שתף קטע נבחר

עצרת האו"ם אימצה את פסיקת האג בעניין הגדר

150 מדינות הצביעו בעד ההצעה הפלסטינית, שהוגשה בלוויית תיקונים שהגיש האיחוד האירופי. ארצות הברית הצביעה נגד וסגנו של שגרירה אמר כי "ההחלטה אינה מאוזנת". בפתח הישיבה הציע הנציג הירדני להקים צוות לבדיקת הנזקים שגרמה גדר הביטחון לפלסטינים

העצרת הכללית של האו"ם הצביעה הלילה (יום ד') בעד הצעת ההחלטה הפלסטינית הקוראת לישראל לפרק את גדר ההפרדה. בכך אימצה עצרת האו"ם את הכרעת בית הדין הבינלאומי בהאג.


ההצעה, אותה הגישו הפלסטינים בלווית תיקונים שהגישו מדינות האיחוד האירופי, עברה ברוב של 150 תומכים מול שישה מתנגדים (ישראל, ארה"ב, אוסטרליה, מיקרונזיה, איי מארשל ופלאו). נציגי עשר מדינות נמנעו בהצבעה, ביניהן קנדה, אוגנדה ואורוגוואי.


כל מדינות האיחוד האירופי הצביעו בעד ההחלטה, זאת לאחר שהפלסטינים הסכימו להכניס בה מספר תיקונים. ארצות הברית, ידידתה הגדולה של ישראל באו"ם, הצביעה נגד ההחלטה. סגנו של שגריר ארה"ב באו"ם, ג'יימס קונינגהם, אף אמר כי "הצעת ההחלטה היא בלתי מאוזנת".


מלבד ארה"ב הצביעו נגד ההחלטה גם ישראל, אוסטרליה, איי מרשל, מיקרונזיה ופלאו. המדינות שנמנעו הן קנדה, קמרון, אל-סלבדור, נאורו, פפואה גיניאה החדשה, איי שלמה, טונגה, אוגנדה, אורגוואי וואנוטו.


שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, אמר לשגריר הולנד, דיק ואנדנברג, בעקבות ההצבעה של מדינות האיחוד בעד ההצעה, כי "לא ברור איך נוכל לאפשר לאירופה למלא תפקיד בתהליך השלום".

 

דבריו החמורים של גילרמן, נאמרו זמן קצר לפני ההצבעה בעצרת, כאשר השגריר ההולנדי בא לבשר לו על הצלחת האירופים לרכך את הצעת ההחלטה. דקות ספורות קודם לכן עוד נראה היה שהאירופים יימנעו מהצבעה, אלא שאז הפעיל השגריר הצרפתי לחץ כבד והפור נפל. עשר מדינות שקודם לכן איימו להימנע ובהן בריטניה, איטליה ודנמרק, יישרו קו.

 

בנאום בעצרת, לא הסתיר השגריר גילרמן את כעסו. "מזל שגורל ישראל ואזרחיה לא אינו מוכרע באולם עצרת האו"ם", הוא אמר והוסיף כי "ההחלטה מסכלת את כל הניסיונות לממש את מפת הדרכים. כל ניסיון להגיע למו"מ בין ישראל לפלסטינים יהיה עכשיו קשה יותר".

 

גילרמן הבהיר ש"ישראל כפופה להחלטות בית המשפט העליון בישראל. היא מחוייבת לחיי אזרחיה. היא תמשיך בתוואי הגדר כפי שקבע בית המשפט העליון בישראל. זה לא צדק אלא עיוותו. ההחלטה פוגעת במלחמה בטרור. זה אבסורד שאיו כל תביעה מהפלסטינים למלחמה בטרור".

 

בשינויים שהאירופים הסכימו להם אין אזכור לזכות ישראל להילחם בטרור, אלא משפט כללי שמדבר על זכותן של כל המדינות להגנה עצמית. כמו כן ישנו אזכור מהחלטה קודמת של האו"ם הקוראת לפלסטינים לפעול לעצירת מבוקשים.

 

בישראל מאוכזבים

 

במשרד החוץ הגיבו הלילה על ההחלטה באכזבה ואמרו כי הפיתרון לסכסוך באזור לא יימצא בבית המשפט בהאג או במסדרונות האו"ם, אלא ברמאללה ובעזה, "משם מונחה הטרור", לשון הודעת המשרד.

 

בישראל הדגישו כי "העמדה החד צדדית נגד ישראל אינה מסייעת או מעודדת את קידום תהליך השלום ורק מרחיקה את הצדדים עוד יותר".

 

בהודעת משרד החוץ נכתב עוד: "ההחלטה שהעבירה הלילה העצרת הכללית מסיטה את תשומת הלב מהסיבה העקרית לכישלון תהליך השלום במזרח התיכון- הטרור הפלסטיני. אילו לא היה טרור לא הייתה קמה הגדר המשפרת באופן מוכח את ביטחונם של אזרחי ישראל. ישראל רשאית ככל מדינה אחרת בעולם להגן על אזרחיה. הקהילה הבינלאומית קיבלה החלטה שהיא בגדר רוח גבית לטרור הפלסטיני ולסרבנותו של עראפת".

 

חילוקי דעות באיחוד


הדיון בהצעה הפלסטינית נפתח אמש  בסביבות השעה 23:00, אולם הנציג ההולנדי, שמדינתו מכהנת כנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, ביקש הפסקה בדיון, על מנת ליישב את חילוקי הדעות שנתגלעו בקרב מדינות האיחוד, ורק לאחר הפסקה ארוכה הצביעו הצירים על הצעת ההחלטה.

 

גילרמן, התייחס למחלוקת באיחוד ואמר ל-ynet לפני ההצבעה כי "יש עמידה נחרצת של הבריטים והאיטלקים נגד ההחלטה. הם גם דורשים לאזכר את הטרור, את זכות ישראל להגנה עצמית, ואת מפת הדרכים".

 

לדבריו, "יש כאן ניסיון של הפלסטינים להפוך חוות דעת בלתי מחייבת, לחוות דעת מחייבת שקוראת לישראל לציית להחלטת העצרת, דחיקת נושא מפת הדרכים לשוליים, והפיכת הגדר לנושא העיקרי בתהליך. אין בהחלטה הזו אזכור של זכות ישראל להגנה וכמעט ואין אזכור של הטרור".

 

הפלסטינים גייסו תמיכה


כבר בפתח הדיון הציע הנציג הירדני שהעצרת הכללית תבקש ממזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, להקים צוות לבדיקת הנזקים שגרמה גדר הביטחון לפלסטינים.

 

לפני שהחל הדיון פעלו הפלסטינים במרץ במסדרונות האו"ם להפוך את ההצבעה, שאינה מחייבת, להחלטה מחייבת של העצרת הכללית. מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, נכח גם הוא במקום והפעיל לחצים על הנציגים האירופים.

 

בשבוע וחצי שחלפו מאז ההחלטה בבית הדין בהאג על הגדר השקיעו הפלסטינים מאמצים לגייס תמיכה רחבה ככל האפשר להצעת ההחלטה לפיה על ישראל לפרק את הגדר. המשלחת הסינית לאו"ם הגישה נוסח קשה מבחינת ישראל, שבו יש התעלמות כמעט מוחלטת מהזכות של ישראל להגנה עצמית והצורך לפעול על פי תוכנית המתאר של מפת הדרכים.

 

הפלסטינים קיימו דיונים עם נציגי האיחוד האירופי, שחלק מהם דורשים נוסח יותר מאוזן שיביא לידי ביטוי את זכותה של ישראל להגן על עצמה מפני טרור. בריטניה, איטליה ודנמרק, היוו את המכשול האחרון להבנה בין הפלסטינים לבין האיחוד האירופי על נוסח מוסכם להחלטה שתועלה להצבעה.

 

בסוף השבוע הפנה גילרמן אצבע מאשימה נוקבת כלפי חברות העצרת הכללית של האו"ם, בפתח הדיון שעסק בפסיקת בית הדין בהאג על היותה של גדר ההפרדה שבונה ישראל מנוגדת לחוק הבינלאומי.

 

גילרמן האשים את האו"ם שהוא עוסק בגדר ובהשפעתה על חיי הפלסטינים, אבל לא טורח לדון בתכליתה - ההגנה מפני הטרור הפלסטיני. הוא אמר שהאו"ם הולך בנתיב מעוות "שמקדש את ערך האדמה יותר מאשר את ערך האדם". הגדר ניתנת להסרה והזזה, הדגיש גילרמן והציג תמונות של נפגעי טרור ישראלים, "את חייהם של קורבנות הטרור לא ניתן להשיב", אמר.

 

"יש לנקוט בצעדים"

 

על סדר יומה של העצרת הכללית הונחה טיוטת הצעת החלטה ערבית לפיה יש להעלות בפני ישראל דרישה בינלאומית להרוס את גדר הביטחון, ולפצות את הפלסטינים שנפגעו מבנייתה, כיוון שאינה מצייתת בעצמה להחלטה של בית הדין הבינלאומי.  

 

את הדיון, בהשתתפות 191 חברות האו"ם, פתח הנציג הפלסטיני, נאסר אל-קידווה. "בית הדין אמר את דברו וזו המילה האחרונה. עכשיו אנחנו נמצאים כאן כדי לדון בתוצאות ולנקוט בצעדים", אמר.

 

ארה"ב כבר הודיעה, כי היא דוחה את הטיוטה הפלסטינית, וסביר להניח כי תפעיל את זכות הווטו שלה במקרה בו מועצת הביטחון תקרא לפעול נגד ישראל.

 

בית הדין בהאג קבע בתחילת החודש כי "גדר ההפרדה שבונה ישראל בגדה המערבית היא בבחינת סיפוח ואינה חוקית". השופטים קבעו כי ישראל "נדרשת להפסיק מיד את עבודות בניית החומה בשטחים הכבושים הפלסטינים, גם באזור ירושלים, ולפצות את כל המעורבים". כמו כן פסק בית הדין, כי על ישראל לפרק את הגדר.


פורסם לראשונה 20/07/2004 23:00

 

בהכנת הידיעה השתתפו דיאנה בחור-ניר וסוכנויות הידיעות
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
(ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אחרי ההחלטה בבית הדין בהאג
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
(ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים