שתף קטע נבחר

ראיון ראשון: האחות שנאשמת שכמעט גרמה למות הפגה

זה קרה לפני כחודש: מישהו חיבר צינור לא נכון לגופה של פגה וכמעט גרם למותה. עוד באותו יום הואשמה האחות אירנה מירימסקי בטעות. "זה מקרה מסובך שמחייב חקירה לעומק", אומרת האחות. "בית-החולים מעדיף פתרון פשוט: להאשים אותי ולנקות את עצמו מכל הפרשה". בית-החולים: "נהגנו במלוא האחריות"

הנהלת תל-השומר מנסה להסתתר מאחורי הגב שלי. היא שמחה שיש לה שעיר לעזאזל. הם מיהרו להחליט שיש אחות אחת רעה, והשנייה – נקייה לגמרי".

 

לפני כחודש שלחה הנהלת בית-החולים אצבע מאשימה כלפי האחות אירנה מירימסקי. היא הואשמה בהחלפת צינורות לפגה – טעות שכמעט עלתה בחייה של הפעוטה. עכשיו, בראיון ראשון ל"ידיעות אחרונות", טוענת מירימסקי שהיא אינה אשמה. היא דורשת להחזיר אותה לעבודה בפגייה, לבדוק את תפקוד כל הצוות ואת נוהלי העבודה של בית-החולים, ודוחה על הסף את ההצעה של הנהלת בית-החולים לעבור למחלקה אחרת.

 

בשבוע הבא תעיד מירימסקי בפני הוועדה שהקים משרד הבריאות לבדיקת הפרשה. הנהלת תל-השומר כבר הודיעה לוועדה – עוד בטרם החלה בעבודתה – כי מירימסקי היא האחות שאשמה ברשלנות.

 

"התפללתי שהיא תצא מזה"

 

הטעות בפגייה של תל-השומר נחשפה בפני הציבור במסיבת עיתונאים יוצאת-דופן שערכה הנהלת בית-החולים במוצאי שבת, שעות ספורות בלבד לאחר התרחשות האירוע. שלא כמו במקרים רבים אחרים, בהם בתי-חולים מעכבים מידע על מקרים של רשלנות רפואית, מיהרה ההנהלה לדווח לתקשורת כי נמצאה האחראית לאירוע הקשה.

 

על-פי הנהלת בית-החולים, אחות שרחצה פגה החזירה אותה לאינקובטור וחיברה בטעות לצינור עירוי, המוביל חומרי עירוי לווריד, צינור הזנת מזון, שהיה אמור להיות מחובר לקיבה. בעקבות הטעות הקשה הידרדר מצבה של הפגה, והרופאים – בסיוע יועצים מחו"ל – נאבקו על חייה. בשעות הראשונות לאחר האירוע חששו הרופאים לחייה של הפגה, אבל לאחר יומיים התייצב מצבה וחייה ניצלו. כבר במסיבת העיתונאים הודיעה הנהלת בית-החולים, כי השעתה את האחות שביצעה את הטעות.

 

מירימסקי ישבה באותו זמן בביתה. היא היתה המומה כששמעה על מסיבת העיתונאים ועל כך שקבעו במהירות כי היא האשמה בכל מה שהתרחש. מירימסקי, שעובדת בתחום כבר 12 שנה, מספרת כי לא הצליחה להירדם עד שהודיעו לה שחייה של הפגה ניצלו. היא המתינה במתח רב לתוצאות הטיפול שניתן לה. "כל הזמן התפללתי שהפגה תצא מזה", היא אומרת. "כששמעתי שהיא פתחה עיניים והיא מוצצת מוצץ הייתי מאושרת".

 

מירימסקי אומרת שעל אחיות הפגייה מוטלת אחריות גדולה מאוד, ובכל רגע הן מבצעות עשרות פעולות מסובכות ומורכבות. לדבריה, במצב הקיים יש תמיד סכנה לטעות, אך קיימת ביקורת על כל פעולה, ואם מישהי מהאחיות מבצעת טעות כלשהי – פעולת הביקורת אמורה לגלות אותה תוך זמן קצר מאוד.

 

על ההתרחשות בפגייה בלילה שבין יום שישי לשבת, לפני חודש, מספרת מירימסקי: "עבדתי בחדר מספר 3 והייתי אחראית לבדי על 9 פגים. בלילה האחות האחראית קראה לי לחדר שלה, בו היא היתה אחראית ביחד עם אחות נוספת על 14 פגים הנמצאים במצב קשה יותר. האחות האחראית ביקשה ממני לסייע לה לרחוץ את הפגים. ניגשתי אל הפגה שהאחות האחראית אמרה לי לרחוץ.

 

"ראיתי באינקובטור צינור אדום-חום שמחובר למכונת הזנה. זו היתה הפעם הראשונה שראיתי צינור כזה. אף אחד בפגייה לא עידכן אותנו שיש צינור מסוג חדש. ניתקתי אותו ורחצתי את התינוקת כשהיא מחוברת לעירוי בלבד. כאשר החזרתי את הפגה לא חיברתי אותה לצינור האדום-חום, כי ידעתי שלפני שנותנים לפגה לאכול צריך להמתין רבע שעה ולמדוד חום. כאשר עזבתי את הפגה הצינור האדום-חום היה מונח על הסדין ולא מחובר לשום דבר. לאחר מכן עברתי לרחוץ פג אחר. כאשר קראו לי בבהילות, ראיתי שהצינור האדום-חום של האוכל מחובר לעירוי.

 

"ציפיתי שיחקרו לעומק"

 

"לא ידעתי מי עשה את זה. אמרתי שיכול להיות שזה אני, כי ידעתי שרק אני והאחות האחראית טיפלנו בפגה. לא רציתי להאשים את כולם. הרגשתי אחריות ונאמנות לצוות של האחיות בפגייה. מצד שני, לא ציפיתי שיטילו את כל האשמה עלי. היה לי ברור שאני לא הפעלתי את המשאבה שמובילה את האוכל בצינור ההזנה. זה תהליך ארוך, ואני בטוחה ב-150 אחוז שלא עשיתי את זה".

 

- למה כתבת בדו"ח שמילאת על האירוע "ייתכן שאני חיברתי את הצינור"?

 

"הייתי עייפה מאוד ותחת מתח. הכוונה שלי היתה שייתכן שאני עשיתי את זה, וייתכן גם שמישהי אחרת. לא התכוונתי למסור הודאה באשמה. ציפיתי שיחקרו את המקרה לעומק".

 

- בכל זאת, את אמרת שייתכן שעשית את זה.

 

"אחר-כך שחזרתי את האירוע לפרטי-פרטים והבנתי שלא יכול להיות שאני עשיתי את זה. הגשתי את הטענות שלי בכתב, אבל אף אחד לא רצה לקבל אותן. אני הייתי כנה עם בית-החולים, סמכתי על ההנהלה ודיברתי בפתיחות, ועכשיו הם מנצלים את זה נגדי".

 

- אז מה חלקך באירוע?

 

"היינו שתי אחיות שטיפלנו בפגה הזאת. גם אם אני חיברתי, ואני לא מאמינה שעשיתי את זה, לפי נוהלי הביקורת האחות האחראית היתה צריכה להבחין בכך ולתקן אותי. מה שבטוח זה שאני לא הפעלתי את משאבת מזון. בכל מקרה, לוקח הרבה זמן עד שהאוכל מגיע לווריד. מישהו היה צריך לשים לב, ואז האירוע היה נמנע".

 

- מה את מצפה שיקרה עכשיו?

 

"זה מקרה מאוד מסובך, שמעורר הרבה שאלות לגבי נוהלי עבודה, עומס בעבודה, ציוד ואחריות משותפת. בית-החולים מעדיף פתרון פשוט: להאשים אותי ולנקות את עצמו מכל הפרשה".

 

פרקליטה של אירנה מירימסקי, עו"ד אהרון ברקאי, כתב מכתב מחאה חריף לבית-החולים תל-השומר. "מירימסקי זומנה לוועדת בדיקה, אבל בית-החולים כבר החליט שהיא האשמה ומנסה להשפיע על עבודת הוועדה", טוען עו"ד ברקאי.

 

פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל בית-החולים תל-השומר, מסר בתגובה: "נהגנו במלוא האחריות. הנהלת בית-החולים הודיעה לציבור באופן הכן ביותר על הטעות שאירעה, ולא חסכה מאמצים על-מנת שהפגה תחלים. ההנהלה הודתה פומבית בטעות של אחות בחיבור צינור המזון לווריד החולה, כי זה מה שקרה. ההנהלה שמרה בקנאות על פרטיותם של כל המעורבים באירוע, לרבות האחות, ונמנעה מכל צד משמעתי נגד האחות עד לגמר הבירור המתחייב.

 

"כיוון שמשרד הבריאות מינה ועדת בדיקה, תהיה לאחות במה לגיטימית לטענון טענתה, כאשר היא מיוצגת כדבעי וכל זכויותיה נשמרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
לא ציפיתי שיטילו את כל האשמה עלי. מירימסקי
צילום: צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים