שתף קטע נבחר

מדריך להורים: בנים ובנות - כל אחד/ת והבעיות שלו/ה

בנים לוקים יותר בשיתוק מוחין ובאוטיזם. בנות סובלות מבעיות הורמונליות ומהשמנת יתר. הבנים לוקים יותר בדלקות אוזניים, הבנות – במפרקים. יש הבדלים בין המינים, והם קיימים מרגע הלידה. אפשר אולי רק להסיק מהם שבנות ראויות יותר לתואר 'המין החזק' – הן שורדות יותר ובריאות יותר. אבל מי אמר שיש שוויון?


בעיות ומאפיינים של בנים


הישרדות:
במחקר שהקיף יותר מ-6,700 פגים שנולדו במשקל נמוך של 450 גרם עד 1.3 ק"ג, מצאו החוקרים ש-22% מהבנים מתו בתוך כמה חודשים, לעומת 15% מהבנות. לבנים גם יש סיכוי גבוה יותר לעבור החייאה בחדר הלידה, ולסבול מסיבוכי ריאה, מדימום מוחי ומזיהומים בדרכי השתן. הטבע 'מפצה' על שרידותם הנמוכה של בנים ברמה גבוהה יותר של הריונות נושאי זכרים.

 

כרומוזום X: קיימות לא פחות מ-500 מחלות תורשתיות הקשורות לכרומוזום X, המשפיעות על בנים כמעט באופן בלעדי (בנות הן בדרך כלל רק נשאיות, בזכות ה X הנוסף שלהן). בין המחלות: המופיליה (בעיה בקרישת הדם הגורמת לדימומים ממושכים אחרי כל פציעה), ניוון שרירי מסוג דושן ופיגור שכלי הקשור לכרומוזום X, וגם חוסרי G6PD. גם עיוורון צבעים אופייני יותר לבנים. המחלה עוברת דרך כרומוזום X של אם נשאית – כלומר, אם הסב היה עיוור צבעים, הסיכוי של הנכד להיות עיוור צבעים גדול במיוחד.

 

פגיעה מוטורית לא מתקדמת של המוח המתפתח – שיתוק מוחין: בשני מקרים מכל אלף לידות נוצר שיתוק מוחין, קבוצה של הפרעות נוירולוגיות המשפיעות על התקשורת בין המוח לשרירים. התופעה נפוצה יותר בקרב בנים ובקרב משפחות מרובות ילדים. גורמי הסיכון: פגות, משקל לידה נמוך, זיהומים נגיפיים, שימוש יתר בחומרים כימיים בזמן ההריון, דלקות, דימום מוחי וסיבוכים סביב הלידה.

 

אוטיזם: הליקוי הנוירולוגי, המתבטא בחסרים בתפקוד החברתי-רגשי, מופיע בשכיחות גבוהה באוכלוסייה: 10-20 מכל 10,000 ילדים. התפלגות היחס בין בנים לבנות: 4 בנים לכל בת אחת. רוב המחקרים מראים על קשר בין התערבות אינטנסיבית בגיל צעיר לשיפור משמעותי בתסמינים האופייניים ואף להיעלמותם.

 

דלקות אוזניים: הסיבה לא ידועה, אבל בנים סובלים יותר מדלקות באוזן התיכונה (אוטיטיס מדיה) מאשר בנות. תקופת השיא של דלקות האוזניים היא בין גיל 3 חודשים ל-3 שנים.

 

שבר במפשעה: השכיחות של שברי מפשעה (הרניה) גבוהה פי 10 אצל תינוקות בנים, מאחר שהבקעים הללו נוצרים לעיתים קרובות בהתפתחות האשכים. השברים נוטים להופיע בצד ימין של התינוק.

 

בטן רגישה: בנים, במיוחד בכורים, נוטים הרבה יותר לפתח היצרות או חסימה של השוער, פתח היציאה מהקיבה, שמעכבת את מעבר תוכן הקיבה אל התריסריון. הבעיה מתפתחת בדרך כלל עד גיל 6 שבועות, וגורמת להקאות קשתיות חוזרות.

 

מוות בעריסה: התסמונת, מוות פתאומי של תינוק בריא בין הגילאים חודש עד שנה, מעט שכיחה יותר בבנים מאשר בבנות. בישראל שכיחות התופעה היא בין 0.3 ל-0.5 לכל אלף לידות חיות. בשנת 2002, בדיווח רשמי של משרד הבריאות, נרשמו 47 מקרים.

 

הפרעות קשב: בנים נוטים כמעט פי 5 לסבול מהפרעת קשב והיפראקטיביות (adhd) מאשר בנות. המצב הזה, שקשה לאבחון עד גיל בית הספר, גורם לילדים להיות אימפולסיביים, דעתם ניתנת להסחה בקלות והם מתקשים להתרכז.

 

אסתמה: אסתמה שכיחה יותר בקרב בנים. הסימפטומים – קוצר נשימה, צפצופים ושיעולים – ניתנים לשליטה באמצעות תרופות. ילדים עם היסטוריה משפחתית נמצאים בסיכון גבוה יותר.

 

נוזל בירך: הצטברות נוזל במפרק הירך מסיבה לא ידועה (סינוביטיס ארעית של מפרק הירך) מהווה את הסיבה השכיחה ביותר לכאב בירך בילדים. השכיחות נעה בין 2% ל-3% מהילדים בגילאי 3-10, והיא שכיחה יותר בבנים, ביחס של 4:1 לעומת בנות. תסמיניה העיקריים: כאב בירך וצליעה. הכאב עלול להתבטא במפשעה, בירך העליונה, או לעיתים בברך. לרוב הוא מופיע באופן פתאומי. הביטוי העיקרי הוא ילד שקם משנתו עם צליעה או סירוב ללכת. אצל חלק מהילדים ייתכן חום לא גבוה.

 

הרטבת לילה: הרטבת לילה, הטלת שתן בלתי רצונית בזמן שינה אצל ילדים בגילאי 5-6 ויותר המרטיבים לפחות פעמיים בשבוע, היא התופעה השנייה השכיחה ביותר בתקופת הילדות, אחרי אסתמה. התופעה שכיחה פי 2 אצל בנים. המרטיבים הם ילדים רגילים, בריאים בגופם ובנפשם, המתפקדים היטב בתחומי חייהם השונים. ב-80% מהמקרים ההרטבה היא בעלת רקע תורשתי.

 

עניין של טעם: נראה שבלוטות הטעם של בנים מגיבות חזק יותר לטעמים מלוחים, בעוד שבנות מעדיפות דווקא את הטעמים המתוקים.

 

בעצב תלדי בנים: שיעור הסיבוכים בהריון ובלידה גבוה בהרבה כשהעובר הוא בן. כך עולה ממחקר שנערך במחלקה למיילדות וגינקולוגיה בבית החולים סורוקה בשיתוף המחלקה לאפידמיולוגיה באוניברסיטת בן גוריון. ניתוח נתונים שהתקבלו מיותר מ-100 אלף לידות העלה שב-3.5% מלידות הבנים היה כשל בהתקדמות הלידה והיא 'נתקעה', לעומת 2.7% מלידות הבנות. בהריונות הבנים דופק העובר היה לא תקין ב-4% מהמקרים לעומת 2.5% מהבנות. 5% מהבנים קיבלו ציון אפגר נמוך מ-7 (הציון המקסימלי הוא 10) לעומת 3.5% מהבנות. 6% מהבנים נולדו במשקל של יותר מ-4 ק"ג (משקל גבוה עלול להוות גורם סיכון ללידה קשה יותר ומחייב לפעמים ניתוח קיסרי), לעומת 3% מהבנות. נמצא שהיקף הראש של הבנים גדול יותר, מה שעלול לתרום לקשיים במעבר בתעלת הלידה ולצורך הגבוה יותר גם במעורבות כירורגית.


בעיות ומאפיינים של בנות
 

זיהומים בדרכי השתן: בנות פגיעות יותר לזיהומים בדרכי השתן, מאחר שדרכי השתן שלהן קצרים יותר ומאפשרים לחיידקים להגיע לשלפוחית השתן. הסימפטומים של הזיהום: תחושת צריבה בזמן מתן שתן וריח לא נעים.

 

בעיות הורמונליות: בנות נוטות פי 2 מבנים להיוולד עם תת פעילות של בלוטת התריס. ייצור לא מספק של הורמונים המווסתים את הצמיחה וחילוף החומרים עלול לגרום לעיכובים פיזיים והתפתחותיים.

 

מומי חך: מומי חך ושפה שסועים הם מהמומים המולדים היותר שכיחים – בין 0.6 ל-2 מקרים לכל 1,000 לידות בעולם. חך שסוע שכיח יותר בבנות.

 

עקמת: בנות נוטות יותר לסבול מעקמת (סקוליוזיס), סטייה של עמוד השדרה הנגרמת בגלל אי תקינות גנטית או נרכשת של החוליות, השרירים והעצבים. למרות שהמצב מופיע בדרך כלל אחרי גיל 10, צורה נדירה שלו יכולה להופיע אצל ילדים מתחת לגיל 3.

 

השמנת יתר: ד"ר דינה ורדי מחיפה, שערכה מחקר בקרב ילדים מגיל שנה וחצי בעלי עודף משקל, מצאה שרוב הסובלים מעודף משקל הם בנות. במחקר אחר התגלה שחוסר שביעות הרצון של נשים מגופן מתחיל כבר בילדות: 51% מתלמידות כיתות ב'-ה' הרגישו שהן שמנות מדי, לעומת 27.6% בלבד מהבנים.

 

בעיות ירכיים: בנות נוטות פי 4 מבנים לסבול מדיספלזיה, מצב שבו פרק הירך ביילוד אינו תקין (ראש עצם הירך אינו נמצא במגע תקין עם שקע תואם באגן). המצב הזה יכול להיות תורשתי ושכיחותו גבוהה בלידה ראשונה ובלידת עכוז. כיום מבצעים לתינוקות בסיכון בדיקות אולטרסאונד אצל אותופד ילדים בגיל חודש עד 5 שבועות כדי לשלול מצב זה. אם קשה להזיז את אחת מרגלי התינוק, הרגל משמיעה קולות נקישה או נראית קצרה יותר מהאחרת, יש להפנות לכך את תשומת לב הרופא.

 

דלקת מפרקים: דלקת מפרקים שגרונית במתבגרים שכיחה יותר בבנות מאשר בבנים ביחס של 2 ל-1. זוהי צורה של דלקת פרקים בילדים הצעירים מגיל 16 שנים, הגורמת לדלקת קשיחה של כמה פרקים לתקופה של 6 שבועות ויותר. שלא כמו במבוגרים, בילדים המחלה חולפת בחלק גדול של המקרים, אך היא עלולה לפגוע בהתפתחות העצמות בילדים שעדיין גדלים.

 

כתמי לידה: המנגיומות, נקודות אדומות המורמות מעל פני העור ונגרמות בגלל כלי דם מורחבים, שכיחות יותר אצל תינוקות ממין נקבה. הן בדרך כלל נעלמות עד גיל 4 או 5. רופאים מטפלים או מסירים אותן רק אם הן חוסמות נחיר או מעבר חיוני של אוויר או מונעות את פתיחת העין.

 

שליטה בצרכים: בממוצע, בנות יודעות לעשות את צרכיהן בסיר בגיל 35 חודשים – 4 חודשים מוקדם יותר מבנים. חלק מהחוקרים מאמינים שייתכן שהדבר קשור לשליטה המוקדמת שבנות רוכשות בכישורי השפה.

 

חושי השמיעה והריח: החושים האלה חזקים יותר אצל בנות. בנות גם טובות יותר בעיבוד אינפורמציה באמצעות קצות האצבעות.
***

ויש עוד הבדלים

 

טסטוסטרון, הורמון המין הגברי, בשילוב עם וזופרסין, כימיקל במוח, מגבירים את התחרותיות של הבנים, הביטחון העצמי והאסרטיביות. החיסרון: הדבר מונע את יכולת הריכוז שלהם למשך תקופות זמן ארוכות.

 

בנים רוכשים יותר ביטחון גם בזכות הקואורדינציה היותר מתקדמת של השרירים שלהם והעובדה שהם פעילים יותר.

 

אצל בנים גם המיומנויות המרחביות, כמו בנייה עם קוביות וביצוע מדידות, נוטות להיות טובות יותר. הם גם נוטים יותר לבחון ולבדוק את הצעצועים מכל הצדדים ולהבין מושגים כמו 'לפני' ו'מאחורי' לפני שבנות מבינות אותם.

 

לבנות, לעומת זאת, יש יתרון במיומנויות מוטוריות עדינות, כמו הקלות שבה הן מרימות עצמים קטנים באצבעותיהן ורכישת שליטה בכתיבה לפני שבנים עושים זאת. האונה הקדמית, ששולטת בדיבור, במחשבה וברגשות, פעילה יותר בבנות וההתפתחות הכללית המואצת של המוח שלהן מאפשרת לבנות להתרכז ולזכור דברים למשך תקופות ארוכות יותר בהשוואה לבנים.

 

ייעוץ: ד"ר זאב חורב, מומחה לרפואת ילדים ורכז תחום זה בשירותי בריאות כללית
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
בנים סובלים יותר מדלקות אוזניים, לבנות יש יותר כתמי לידה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים