובר באוכלוסייה רחבה ומגוונת, הכוללת בין היתר תרמיאלים, סטודנטים הלומדים בחו"ל, וכן אנשי עסקים ואנשי היי-טק שמנהלים קריירה מעבר לים.

 

בעקבות הרפורמה במס הכנסה, חייבים תושבי ישראל השוהים ועובדים בחו"ל בדיווח ובתשלום מס הכנסה על הכנסותיהם מחו"ל. הדיווח למס הכנסה גורר אחריו באופן אוטומטי גם חיוב בביטוח לאומי על הכנסות אלו.

 

עו"ד ורו"ח רמי אריה מסביר, כי ישראלים העובדים בחו"ל נהנים על-פי חוק מתנאים נחותים מאלה שמקבלים עובדים בישראל, בכל הנוגע לחובותיהם וזכויותיהם בביטוח לאומי.

 

האפליה מתייחסת לתושבי ישראל ששוהים בחו"ל יותר מ-6 חודשים ויש להם שם הכנסות כעצמאים או מעבודה אצל מעסיק זר (שאינו תושב ישראל). היא אינה נוגעת לישראלים המועסקים בחו"ל על-ידי מעסיק תושב ישראל, ושחוזה העבודה שלהם נערך בישראל. אלה נהנים בביטוח לאומי מתנאים דומים לאלה שניתנים לעובדים בישראל.

 

האפליה של עובדים ישראלים בחו"ל מתחילה בגובה התשלום לביטוח לאומי. עו"ד אריה מציין, כי תקנות הביטוח הלאומי קובעות כי תושב ישראל השוהה בחו"ל יותר מ-6 חודשים ומשתכר הכנסה כעצמאי או מקבל משכורת ממעביד זר, ישלם על הכנסותיו מחו"ל דמי ביטוח לאומי בגובה של 15.2% מההכנסה ברוטו. לשם השוואה, עובד שכיר בישראל משלם לביטוח לאומי 15.6% ממשכורתו ברוטו, אולם שליש מהשיעור הזה משולם עבורו על-ידי המעביד.

 

שוני מהותי נוסף, ואולי החשוב ביותר, נוגע לזכויות שמקנה התשלום לביטוח לאומי לאותו עובד. תושב ישראל השוהה בחו"ל יותר מ-6 חודשים ועובד כעצמאי או כשכיר אצל מעסיק זר יהיה זכאי רק לחלק מהגמלאות. מדובר בגמלאות שהן תחליף הכנסה, כמו קצבת נכות כללית, קצבת זקנה וקצבת שארים.

 

לעומת זאת, מסביר עו"ד אריה, אותו עובד לא יהיה זכאי לגמלאות אחרות, כגון גמלת פגיעה בעבודה, גמלת דמי לידה וזכויות עובדים בפשיטת רגל של מעביד או פירוקו. כלומר - עובד ישראלי בחו"ל נהנה מזכויות פחותות משל עובד בישראל, למרות שהוא משלם דמי ביטוח לאומי שאינם נופלים מאלה שמשלם עובד ישראלי ואף עולים עליהם.

 

בעיית כפל התשלומים

 

בעיה נוספת שעובד כזה עלול להיתקל בה היא כפל תשלומי ביטוח סוציאלי - למדינת ישראל ולמדינה שבה הוא שוהה ועובד. לישראל יש אמנות ביטוח סוציאלי רק עם כ-15 מדינות, וגם חלק מהאמנות האלו אינן כוללות הוראות בדבר מניעת תשלום כפל ביטוח סוציאלי.

 

לכן, מסביר עו"ד אריה, ברוב המקרים המבוטח נדרש לשלם דמי ביטוח סוציאלי הן לפי הדין הפנימי במדינה שבה הוא משתכר והן לפי הדין הפנימי בישראל. זאת, ללא כל זכות לקבל זיכוי בגין דמי הביטוח ששולמו בחו"ל. כפל כזה אינו קיים בתשלומי מס הכנסה, המקנה זיכוי בשל מס ההכנסה ששולם בחו"ל.

 

עם המדינות המעטות שחתמו על אמנת ביטוח סוציאלי עם ישראל נמנות בריטניה, הולנד, איטליה, שבדיה, אוסטריה, בלגיה, גרמניה ואורוגוואי.

 

אולם, לא בכל האמנות האלה יש סעיף שמונע כפל ביטוח סוציאלי. לארה"ב אין אמנה כזו עם ישראל אלא רק אמנת ידידות משנת 1954, שתוקפה המשפטי המחייב מוטל בספק.

 

בכך לא מסתיימת הפגיעה בישראלים השוהים ועובדים בחו"ל. לפי הוראות מס הכנסה, עובדים אלה לא יוכלו לבקש ניכוי מהכנסתם לצורכי מס בגין התשלומים לביטוח לאומי. זאת, בניגוד לעצמאים העובדים בישראל, היכולים לקבל ניכוי מתשלומי מס הכנסה בגין חצי מהתשלום לביטוח לאומי.

 

שכירים העובדים בישראל אמנם לא מקבלים ניכוי ממס בגין התשלום לביטוח לאומי, אולם המעסיק משלם עבורם שליש מדמי הביטוח הלאומי והתשלום בגין העובד מהווה עבורו הוצאה מוכרת.

 

הישראלי העובד בחו"ל נפגע שוב, כאשר נקבעת הכנסתו החייבת בדמי ביטוח לאומי. מהכנסה זו לא ינוכו תשלומיו לביטוח לאומי, כפי שנעשה לגבי עצמאים בישראל.

 

ישראלי המתכוון לעבוד תקופה ארוכה בחו"ל עלול להסיק מכל אלה, כי כדאי לו להשתמט מתשלום דמי ביטוח לאומי. חשוב להדגיש: השתמטות כזו לא רק שאינה חוקית, היא גם איננה חכמה. אדם שלא הסדיר את תשלומי הביטוח הלאומי מראש לפני שנסע לחו"ל, ייתקל עם שובו לארץ בדרישת תשלום עבור כל התקופה, בתוספת הצמדה וקנסות.

 

בנוסף, לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, לא יהיה אותו אדם זכאי לקבל טיפול רפואי למשך חודשיים על כל שנה שבה לא שילם ביטוח לאומי. לכן, לפני הנסיעה לחו"ל לתקופה ממושכת כדאי לגשת למוסד לביטוח לאומי ולקבל פנקס מקדמות לתשלום.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
ביטוח לאומי. העובדים בחו"ל מופלים לרעה
צילום: שאול גולן
מומלצים