שתף קטע נבחר

מדע ברשת

מסתורי המוח האנושי, אנציקלופדיה אסטרונומית, צילומי קאסיני משבתאי, כתיבת ערכים מדעיים, הכל על מתמטיקה ועוד אתרים בנושא מדע וטכנולוגיה

אל מסתורי המוח האנושי

 

כל המידע שאנו רואים, שומעים, מריחים, טועמים וחשים עושה את דרכו אל המוח. זה קולט אותו, מעבד אותו ועושה בו שימוש. המוח איננו רק מקום היעד של כל המידע הזה ומקום עיבודו, אלא גם המשכן בו קיימת המודעות שלנו ושבו אנו מפתחים את הכרתנו ואת אישיותנו ושבו אנו חושבים.

 

האתר "The Secret Life of the Brain " סוקר את המוח האנושי ואת פעילויותיו באופן מושך, בהיר ומעניין. ניתן לנבור בו בנבכי המוח האנושי ולקבל מידע על אודותיו בתחומים כגון מבנה המוח, המוח בזמן הילדות, המוח בבגרות, אשליות אופטיות והקשר שלהן למוח ועוד. באמצעות ציר זמן נוכל לקרוא על התפתחות הידע האנושי על המוח החל מהידע של השוּמרים עליו בשנת 4,000 לפני הספירה, דרך גילויו של מרכז הדיבור במוח, על ידי פול ברוקה, ועד ימינו.

 

המוח בזויות שונות

 

אחת הקטגוריות באתר מאפשרת לצפות במוח האנושי מזוויות שונות, להיכנס אליו לעומק על ידי פונקציה של הגדלה הולכת וגוברת של האזור בו אנו מעוניניים לצפות ולאתר מקומות שונים במוח על פי אזור במוח או על פי פונקציה, בהתאם לבחירתנו. כאשר נבחר מקום או פונקציה במוח, נקבל את תמונת האזור או האזורים הרלוונטיים, בליווי הסבר.

 

באתר נוכל גם לקרוא הסברים על טכנולוגיות שונות של סריקת מוח כגון MRI ו-EEG. המוח הוא המקום בו שוכנים הכרתנו, תודעתנו, רצונותינו, זיכרונותינו והידע שצברנו במהלך החיים. אתר זה מאפשר הצצה מסקרנת למה שהוא בעצם עצמנו - המוח שלנו.

 

עולמות רבים באדם אחד

 

ד"ר דיוויד דרלינג הוא אסטרונום בריטי בעל תחומי עניין מגוונים וביניהם טיסות חלל, אסטרוביולוגיה וטבעה של ההכרה. באתר עדכני ודינמי בשם "The Worlds of David Darling" הוא מציע שפע של מידע, בעיקר חדשות, בתחומי העניין שלו, ובעיקר בתחומים הנוגעים לחקר החלל.

 

האתר נוסד על ידי דרלינג עצמו בשנת 1999 ונכון לעכשיו מצויים בו למעלה מאלפיים וחמש מאות דפים של מידע בתחומים שונים. אחד ממרכיבי האתר המעניינים ביותר הוא אנציקלופדיה עשירה המציגה מושגים בתחומי העניין של האתר. נוכל למצוא בה הסברי בהירים על מושגים כמו "אלבדו", "אנוקסיה" (מחסור בחמצן), "הנעת לייזר", ו"לפטון" ואף לקרוא על אישים שונים.

 

לשוחרי דעת וחלל

 

האתר כולל גם אוסף קישורים ממוין מגוון ועשיר: הקישורים מחולקים לארבע קטגוריות עיקריות ואלו מסווגות לעוד עשרות קטגוריות משנה המקלות על איתור המידע הדרוש. המשתמשים באתר מוזמנים להירשם לעלון אינטרנטי העוסק בתחומי האתר. כמו כן משולב בו פורום פעיל.

 

ארכיון האתר מאפשר לקרוא ידיעות שהוצגו באתר לפני חודשים ושנים והוא מגיע לאחור עד תחילת שנת 2000. "The Worlds of David Darling" הוא אתר מסקרן המתאים לשוחרי דעת ובמיוחד לחובבי תחום החלל.

 

שבתאי מעבר לפינה

 

בשנת 1997 יצאה קסיני, חללית בלתי מאוישת, למסע ארוך אל כוכב הלכת השישי מן השמש – שבתאי. שבועות ספורים בלבד נותרו עד להגעתה אליו, אירוע שאמור להתרחש באחד ביולי שנה זו. אז תיכנס החללית למסלול סביב כוכב הלכת ותפתח במסע חקר שלו, של טבעותיו ושל ירחיו.

 

האתר "Cassini-Huygens" עוקב אחר מסעה של החללית, הנושאת בקרבה את הגשושית "הויגנס", העתידה לחדור מבעד למעטה האטמוספירה העבה של ירחו הגדול ביותר - טיטן, לנחות על פניו ולחקור אותו (ראו "כוכב הטבעות מחכה לקאסיני", גליליאו 67). באתר מתוארים היבטים שונים של המסע ובהם תיאור מסלול החללית ומטרות החקר שלה.

 

לעקוב אחרי קאסיני

 

באתר מתוארת החללית קאסיני, הגשושית "הויגנס" והמכשירים שהן נושאות. מתואר גם מסע החקר הצפוי לקאסיני בהגיעה לכוכב הלכת ומסעה של הויגנס בהגיעה לטיטאן. ידיעות הנוגעות למסעה של קאסיני מוצגות מפעם לפעם וכן תצלומים עדכניים המתקבלים מסיפונה. שעון מיוחד מונה בדף השער של האתר את הזמן שנותר עד ההגעה לשבתאי.

 

קסיני עתידה כאמור להגיע לשבתאי באחד ביולי; אך עוד לפני כן, באחד עשר ביוני, תעבור בסמוך מאוד לאחד מירחיו הרחוקים ביותר - פבה. האתר Cassini-Huygens יאפשר לעקוב אחריה מקרוב - מומלץ מאוד.

 

האנציקלופדיה שמזמינה אתכם לכתוב אותה

 

האם קרה לכם שהאופן בו כתוב ערך אנציקלופדי כלשהו עורר בכם חוסר שביעות רצון או אף התנגדות? האם התעורר בכם רצון לשנות אותו או אף לכתוב את כולו מחדש? באנציקלופדיות המוכרות לנו דבר זה איננו אפשרי, ובדרך כלל גם באינטרנטיות שבהן. לא כך ב"וויקיפדיה", האנציקלופדיה האינטרנטית שקוראיה וכותביה הם בעלי סמכות שווה בנוגע לכתיבת הערכים.

 

ויקיפדיה מזמינה את קוראיה מכל רחבי הגלובוס לכתוב ערכים כראות עיניהם ואף לערוך ערכים שכבר נכתבו בה, כאשר לכותבים המוקדמים אין כל זכויות יתר על המאוחרים. באופן כזה נוצרים תכנים ללא הגבלה, על ידי תורמים המעשירים אותה ומשפרים אותה ללא הרף.

 

בעיית אמינות

 

האנציקלופדיה, שהיא ללא ספק סוג חדשני ביותר של תוכן, נוסדה בינואר 2001. נכון לזמן כתיבת שורות אלו, מצויים במהדורתה האנגלית כבר למעלה ממאתיים ארבעים ושישה אלף מאמרים ובמהדורתה העברית למעלה מששת אלפים, ועוד היד נטויה. אחת הבעיות שעשויות להפריע למשתמשים בעת קריאתם באנציקלופדיה היא אמינות התכנים ומידת הדיוק שלהם.

 

על פי המובטח לנו בדף המתאר את האנציקלופדיה בתוך אתר ויקיפדיה, גם אם קיימים משתמשים המשלבים באנציקלופדיה תכנים בלתי אמינים או אף מוטעים, יימצאו כבר אלה שיערכו אותם בשלב כלשהו בעתיד, יתקנו אותם ואף ישפרו אותם. אתר ויקיפדיה מופיע בעשרות שפות. במהדורתה העברית מופיעה ויקיפדיה החל מיולי 2003. ויקיפדיה מהווה, ללא ספק, תופעה פוסטמודרניסטית לעילא ולעילא. אתם מוזמנים לקרוא בה ואף לכתוב בה.

 

אלף בית של מתימטיקה ומתמטיקאים

 

מתמטיקה היא אחת מיצירות הפאר של האנושות. היא מהווה את אחד התחומים המדעיים המופשטים ביותר וגם אחד העתיקים ביותר. מלבד היותה תחום בפני עצמו היא משמשת גם כלי חיוני ביותר לתיאור תופעות, חוקים ותהליכים בתחומי מדעי טבע שונים כגון פיזיקה, מטאורולוגיה ואסטרונומיה ואף בתחומי דעת שאינם מדעי טבע כגון כלכלה.

 

האתר "The MacTutor History of Mathematics archive" הוא אתר עשיר, המציג מידע בתחום המתמטיקה מכמה נקודות ראייה. אחת מהן היא הביוגרפיות של מתמטיקאים מתקופות שונות, החל מן המאה השבע עשרה לפני הספירה ועד ימינו. זווית ראיה נוספת היא היסטורית. ניתן למצוא בה את תיאוריהן של תגליות מתמטיות היסטוריות ושל מתמטיקאים מתקופות שונות ומתחומים שונים, כגון המתמטיקה של יוון העתיקה, המתמטיקה הערבית והמתמטיקה הבבלית העתיקה.

 

מתמטיקה לאורך הדורות

 

האתר צופה על תחום המתמטיקה גם מנקודת הראות של עקומות מתמטיות מפורסמות כגון מעגל, אליפסה, היפרבולה ופרבולה ומספק מידע על אודותיהן. הנשים זוכות באתר להתייחסות מיוחדת משלהן בקטגוריה של מתמטיקאיות (והן רבות). כמו כן משולב באתר מילון מונחים בתחום המתמטיקה. "The MacTutor History of Mathematics archive" הוא אתר מרתק ועשיר למתעניינים במתמטיקה וביוצריה במהלך הדורות.

 

הפיזיקה של השעשוע

 

בתודעתם של רבים מאתנו מצטיירת הפיזיקה כתחום יבש, קשה ובוודאי שלא משעשע. מכל מקום, אם נרצה או לא נרצה, התופעות והחוקים הפיזיקליים נוכחים בתחומים רבים מאוד של המציאות היומיומית שלנו, ובהם גם בתחום השעשועים. "Amusement Park Physics" הוא אתר קטן המציג בצורה ברורה, קצרה ופשוטה את הפיזיקה שמאחורי מתקנים בגן השעשועים.

 

האתר מציע הסברים קצרים לעקרונות הפיזיקליים של מתקנים שונים הרווחים בגני שעשועים ובהם רכבת הרים, קרוסלה ומכוניות מתנגשות. בדף השער מוצגים המתקנים השונים והקלקה על אחד מהם מציגה את ההסברים עליו. האתר מלווה במונחון קצר המציג מונחים פיזיקליים הרלוונטיים להסברים המופיעים על אודות המתקנים.

 

נוכל למצוא כאן מונחים כגון החוק הראשון, השני והשלישי של ניוטון, כוח כבידה, חיכוך, אנרגיית תנועה וחוסר משקל. אתר מעניין, קליל ומשעשע על עקרונות פיזיקליים המסתתרים מאחורי מתקני שעשוע או, אם תרצו, על פוטנציאל השעשוע של חוקי הפיזיקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לעקוב אחר שבתאי
צילום: נאס"א
מסתורי המוח האנושי
מומלצים