שתף קטע נבחר

להפוך את הזבל לאנרגיה

ביוגז טבעי בקיבוץ עברון

הביוגז הוא תערובת גזים שנפלטת בעת פרוק חומר אורגני שנמצא בזבל ע"י בקטריות. הביוגז מכיל 60%- 50 של גז מתאן, פחמן דו חמצני ומעט חנקן. בדרך כלל תערובת גזים זו מזיקה לסביבה, כיוון שהיא רעילה ומזהמת וכיון שגז המתאן שבה הוא אחד הגורמים הראשיים לאפקט החממה.

 

מדי שנה משתחררות בין 30 ל-70 מליון טונות של ביוגז לאטמוספירה. עוד עשרות טונות רבות נספגות בקרקע, מרעילות אותה ופוגעות בחקלאות ובמי התהום. בקיבוץ עברון מנצלים את הביוגז שנפלט באופן טבעי מתוך אתר הטמנת זבל שממוקם במחצבה ישנה, כדי להפיק ממנו חשמל. ברגע שהגז נשמר ונאסף באופן מבוקר ובסופו של דבר נשרף, הוא כבר לא נפלט לסביבה ולא מזהם אותה.

 

המתאן, המרכיב העיקרי בייצור החשמל, נוצר בשלושה שלבים:

השלב האירובי- השלב הראשון בו משתתפים מיקרואורגניזמים שונים (בקטריות, אצות וכו'). הם ניזונים מהחומרים האורגנים שבאשפה ומפרקים אותם בנוכחות חמצן.

השלב האנאירובי- אחרי שנגמר החמצן בערימת הזבל שבמטמנה מתחילות להתפשט בה אוכלוסיות של בקטריות שיודעות לפרק את האשפה למולקולות פשוטות גם ללא נוכחות של חמצן. התהליך הזה נקרא בשם אנאירובי (משמע, ללא חמצן).

בתהליך זה של נשימה אנאירובית משתמשות הבקטריות בפחמן מהחומר האורגני ובמימן מהמים. במהלך פירוק חומרי האשפה הן פולטות את המתאן, מולקולה פחמנית בעלת ארבעה מימנים בדיוק כשם ששאר האורגניזמים פולטים פחמן דו חמצני במהלך נשימה אירובית.

 

אל אתר ההטמנה של קיבוץ עברון מגיעים מדי יום כאלף טונות של זבל מכל האזור, מחיפה עד גבול הצפון. האשפה מכילה חומרים מכל הסוגים, כל מה שהאנשים מהאזור זורקים. פלסטיק, מתכת, עץ, שאריות מזון וכו'.

תחנת הכח הקטנה שמופעלת על ידי גז המתאן במטמנת בעברון מפיקה כאלף קילוואט של חשמל מדי שעה. כמות זו מספקת חצי מצריכת החשמל של הקיבוץ ועוזרת לו לחסוך כמיליון וחצי ש"ח בכל שנה.

 

 

הסבר על אפקט החממה

השמש היא מקור האנרגיה של כדור הארץ, היא מחממת את פני האדמה אולם לא כל הקרינה שמגיעה מהשמש נבלעת בפני כדור הארץ והופכת לחום באופן ישיר. חלק מהקרינה (כשליש ממנה), מוחזר ע"י פני האדמה ובמיוחד על ידי משטחים בהירים כמו קרחונים, חולות המדבר ועננים נמוכים. כשהקרינה מוחזרת מפני הקרקע, היא לא מתפזרת ישירות אל החלל, אלא נבלעת בגזים שונים שנמצאים באטמוספירה ונקראים גזי חממה (למשל- פחמן דו חמצני, מתאן, אדי מים). ללא גזי החממה, הקרינה הייתה נפלטת כולה אל החלל וכדור הארץ היה מתקרר עד כדי כך, שרוב תהליכי החיים שבו לא היו מתקיימים. למרות שגזי החממה חשובים לקיום החיים על פני כדור הארץ ולמרות שהם נפלטים לאטמוספירה באופן טבעי, בעשורים האחרונים בגלל התיעוש המואץ, הריכוז שלהם גדל בהתמדה ובקצב גבוה. כך נוצר מצב בו יותר ויותר קרינה נשארת בתוך האטמוספירה, מה שעשוי להיות אחד הגורמים שמשפיעים על עליית הטמפרטורה הכללית של כדור הארץ בשנים האחרונות. להתחממות כדור הארץ עשויות להיות השלכות רבות על הסביבה, כמו המסת קרחונים, הצפת יבשות וכו'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זורקים את הזבל לפח
אוספים אותו
קוברים אותו
נותנים לטבע לעשות את שלו
והתוצאה
אנרגיה נקיה וסביבה ירוקה
מומלצים