שתף קטע נבחר

בית הכנסת האחרון בטג'יקיסטן ייהרס

במקום בית הכנסת בעיר דושנבה ייבנה בניין משרדים מהודר שישמש את נשיא המדינה. אנשי הקהילה היהודית טוענים כי אין אמצעים וכסף לשפץ את הבניין, והם אף הביעו חשש כי הריסת בית הכנסת תביא להגברת האנטישמיות במדינה. העירייה: "מדובר בסיפור רגיל על בית פשוט. אין לו ערך ארכיטקטוני מיוחד"

צו הריסה הוצא נגד בית הכנסת האחרון שעדיין עומד על תילו ברפובליקה המוסלמית טג'יקיסטן, ממדינות ברית המועצות לשעבר.

 

לפי הצו, ייהרס בית הכנסת, יחד עם מספר בתים בשכונה הסמוכה לו בבירה דוּשָנבּה, בסוף חודש יולי הקרוב. במקום בית הכנסת ייבנה בניין משרדים מהודר שישמש את נשיא המדינה. 

 

נציגים בקהילה היהודית במקום הביעו תקווה כי יקבלו מהמדינה מבנה חלופי לקיום התפילות, שכן בית הכנסת שימש אותם ואת אבותיהם יותר ממאה שנה.

 

המדינה כבר הציעה מבנים חלופיים שישמשו כבית כנסת, אך הם נמצאים מחוץ לעיר. כמו כן, המדינה סירבה להעניק פיצוי על אובדן הבניין ששייך לקהילה היהודית. זאת בטענה כי אוצר המדינה לא ישמש למוסדות דת.

 

14 מתפללים בלבד

 

הקהילה היהודית טוענת, כי אין לה אמצעים וכסף לשפץ את הבניין, ואנשיה אף הביעו חשש כי הריסת בית הכנסת תביא להגברת האנטישמיות במדינה. כמו כן, אנשי הקהילה דורשים כי יינתן להם שטח קרוב יותר לבניין שייהרס, במרכז העיר.

 

"אם הם יסלקו את הבניין שלנו, עליהם לתת לנו בתמורה מבנה אחר, שערכו לא יהיה פחות מקודמו", הסביר הרב דוד גורביץ', הרב הראשי של מרכז אסיה, שמרכזו באוזבקיסטן.

 

ב-1989 התגוררו בדושנבה 12 אלף יהודים. כעת נותרו בה 280 בלבד, ו-200 יהודים נוספים מתגוררים בטג'יקיסטן כולה.

 

באחת התפילות האחרונות שניהלו אנשי הקהילה בדושנבה נטלו חלק רק 14 גברים. העתקת בית הכנסת למבנה מרוחק יותר, תיאלץ את המתפללים לצעוד מרחק רב מבתיהם שברובע היהודי בעיר. זה יהיה בעוכריהם של אנשי הקהילה גם מפני שרבים מהם זקנים ועניים, ובית הכנסת העניק להם ארוחות כשרות מדי יום. 

 

"נמשיך להיאבק בהחלטה. זה היה בית הכנסת שלנו למעלה מ-100 שנה", אמר גורביץ'.

 

ואילו שמסודין נורידינוב, ראש מחלקת הדת בעירייה דושנבה, הסביר כי "מדובר בסיפור רגיל על בית פשוט. אין לו ערך ארכיטקטוני מיוחד". לדבריו, גם מסגד עתיק ייהרס, אם יעמוד בסתירה לתוכניות להפוך את העיר למודרנית.

 

רב העיר, מיכאל אבדורחמונוב, אמר בתגובה: "עבורם, אין למבנה משמעות כפי שיש לו עבורנו. זהו בית תפילה, מקום קדוש. אי אפשר פשוט להעביר את הקדושה מקום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רינת ולדמן
מרכז לקהילה היהודית. בית הכנסת בפירנצה
צילום: רינת ולדמן
מתפללים בשומרון. ארכיון
צילום: לע"מ
אחרי מאה שנה. ארכיון
צילום: לע"מ
מומלצים