שתף קטע נבחר

מה עושים במקרה של חנק?

מורה נבוכים להורים: מה מותר לתת לתינוק לאכול, מאלו מזונות יש להימנע, כיצד לזהות מצוקה נשימתית ומה עושים לשחרור החנק. להדפיס ולשמור

מאות תינוקות נחנקים מידי שנה עקב חסימת קנה הנשימה. "ילד או תינוק אינו מסוגל להתמודד עם סוגי מזון שאינם ניתנים ללעיסה בקלות", אומר פרופ' יעקב סיון, מנהל מחלקת טיפול נמרץ ילדים בבית החולים "דנה" של המרכז הרפואי ת"א, "נקניקיה מעצם טבעה עטופה בשכבה חלקה, המקשה מצד אחד על התינוק ללעוס ולפרק אותה לחתיכות קטנות, ומצד שני היא מחליקה על פתח הלוע ומכאן הדרך קצרה לחנק. גם אם התינוק מסוגל ללעוס ולבלוע במבה, אין לתת לו נקניקיה".

 

"חשיפת ילד לאוכל היא תהליך הדרגתי", מוסיפה יעל שחמון, אחות טיפת חלב של מכבי שרותי בריאות, "בגיל חצי שנה מתחילים עם מחיות ומרקמים אחידים, סביב גילאי 6-7 חודשים ממליצים על מחיות יותר גושיות, ובין 9 חודשים לשנה הילד לומד בהדרגה לאכול את התפריט המשפחתי, אולם גם כאן יש סייגים".

 

מה אסור

 

אלה המזונות האסורים בתזונת תינוקות וילדים עד גיל 5 על פי הנחיות טיפת חלב:
  • פיצוחים
  • פופקורן
  • סוכריות קשות
  • ירקות קשים לא מבושלים (כמו גזר)
  • מזונות גליליים יש לחתוך לחתיכות קטנות ולא להותירם בצורת עיגול או טבעת החוסמים את קנה הנשימה. בין אלה: נקניקיות, עגבניות שרי, ענבים, מלפפון.

 

"כאשר תינוק נחנק ומראה סימני מצוקה נשימתית בזמן אכילה, הוא בדרך כלל ישתעל", מסביר פרופ' סיון, "השיעול הוא רפלקס שמטרתו להעיף כלפי מעלה מתוך כלי הנשימה חלקיקים שחדרו לקנה במקום למערכת העיכול".

 

עם זאת, במקרים מסויימים כמו חנק מנקניקיה או גרעין של פרי, עלול החלק לחדור לקנה הנשימה או לחסום את פתחו, התינוק המשתעל ינסה להפעיל לחץ כדי להעיף את החלקיק החוסם, ובלא הצלחה מתחיל להכחיל. במצב זה יש לבצע פעולות חירום פשוטות, הנלמדות בקורסי עזרה ראשונה.

 

מה עושים

 

תינוק עד גיל שנתיים, יש להשכיבו על גבו, כשהוא מונח על זרועכם או על הירך, ולחצו חזק על עצם החזה התחתונה, כדי ליצור לחץ הדומה לשיעול. לחץ זה אמור להוציא את הגוף הזר החוצה. בצעו 4-5 לחיצות בעוצמה בינונית. הימנעו מלחיצה חזקה מידי העלולה לשבור את אחת הצלעות.

 

אם הגוף הזר לא השתחרר, הפכו את התינוק, הניחו אותו כשבטנו על זרועכם או על הירך, ותנו מכות חזקות על הגב ללא חשש. במקביל וודאו כי אחד הסובבים יזעיק את צוות מד"א בטלפון 101.

 

רוב בתי החולים לילדים מקיימים שירות הדרכה למשפחות ולקהל הרחב, על פעולות חירום בתינוק ובילד. ניתן לעבור קורס עזרה ראשונה גם במחלקת ההדרכה של מגן דוד אדום. 

 

רוצים מדריכים נוספים לעזרה ראשונה? היכנסו לכאן


פורסם לראשונה 14/06/2004 22:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מזון לתינוק. לחתוך לפיסות קטנות, להימנע מפיצוחים וסוכריות קשות
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים