שתף קטע נבחר

בעקבות הלידה של בת ה-64: רופאים זועמים

הלידה של בת ה-64 עברה בשלום והרופא שאחראי ליצירה הנדירה יזכה להרשם כשיאן ישראלי בתחום. כל זה לא מונע מרופאים רבים להביע ביקורת נוקבת על העניין

בתום ההתרגשות שלאחר הלידה המתוקשרת של בת ה-64, ואחרי שנרגעו הרוחות מהשיא החדש שקבעה ישראל בלידה המבוגרת ביותר, מתעוררות השאלות המפוכחות של אחרי. שאלות אלו מגיעות מכיוון הקולגות, אנשי רפואה שטוענים שגם אם הליך כלשהו בתחום הרפואי אפשרי וניתן לביצוע, יש לחשוב לא רק על הפן המעשי, שלא לדבר על אתיקה.

 

"סיכון בריאותי של האם"

 

"כולנו יודעים שלגרום לנשים להיכנס להריון בגיל מבוגר זה משחק הורמונלי-טכנולוגי", אומר ד"ר דני פלג, מנהל חדר הלידה במרכז הרפואי רבין ועורך המדור 'הריון ולידה' בפורטל MIOK. "מבלי להתייחס ליולדת בת ה-64, שאין לי על אודותיה פרטים, באופן כללי אפשר לומר כי הריון בגיל כזה כרוך בבעיות אתיות קשות והוא מסוכן לאם ולעובר. אני יודע שיש רופאים שסבורים שאין לנו זכות להתערב בנושאים כאלה ונותנים אוטונומיה מלאה לאם. אני סבור שיש להגביל את הטיפולים הללו, ולאפשר אותם לאחר בדיקות עד בערך גיל 50. הריונות כאלה עלולים להסתיים בלידות מוקדמות כולל פגות קיצונית עם פגיעות נוירולוגיות קשות, כאשר הילוד עלול לסבול כל ימי חייו ולומר לעצמו לפחות פעם אחת – 'טוב מותי מחיי'.

 

"האם עצמה, בדרך כלל, מסכנת מאוד את בריאותה. בגיל כה מבוגר היא עשויה להיות פחות בריאה, לשאת עמה מחלות שונות כמו סוכרת ויתר לחץ דם, שעלולות להחמיר בגלל ההריון, שלא לדבר על הנזק שמחלות כאלה עלולות לגרום לעובר.

 

"עניין נוסף הוא הסיכוי של אותו ילד לאבד את הוריו בגיל צעיר יחסית. לפחות לפי הסטטיסטיקה, תוחלת החיים היא בסביבות סוף שנות ה-70, כך שילד כזה עלול להתייתם כבר בגיל הנערות".

 

"הרופא חשב בעיקר על התהילה של עצמו"

 

ד"ר משה מוק, רופא נשים, מנהל היחידה לטיפול מיני במרכז הרפואי מאיר ועורך המדור 'מין וזוגיות' ב-MIOK: "היכולת הטכנולוגית להשתמש באשה בת 64 כאם פונדקאית עדיין אינה מאפשרת לעשות זאת מבחינה מוסרית ואתית. מדובר בסיכונים גבוהים לאישה ונראה שלא הושקעה שום מחשבה בעתידו של הילד. כנראה שהרופא שערך את הניסוי הנ"ל חשב בעיקר על תהילה לעצמו ועל דרך להגיע ל'ספר השיאים של גינס'. להערכתי, יש מקום לברור העניין בוועדת האתיקה של ההסתדרות הרפואית בישראל".

 

ד"ר רוני לוי מנהל חדרי לידה ומיון יולדות במרכז הרפואי קפלן ברחובות: "הכמיהה האנושית והמובנת לילד בכל מחיר וגיל מצד אחד, וההתקדמות הביוטכנולוגית מצד שני, מאפשרים לרופאים לבצע דברים כמעט אל-טבעיים. בד בבד היא מציבה את השאלה – היכן הגבול? הריון בגיל מעל 50 מציב שאלות הן בריאותיות והן פסיכולוגיות לאם ותינוק.

 

"סיכוי גדול לגרימת נזק"

 

"הריון גורם לעומס על כל מערכות הגוף, יש עלייה ב-50 אחוזים בנפח הדם, עלייה בעבודת הלב, הכליות ואברים אחרים. גם בדיקות גופניות לפני הריון לא תמיד יכולות לחזות כיצד תתמודד אישה בגיל זה עם הריון, ואנו רואים שעם העלייה בגיל האישה ההרה, יש עלייה בסיבוכים. בנוסף, צריך לשקול את ההשלכות הפסיכולוגיות של הורות בגיל זה ושל ילדות להורים בגיל מבוגר. בשבועת הרופאים נכתב 'פרימו נו נוצ'רה', שפירושו – קודם כל אל תזיק. כשעוזרים לאישה להרות בגיל 64, יש סיכוי גדול לגרימת נזק".

 

"הריון בגיל כזה מלווה בבעיות אתיות ורפואיות קשות", אמר מנהל בית החולים שיבא, פרופ' זאב רוטשטיין לעיתון 'ידיעות אחרונות'. "בבית החולים שלנו לא מתבצעות השתלות ביציות בגיל כל כך מבוגר. האישה העמידה אותנו בפני עובדה מוגמרת ובפני אתגר - לשמור על ההריון ועל חייה עד כמה שניתן. עשינו זאת בצורה הטובה ביותר".

 

ד"ר איליה בר, יו"ר המרכז הרפואי לפוריות, אמר כי הריון בגיל מבוגר כרוך בסיכון ולכן מותנה בבדיקות רפואיות ועמידה במבחני מאמץ. לדבריו, לפני תחילת מחזורי הטיפול לאישה מבוגרת היא מתבקשת לעבור בדיקות רפואיות כדי לבחון את יכולתן של מערכות הגוף לעמוד במאמץ הכרוך בהריון ובלידה. הבדיקות כוללות בדיקה של הלב על ידי קרדיולוג, א.ק.ג, בדיקת תפקוד הכבד, עמידה במאמץ פיסי כולל הליכה על הליכון וביצוע פעולות נוספות. רק לאחר שמתקבלות תשובות חיוביות מתחילים הטיפולים.

 

ד"ר בר ציין שבנוסף לבדיקות הפיזיות יש לבחון בכובד ראש את ההיבט הפסיכולוגי של כניסה להריון בגיל מבוגר ואת יכולת המשפחה לגדל את הילד בעתיד. כך למשל, הריון של אישה חד הורית בגיל מבוגר אינו מומלץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר MIOK, לחצו כאן
צילום: אריאל כרמון
עלול לאבד את הוריו בגיל צעיר. התינוק
צילום: אריאל כרמון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים