שתף קטע נבחר
 

הכל על נפלאות המים לגופנו

חם, מזיעים ואין יותר חשוב מאשר לשתות מים. תהל בלומנפלד לוקחת אתכם לסיור בעולם המים – מים בדיאטה, מים בזמן הנקה, מים מועשרים בוויטמינים, מים וילדים, מים ובריאות, מים ופעילות גופנית. מילון המים

איכות: איכות מי השתייה מושפעת מזיהומים כימיים ובקטריאליים ומריכוז הכלורידים והמלחים המומסים בהם. משרד הבריאות ממונה חוקית על איכות מי השתייה.

 

בזלת: הרכב וטעם המים משקפים את השכבה הגיאו לוגית דרכה מחלחלים המים המינרליים. קרקע הבזלת נחשבת למשובחת מכיוון שהינה קשה ומוצקה, ומהווה מסננת טבעית מעולה לחלחול מי הגשמים. שכבות הבזלת תורמות מעט מלחים למים, והמים העוברים דרכן הינם דלים במלחים.

 

גוף האדם: המים מהווים כ-60 אחוז ממשקל גופנו, ובעלי תפקיד חשוב כמעט בכל תפקודי הגוף. הם מווסתים את טמפרטורת הגוף, מסייעים בעיכול, מובילים חומרי מזון וחמצן לכל תא ותא, מגינים על איברים ומסלקים פסולת.

 
מים נוזלים


 

דיאטה: שתייה מרובה של מים חשובה במיוחד בזמן דיאטת הרזיה. שתיית מים מקנה תחושת שובע ובכך מסייעת להורדה במשקל. היא גם מסייעת בחילוף החומרים.

 

הנקה: 87 אחוז מחלב האם מורכב ממים, ולכן הקפדה של שתייה מרובה עוזרת להבטיח אספקת חלב אם איכותי מדי יום. ההנקה גוררת בעקבותיה אובדן נוזלים בלתי-מבוטל בגוף האישה, ולכן חשוב שאישה מניקה תשתה מדי יום כליטר נוזלים יותר ממה ששתתה בעבר.

 

ויטמינים: בעקבות המודעות העולה ו לבריאות, שטף טרנד חדש את העולם – מים מועשרים. הכוונה למים שהעשירו אותם בוויטמינים או בצמחי מרפא.

 

זיהום: מזהמים רבים עלולים לפגוע באיכותם התברואתית של מקורות מי השתייה, ביניהם שפכים ביתיים, תעשייתיים וחקלאיים שאינם מטופלים; דליפת דלקים וחומרים מסוכנים; חומרים פלסטיים; חומרי דישון והדברה וכן מצבורי אשפה. במהלך השנים גוברים הזיהומים, בעיקר בשל התרבות מזהמים עקב הצפיפות הגוברת של אזורי מגורים ומפעלי תעשייה.

 

חשיבה: 85 אחוז מהמוח מורכב ממים. לכן כל הפעילות העצבית והכימית המבוצעת במוח לא תתקיים ללא מים. במחקר שבדק את השפעת ההתייבשות על תפקודים קוגניטיביים בילדי בית-ספר, נצפו הישגים גבוהים באופן משמעותי בקבוצת הילדים שהתחילה את הבוקר במצב נוזלים תקין – לעומת אלו שהחלו את היום במצב של התייבשות. התפקודים שמושפעים ממים לפי מחקרים הם זיכרון לטווח הקצר, פעולות חשבון וביצוע תנועות מהירות.

 

טעם: סוגי המים השונים נבדלים באיכותם ובטעמם. הטעם הנו שילוב של ניחוח וטעם, ומושפע ממקור המים, ניקיונם והרכבם המינרלי.

 

ילדים: ילדים נמצאים בסיכון גבוה להתייבשות. הם מייצרים יותר חום מאשר מבוגרים ומסתגלים לחום לאט, גורמים היכולים להוביל לסיכון מוגבר להתייבשות, אפילו בחודשים קרים. ילדים אינם מודעים לסימני התייבשות, ובדרך-כלל אינם שותים מספיק מים.

 

כמות מים מומלצת: התשובה לשאלה כמה לשתות איננה חד-משמעית, כיוון שהכמות תלויה בגיל, מין, משקל, אחוז שומן בגוף, סוג ותנאי העבודה ומידת הפעילות הגופנית. בתנאי אקלים נוחים ובבריאות תקינה רצוי לשתות לפחות שני ליטר מים ביום – גם אם לא מרגישים צמא.

 

לב: מחקר מצא כי אנשים ששתו יותר מחמש כוסות מים ביום היו בסיכון נמוך יותר למות מהתקף לב, בהשוואה לאלה ששתו פחות משתי כוסות מים ליום. ההשפעה המגינה של המים לא נמצאה כאשר בדקו החוקרים צריכה של נוזלים אחרים כמו קפה, תה, מיצים שונים, חלב ואלכוהול. ההסבר: כאשר שותים מים, הם נספגים מהר ובקלות לדם ומדללים אותו, ובכך הם עוזרים למנוע יצירת קרישי דם.

 

מים: שלוש קטגוריות מבדילות בין סוגי מי השתייה – מי ברז, המגיעים ממקורות מי תהום או ממקורות עיליים כמו הכינרת. מים אלה חשופים בפני זיהומים ולכן עוברים תהליכי סינון וחיטוי בכלור לפני הגעתם לצרכן; מי ברז מסוננים, העוברים דרך מסנן ביתי. מטרת הסינון, ברוב המקרים, היא לשפר את הטעם והריח ולא לטפל בזיהומים כימיים; ומים מינרליים טבעיים, המופקים ממעיין תת-קרקעי, נארזים ללא מגע יד אדם ומגיעים לצרכן ללא כל תוספת, כפי שהיו בטבע.

 

נתרן: מינרל החשוב לפעולת שריר הלב ותפקוד תקין של הכליות. אולם עודף נתרן אצל אדם בוגר עלול להוביל ליתר לחץ דם. מי הברז עשירים בדרך-כלל בנתרן, ואילו מים מינרליים דלים בנתרן.

 

סידן: 99 אחוז מכמות הסידן בגוף מתרכזת בעצמות ובשיניים, והיא אשר מקנה להן את הקשיות והיציבות המאפיינות אותן. לסידן גם תפקידים חשובים אחרים בגוף, ולכן חשוב לצרוך אותו. עם זאת, הסידן מהמים לא נספג בגוף כמו סידן המגיע מהמזון, ולכן מומלץ לצרוך מים עם תכולה נמוכה של סידן ולקבל את הסידן מהמזון.

 

עור: העור מכיל יותר מ-20 אחוז מהמים שבגופנו. לכן אספקה מועטה של מים לגוף משפיעה לא רק על המערכות הפנימיות של גופנו, אלא גם פוגמת בחיוניות העור ומשפיעה על היווצרות קמטים. למים חשיבות רבה בשמירה על רמת לחות נאותה של עורנו.

 

פעילות גופנית: הידעתם כי בשעת פעילות גופנית יכול הגוף לאבד עד כשלושה ליטר מים? לכן מומלץ לשתות שעתיים לפני האימון לפחות שתי כוסות מים. 15-30 דקות לפני האימון כדאי לשתות עוד שתי כוסות, ובמהלך הפעילות לשתות כוס כל 15 דקות. מומלץ להמשיך לשתות גם אחרי האימון, עד שצבע השתן בהיר.

 

צמא: הצמא הוא סימן אזהרה שהגוף זקוק למים. עד הזמן שאנו מרגישים צמא, גופנו כבר איבד אחוז או שניים מהנוזלים שבו, ואנו עלולים להתייבש. זאת הסיבה שלא צריכים לחכות עד שצמאים בכדי לשתות.

 

קיץ: בעונת הקיץ קל להגיע למצב של התייבשות. סימנים מוקדמים של התייבשות הם צמא, פה יבש, פנים אדומות, תחושת חום, עייפות, כאב ראש, שתן כהה וצהוב.

 

רכיבים: לכל סוג מים יש את ההרכב המינרלי הייחודי שלו, התלוי במאפיינים הגיאו לוגיים (סוג הקרקע) של מקור המים.

 

שמפניה של הטבע: כינוי מקובל למים מינרליים, שתובלו על-ידי המינרלים הטבעיים שבאדמה, וביניהם סידן, מגנזיום, נתרן, אשלגן, פחממות, סולפיט וכלורידים.

 

תינוקות: צריכת המים חשובה במיוחד אצל תינוקות: כ-75 אחוז מגופו של התינוק הם מים לעומת 60 אחוז אצל אדם מבוגר. (הטיפים באדיבות אביה שנער, דיאטנית קלינית של חברת מי עדן).

 

משמעת מים

 

שתייה נכונה? מתברר שיש דבר כזה. הנה כמה טיפים חשובים לשתיית מים:

 

  • דאגו שיהיה לכם בהישג יד מים קרים וטעימים. שימו לילדים בקבוק מים בתיק בית הספר, וקחו איתכם בקבוק לעבודה ולנסיעה.
  • עודדו את הילדים לשתות מים במקום משקאות קלים עשירים בסוכר ובקפאין.
  • התחילו וסיימו כל יום בכוס מים. גופכם מאבד נוזלים גם בשינה.
  • הזכירו לילדיכם לשתות מים לפני, אחרי ובמהלך כל פעילות גופנית.
  • שתו מים לפני ואחרי ארוחה.
  • גם במים (בריכה או ים) מזיעים הרבה ומאבדים נוזלים, למרות שהמים מקררים ולא מרגישים צמא. חשוב להחזיר לגוף את הנוזלים שאיבד.
  • המזגן גורם לייבוש האוויר, ולכן אנשים רבים סובלים מתשישות בסביבתו. שתו גם כשהמזגן פועל.  

 

מים לבריאות

 

סקר חדש מלמד כי מרגע הגיעם לגיל שנתיים הילדים שלנו צורכים יותר ויותר משקאות קלים. המשמעות: יותר קלוריות, יותר סוכרים ויותר צבעי וחומצות מאכל. אז איך גורמים להם לשתות יותר מים?

 

אנחנו דואגים לבריאות שלהם, שומרים על התזונה שלהם, אבל מה אנחנו עושים בקשר למה שהם שותים? סקר שערכה חברת "מי עדן" חושף עובדה מדאיגה: מגיל שנתיים ואילך הילדים שלנו שותים פחות מים ויותר משקאות קלים, ממותקים ומוגזים. רק כמחצית מהילדים בגילאים 9-12 שותים מים כמשקה העיקרי בבית, 22 אחוז שותים בעיקר משקאות מוגזים, 8 אחוזים – מיצים שונים, ו-13 אחוזים – תרכיזים ממותקים. וזה, כאמור, רק בבית. מה הם רוכשים בקיוסק ליד בית-הספר? נחשו.

 

בשנת 2003 הישראלים צרכו כ-600 מיליון ליטר משקאות קלים. כמה זה בכסף? 2.65 מיליארד שקל. המשמעות: יותר קלוריות, יותר סוכרים, יותר צבעי וחומצות מאכל. התוצאה: השמנה ובעיות שיניים (למשל, הרס ציפוי האמייל של השן בגלל החומציות הגבוהה של רוב המשקאות המוגזים). מחקר שנערך בארצות-הברית ועקב אחרי 548 ילדים בגילאים 11-12 גילה כי השמנת ילדים קשורה באופן ישיר לצריכה של משקאות קלים.

 

ילדים, צריך לזכור, פעילים יותר מבחינה גופנית מאשר מבוגרים ומייצרים יותר חום – מה שהופך אותם חשופים יותר להתייבשות. ילד צריך לשתות שש-שמונה כוסות מים ביום כדי לשמור על מאזן נוזלים תקין. מחקרים מלמדים כי איבוד נוזלים בשיעור של שני אחוזים ממשקל הגוף משפיע לרעה על הזיכרון לטווח קצר ופוגע ביכולת הילד לבצע פעולות חשבוניות ותנועות מהירות הדורשות ריכוז. מחקר שנערך בין ילדי בתי-ספר באיזור באר-שבע, מצא כי אלה מהם שהחלו את יום הלימודים עם מאזן נוזלים תקין הגיעו להישגים גבוהים יותר מאשר אלה שלא שתו בבוקר כלל או לא שתו מספיק.

 

אז איך גורמים לילדינו לשנות את הרגלי השתייה? מגבילים את צריכת המשקאות הקלים שלהם, מעודדים אותם לשתות יותר מים ומציידים אותם בבקבוקי מים כשהם יוצאים מהבית. אז נכון שקולה טעימה יותר, אבל מה לא עושים בשביל הבריאות? ויפה שעה אחת קודם. (חמוטל דגני)

 

הטיפים באדיבות אביה שנער, דיאטנית קלינית של חברת מי עדן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו
מים. חשוב גם לדיאטה והרזיה
צילום: גדי קבלו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים