שתף קטע נבחר

העתיד שהיה: טלפון בלי חוטים

במסגרת המדור החדש "העתיד שהיה", נחזור מדי שבוע לעבר הרחוק, לרגע שבו פרצו לחיינו טכנולוגיות חדשות, נבדוק איך נתפש העתיד בעבר ונבחן אילו הבטחות התגשמו ואילו הכזיבו. והפעם: הימים הראשונים של מהפכת הסלולר בישראל

ציפיות בני האדם מהעתיד מצביעות לא מעט על קבעונות העבר ותקוות ההווה, על אחת כמה וכמה כשמדובר בטכנולוגיה. המדור החדש "העתיד שהיה" יחזור מדי שבוע לעבר הרחוק, לרגע שבו פרצו לחיינו מכשירים חדשים. נבדוק איך נתפש העתיד בעבר ונבחן אילו הבטחות התגשמו ואילו הכזיבו, בעזרת הארכיון העשיר של ידיעות אחרונות.

 

המדור הראשון מחזיר אותנו לימי טרום מהפכת הסלולר בישראל. כותרת אניגמטית משהו שהופיעה בידיעות אחרונות ב-10 בנובמבר, 1985, בישרה על "עידן חדש בתקשורת - טלפון ללא קווים". אותו פלא נקרא בשנים הראשונות על שם המותג של החברה הסלולרית הראשונה, עד שנזנח לטובת "הסלולרי" או פשוט "הנייד".

 

הידיעה מאת "כתבנו הכלכלי" הבטיחה כי "הטלפון החדש, שיאפשר קשר אלחוטי ישיר, ללא תיווך של מרכזיה - מהמכונית, מהרחוב או מכל מקום אחר, יעלה בין 200 ל-400 דולר".

 

"במסגרת הפרוייקט, מוקמות עתה 200 תחנות מימסר אלחוטיות בשלוש הערים הגדולות וברשת הכבישים בשביניהן. עם השלמת התחנות, בתחילת שנת 1986 יוחל בהפעלת הרשת בשלוש ערים אלה ובכבישים שביניהן. רשת הטלפון החדשה, הנקראת "תקשורת סלולרית", תתבסס על מערכת טלפונים ניידים קטנים ומשוכללים הניתנים לנשיאה ביד או להתקנה בכלי-רכב. טלפונים אלה, הנקראים 'פלאפון', יימכרו למנויים במחירים שעדיין לא נקבעו. נודע כי מדובר בקשת-מחירים שתנוע בין 400-2,000 דולר למכשיר. רשת הפלאפון תאפשר חיוג ישיר, ללא הגבלת זמן וללא תיווך של מרכויה, לכל מקום בארץ או בעולם. לכל שיחה יוקצה ערוץ רדיו בלעדי, כאשר נעשו כל הסידורים למניעת אפשרות האזנה לשיחות אלה".

 

"איזור חיוג לעשירים בלבד"

 

הטלפון הנייד היה רחוק מלהיות אמצעי התקשורת העממי של ימינו בשנותיו הראשונות. "אדוני ראש הממשלה, מדבר שר התקשורת, אנחנו חונכים כעת מכשיר טלפון שכשמו כן הוא, פלא-פון", לשון הידיעה מה-6 במרץ, 1986, שתיארה את השיחה הראשונה באיזור חיוג 050. מדובר ב"איזור חיוג לעשירים בלבד", על פי הגדרת הכתב. מחיר המכשיר: בין 3,900 שקלים לטלפון במכונית, 7,000 למכשיר נייד רגיל. מחיר ההתקנה: 1,000 שקלים.

 

שנתיים לאחר השקתו, הפלאפון כבר הפך לסמל סטטוס. "הפלאפון: כלי או צעצוע?" הייתה השאלה בכותרת כתבה נרחבת של שושנה חן, שפורסמה במוסף ממון של ידיעות אחרונות ב-31 במאי, 1988. הנה קטעים נבחרים מהכתבה, הממחישים כי מרחק של 17 שנים נתפש כהיסטוריה רחוקה בחברה הישראלית הדינמית ומוכיחים כי לעיתים החזון הטכנולוגי מתגשם בדייקנות מפליאה.

 

"למפעילי הטלפון הסלולרי (פלא-פון) בלשוננו) יש חלום. יום יבוא וכל איש ילך ברחוב עם מכשיר פלא-פון צמוד. וכאשר יגיע הביתה והאשה תצעק "למה לא צלצלת להודיע שאתה מאחר", הוא לא יוכל להסתתר מאחורי התירוץ: "כי לא הייתי ליד טלפון".

 

רוב המשתמשים - גברים

 

"כמה מכשירי 'פלא-פון' פועלים בישראל? משום מה קשה מאוד להשיג נתון מדויק. דובר החברה, ניסו כהן, טוען שמדובר בכ-3,500 מכשירים. אבל פרסומים רשמיים שלה מדברים על 4,600 ואפילו על קרוב ל-5,000 מכשירים. יודעי דבר טוענים, שלמעשה עברו כבר את מחסום ה-5,000 אולם מסיבות השמורות איתה מעדיפים בחברה לשמור על פרופיל נמוך".

 

"למרות שבחברה לא ששים לחשוף את זהות המשתמשים, סוד גלוי הוא, שלשרי הממשלה ולחלק מחברי הכנסת יש מכשיר כזה במכוניתם. בין העשיריה הפותחת היו בני גאון, כיום מנכ"ל 'כור' ודוד פדרמן מ'עלית'. תופעה מעניינת היא, שרוב מוחלט של המשתמשים הם גברים. בארץ מוכרות רק כמה עשרות נשים הנוהגות במכוניות מצוידות ב'פלא-פון'. ביניהן נעמי קוליץ, השקועה היום בעסקי 'כל בו שלום' ופנינה רוזנבלום.

 

חשש מעינא בישא

 

"עוד תופעה ראויה לציון: רבים מבעלי ה'פלא-פון' מסרבים לדון במכשיר שלהם בפומבי, למרות שבאורח פרטי הם מוכנים להפליג במעלותיו. 'בחברה הישראלית נתפש היום ה'פלא-פון' כסימן של סטטוס המשדר יוקרה. בארגונים גדולים חושבים פעמיים לפני שמעניקים מכשיר לעובד, מחשש, שאם יעניקו לבכיר אחד, ירצו גם כל המקבילים לו או מי שחושבים שהם מקבילים לו, במכשיר דומה'. הדובר הואמנהל שיווק בחברת קוסמטיקה גדולה, המרבה עקב תפקידו בנסיעות ברחבי הארץ ועדיין אין לו 'פלא-פון'".

 

"'אנשים שרואים אותי בכביש מדבר אל השימשה חושבים בוודאי שיש להם עסק עם מטורף', צוחק משה ארז, מנהל השיווק והשירות של מקררים ומזגנים ב'תדיראן' ומשתמש טרי ונלהב, 'אבל אני בסך הכל מדבר בטלפון".

 

"החשש מעינא בישא גרם לכך שרק קובץ ממשתמשי 'פלא-פון' הסכים לכלול את שמותיהם ומספרי הטלפון שלהם בדף המיוחד המיועד לכך בספר הטלפונים של תל אביב. לתופעה זו קיימת סיבה נוספת. כשאתה מדבר ב'פלא-פון', אתה משלם תמורת כל דקה של שיחה 'זמן אוויר' גם כשחייגו אליך. משתמשים רבים חוששים ובצדק, כי אם יהפכו את מספר הטלפון שלהם במכונית זמין לכל דיכפין, יאלצו לפתוח עסק חדש כדי לממן את החשבון החודשי". ראובן מזוז, יצרן עוגיות מבאר שבע, קיבל חשבונות חודשיים של 800-1,000 שקלים חדשים והחליט לקחת 'פסק זמן' מה'פלא-פון'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים