שתף קטע נבחר

המשטרה הורתה לסגור את אתר "הקשב"

לחץ של ראש אכ"א בצה"ל הביא את המשטרה להורות לשוטר עו"ד סמי איליה לסגור את האתר, אותו הפעיל בזמנו הפנוי. מדוע אתר שמטפל בתלונות של חיילים מכעיס כל כך את הצבא? מפעילי האתר יעתרו לבג"ץ

המלחמה שהכריז צה"ל נגד אתר "הקשב" רשמה הישג ראשון לכוחות הצבא. המשטרה הורתה לעו"ד סמי איליה, מפעיל האתר, לחדול לאלתר מהפעלתו. זאת, בעקבות לחץ שהפעיל צה"ל על המשטרה, המשלמת את משכורתו של איליה.

 

"הקשב", שנבחר על ידי הגולשים במקום הראשון בקטגוריית האתרים החברתיים בתחרות "המועדפים 2003" של ynet, לא הסגיר סודות מדינה, חלילה. כל "חטאו" היה פרסום הזכויות של חיילי צה"ל וטיפול בתלונות של חיילים שחשו כי זכויותיהם נפגעו במהלך השירות הצבאי. האתר מטפל בכ-30 פניות בכל שבוע, של חיילים והורים לחיילים, העוסקות בנושאים מגוונים, בהם יחס לא הוגן, טרטור, פגיעה בתנאים בסיסיים, סיכון חיי אדם ועוד. איליה, אשר משמש לפרנסתו תובע פלילי במשטרה באיזור חיפה, הפעיל את האתר בזמנו הפנוי וללא כוונות רווח.

 

בעקבות ההוראה העביר עו"ד איליה את ניהול האתר לידי עו"ד רומן בריק, שימשיך להפעיל את האתר במקומו. "האתר ימשיך בפעילות חשובה זאת למען חיילי צה"ל, ללא כל שינוי במתכונת פעילות האתר - למען חיזוק הדמוקרטיה בישראל", על פי הודעה שפורסמה ב"הקשב".

 

ראש אכ"א מכריז מלחמה

 

אתר "הקשב" נפתח בחודש מאי, 2003. עו"ד איליה, אב לחייל בשירות סדיר המשרת כיום כלוחם בחטיבת הנח"ל, הקים את האתר בסיוע חברים בעקבות אירוע בו נשפט בנו למעצר. עם השקת האתר, איליה הציב לעצמו שתי מטרות: לסייע משפטית לחיילים שנפגעו מהדין המשמעתי, ובמקביל, להביא לשינוי חקיקתי, שלא יאפשר למפקדים חסרי ידע משפטי לדון חיילים לעונשים כבדים ויבטל את הסמכות לעצור כל חייל עד תום ההליכים בשל העילה הכללית כי "פגע במשמעת".

 

"האדם שבחייל הוא מקור כוחו של כל צבא נאור ויש לשמור מכל משמר שלא יפגע...", נכתב בדף האודות של האתר, "...נעשה הכל כדי לחשוף כל חריגה וכל סיכון עתידי כדי להביאו לידי הגורמים האחראים לכך בצבא. נפעל למען כל חייל שנקלע למצב בו נפגעו זכויותיו או מצב בו תסוכן בריאותו, נפעל למען הטמעת נורמות המשפט והקפדה על כללי הדין והצדק".

 

עיתון "הארץ" דיווח לאחרונה כי ראש אגף כוח אדם היוצא בצה"ל, האלוף גיל רגב, לא אהב את הרעיון שגוף אזרחי באינטרנט יברר תלונות של חיילים "והכריז נגדו מלחמה". רגב פנה לניצב אבי טילר, ראש אגף משאבי אנוש במשטרה, הסב את תשומת לבו לפעילותו של איליה באתר ותהה אם קיבל את האישורים הדרושים לצורך הפעילות, המהווה, לדעתו, "עבודה פרטית, המשלבת בחובה אף פעילות בעלת אופי ציבורי, ואשר לנוכח היקפיה ודאי גוזלת חלק ניכר מזמנו וממרצו של עו"ד איליה".

 

המשטרה נענית לפניית הצבא

נצ"מ דני קופלר, הקצין הבודק שמונה כדי לבחון את תלונתו של רגב, מיהר להתרשם מדאגתו הכנה של רגב לזמנו ומרצו של איליה, וקיבל את כל הסתייגותיו. על פי הדיווח ב"הארץ", הוא דחה את הטענה כי איליה מפעיל את האתר לאחר שעות העבודה, בהתנדבות ולמען הציבור, בנימוק כי שוטר נמצא בתפקיד בכל עת ולכן אין מצב של לאחר שעות העבודה, וקבע כי מדובר "בהתערבות בחיי ארגון אחר בלא סמכות חוקית", פעולה שהיא "התנהגות שאינה הולמת שוטר".

 

בעקבות הממצאים האלה החליט ראש אגף משאבי אנוש במשטרה, ניצב אבי טילר, להעמיד את איליה לדין משמעתי, בשל הפרת ההוראה האוסרת לעסוק בעבודה נוספת אלא אם ניתן לכך אישור מאגף משאבי אנוש במשטרה. ההוראה של פיקוד המשטרה לאיליה, לסגור את האתר, ניתנה ביום ה' האחרון אף שטרם הועמד לדין.

 

יש לציין, כי המאבק של הצבא באתר "הקשב" התחיל אף מוקדם יותר, עם גניזת כתבה וראיון שערך עיתון "במחנה" עם עו"ד איליה בנושא אתר "הקשב". מ"במחנה" נמסר ל-ynet בזמנו כי הכתבה נגנזה משיקולים מקצועיים, אך איליה טען כי הדבר נעשה בעקבות לחץ שהפעילו שלטונות צה"ל על העיתון הצבאי.

 

מפעילי "הקשב" יעתרו לבג"ץ

 

מפעילי אתר "הקשב", עו"ד בריק ועו"ד אדם פיש, מתכוונים לעתור לבג"ץ בשבוע הקרוב, על מנת שיבחן את חוקיות ההוראה וסבירותה, ביחד עם סוגיות נוספות כמו שאלת חופש הביטוי של אנשי כוחות הביטחון, שאלת חופש העיסוק, כאשר מדובר בפעילות התנדבותית, וסמכות המשטרה לסגור אתר אינטרנט. מפעילי האתר טוענים, כי בידיהם מסמכים המעידים על כך כי צה"ל מעוניין לסגור את האתר כדי למנוע דיון ציבורי בנושא תלונות החיילים, ולא בגלל הסיבות שצוינו. עוד נושא שייבחן הוא אם ראש אכ"א בצה"ל הפר את חובת הסודיות כאשר העביר פרטים של חיילים שהתלוננו באתר "הקשב" לידי המשטרה.

 

מפקד מרחב חוף, תת-ניצב דוד סיסו, מדוע הורתה המשטרה לעו"ד סמי איליה לחדול מהפעלת אתר "הקשב" עוד לפני העמדתו לדין משמעתי?

 

הפקודה הגיעה מהפיקוד הארצי של המשטרה. ישנן הנחיות ועו"ד איליה הפר אותן.

 

האם המשטרה אוסרת על עובדיה לתרום לקהילה בזמנם הפנוי?

 

את זה אתה אמרת. תעבור לשאלה הבאה

 

האם השוטרים לא זכאים לחופש ביטוי, כאשר אינם מתבטאים בהקשר לענייני המשטרה או פוליטיקה?

 

השוטרים זכאים לחופש ביטוי, ובלבד שלא יזדהו כשוטרים. איליה הזדהה כתובע משטרתי בכתבה שפורסמה ב"הארץ".

 

העיתונאי זיהה את איליה כשוטר. הוא עצמו מזדהה באתר האינטרנט כעורך דין בלבד.

 

בשלב זה סיסו ניתק את הטלפון.

 

תגובת צה"ל

 

שאלנו את דובר צה"ל מדוע פועל ראש אכ"א לסגירת האתר, והאם אינו סבור כי פעולה זו פוגעת בחופש הביטוי של שירות חשוב לקהילה ולדמוקרטיה, ובכך פוגעת גם בחיילים עצמם.

 

תגובת דובר צה"ל: אתר "הקשב" אינו מוסמך לבדוק ולטפל בבעיות של חיילים. בצה"ל קיימים מספר גופים המטפלים בפניות חיילים, בהם קצינת פניות הציבור, הפרקליטות הצבאית ונציב קבילות חיילים – גוף עצמאי שאינו כפוף לרמטכ"ל ובעל סמכויות עצמאיות המעוגנות בחוק.

 

עניינו של רפ"ק איליה מצוי בהליכים משפטיים במשטרת ישראל ולפיכך אנו מנועים להתייחס לנושא לגופו. עם זאת, נציין כי קיים בחוק איסור ברור על עובדי מדינה, כולל שוטרים, לעסוק בעיסוק נוסף, גם בלי תמורה, בעיקר בשל חשש לניגוד עניינים, וכי קיים טעם לפגם במצב בו עובד מדינה פועל כנגד גוף ציבורי אחר ומנגח אותו". 

 

הדיווח הראשוני התקבל בדואר האדום
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר "הקשב". הפריע לראש אכ"א
מומלצים