שתף קטע נבחר

בי"ח מאיר: הצינתור הופסק באמצע עד שהחולה שילם

בלעדי: חולה לב שכב במשך יותר מחצי שעה על שולחן הצינתורים בביה"ח "מאיר", עם עורקים פתוחים, לאחר שהצינתור שלו הופסק, עד שיוסדר התשלום עבורו. "שכבתי כמו כבש על קרש השחיטה, מושפל וחסר אונים", הוא מספר. ביה"ח מכחיש, אולם מסמכים מאשרים גרסת המתלונן. בעקבות חשיפת ynet: משרד הבריאות יימנה צוות בדיקה

תארו לעצמכם, שאתם שוכבים על שולחן הצינתורים במחלקת לב. העורקים פתוחים, אתם בהכרה מלאה, כי זה מה שמצריך הליך רפואי זה, ובשלב מסוים, איפה שהוא באמצע, מתנה הרופא המצנתר את המשך ההליך בתשלום מיידי לבית החולים. מיידי, זאת אומרת עכשיו, כשהדבר האחרון שמעסיק אתכם זה כסף, כשאינספור צינורות מחוברים לגופכם, כשאתם מוטלים על שולחן הצינתורים ולא בטוחים אם מדובר בבדיחה איומה או במציאות עגומה.

 

נשמע דמיוני? אולי. אבל חוויה דומה לזו בדיוק עבר נמרון סקופ, 45, תושב רעננה, במהלך צינתור בבית החולים "מאיר" בכפר סבא. סקופ נאלץ להמתין על שולחן הצינתורים למשך למעלה מ-30 דקות עם עורקים פתוחים, עד שהוסדר התשלום לחברה שמייבאת לישראל תומכני עורקים מצופים ("סטנטים") מסוג סייפר. במשך כל הזמן הזה סירבו הרופאים לבצע בו כל פעולה, והותירו אותו חסר אונים על מיטת הצינתורים, למרות התחייבותו לשלם להם עם סיום ההליך הרפואי. סיפורו של נמרון סקופ ותצלומים מההליך שעבר הגיעו לידי ynet והם מתפרסמים כאן לראשונה.

 

זה התחיל בהתקף לב

 

הכל החל ביום שבת לפני שבועיים, כאשר סקופ לקה בלבו, ופונה בניידת טיפול נמרץ של מד"א לבית החולים "מאיר", שם אושפז במחלקה לטיפול נמרץ לב. "הרופאים אמרו לי שאני אצטרך לעבור צינתור", הוא מספר, "ושקיימים שני סוגים של תומכנים (קפיצים) שאפשר לשים בחסימות שמגלים בעורקים בזמן הצינתור. סטנטים רגילים, של חברת 'ג'ונסון אנד ג'ונסון', וסטנטים שמצופים בחומר מיוחד שמונע מהעורקים להיסתם שוב, שנקראים סייפרים".

 

"הסייפר לא נמצא בסל הבריאות, והוא סטנט מאוד יקר שגובים עליו 2,700 דולר, שאתה צריך לשלם מכיסך", הוא ממשיך. "בבירור שעשיתי לאחר מכן גיליתי שבאירופה גובים עליהם 1,700 דולר בלבד, משום ששם יש תחרות עם חברת 'בוסטון סיינטיפיק', בניגוד לישראל. מכיוון שלא ידענו איפה בדיוק נמצאות הסתימות בעורקים, הרופאים הסבירו לי ביום שלפני הצינתור שלא בכל סתימה כדאי לשים סייפר. יחד עם מנהל המחלקה והאחות הראשית החלטנו שרק בזמן הפעולה עצמה נחליט לגבי כמות הסייפרים, הסוג שלהם ומיקומם, כי ממילא בהליך הצינתור אהיה בהכרה מלאה".

 

עד שלא תשלם, לא נמשיך בצינתור

 

הצינתור נקבע ליום שלישי ב-8 בבוקר. ברגע האחרון הוקדם הניתוח ל-7:30, וסקופ ממהר להתקשר לאשתו כדי שזו תקדים את בואה לבית החולים. "במהלך הצינתור, כשכבר פתחו לי את העורקים ומצאו שלוש נקודות של חסימה, אמר לי המצנתר, ד"ר יואל ארבל, שהוא ממליץ לשים בשתיים מהחסימות תומכני סייפר, משום שמדובר בעורק ראשי. ואז הוא שאל אם הסדרנו את הנושא הכספי. אמרתי לו שלמיטב הבנתי, מהשיחות שניהלנו יום קודם, גם עם מנהל המחלקה, פרופ' דני דוד, העניין מסודר, וזה גם מה שאשתי הבינה".

 
נמרון סקופ צינתור

תחושה של השפלה ועלבון. נמרון סקופ


"בשלב הזה הוא ערך בירור, כשאני פתוח על שולחן הצינתורים. אחרי זמן קצר הוא חזר אלי, ואמר לי שהעניין לא הוסדר ושהוא לא יכול להמשיך. אמרתי לו שאני מתחייב לסגור את זה לאחר מכן ואני לא בורח לשום מקום, אבל הוא המשיך ואמר שהוא מצטער, אבל עד שאין אישור, הוא לא יכול להמשיך. התחננתי בפניו שיתקשר לטלפון הנייד של אשתי, שהיתה בדרך לבית החולים, שתיתן לו את מספר כרטיס האשראי שלה. באותו זמן נכנס גם פרופ' דוד, מנהל המחלקה, לראות מה קורה, וגם אותו ניסיתי לשכנע שימשיכו בהליך. אמרתי לו, 'אתה לא חושב שזה מחריד מה שאתם עושים, שאני שוכב כאן כולי פתוח ואתם לא מסכימים לקבל את ההתחייבות שלי'. מנהל המחלקה ענה לי שזה התהליך, אלו הנהלים, ועד שאין אישור אי אפשר להמשיך".

 

מחכה כמו אידיוט על שולחן הניתוחים

 

"במשך כל הזמן הזה", מספר נמרון סקופ ל-ynet, "אני שכוב כמו כבש על קרש השחיטה, עם הראש נטוי לצד, מחכה כמו אידיוט, ומנסה לשכנע אותם שימשיכו בטיפול ושאני אעמוד בהתחייבותי הכספית – ללא הצלחה. זאת תחושה של השפלה ועלבון עמוק על חוסר האמון וחוסר האונים. מה אתה יכול לעשות? להגיד להם באמצע הצינתור: תקפצו לי, תסגרו את העורקים שלי, אני הולך לבית חולים פרטי ששם יאמינו לי? פשוט אין לך מה לעשות. מכיוון שמאוד סבלתי מכאבי גב ונתנו לי מורפיום להרגעה, התהליך כולו לווה בכאבים מאוד חזקים שלא הקלו על הסיטואציה במיוחד".

 

"כל הסיפור הזה נמשך מעל 30 דקות", ממשיך סקופ, "עד שאשתי התקשרה לחברה שמייבאת את הסייפרים, כדי שאלו יתנו אישור לבית החולים שאכן יש כיסוי כספי לסטנטים. רק אחרי שהתקבל האישור הם המשיכו בהליך".

 

מן הראוי לציין, כי אם היה בוחר נמרון סקופ שיושתלו בעורקי ליבו הסטנטים הרגילים, שנמצאים בסל הבריאות, לא היתה נוצרת בעיה, אולם כאשר בחר בסטנטים המשוכללים יותר, בעצה אחת עם רופאיו, התעוררה הבעיה הכספית.

 

תגובת בי"ח מאיר: לא היו דברים מעולם

 

בית החולים "מאיר", בתגובה לפניית ynet, מכחיש את הסיפור מכל וכל, וטוען כי הצינתור של נמרון סקופ לא הושהה בשום שלב וכי הוא המשיך כמתוכנן, למרות העיכוב בביצוע התשלום על תומכני העורקים. בתגובת ביה"ח אף נמסר כי אשתו של המנותח אכן התבקשה לערוך הסדר כספי בעניין, אבל הטיפול בו לא עוכב בשום שלב.

 

"על פי הוראות משרד הבריאות, בית החולים נדרש לגבות תשלום עבור הסייפרים", נאמר בתגובה, "ואינו רשאי להשתמש בהם בלי שנערך עם החולה הסדר כספי. יודגש כי בשום שלב לא הופסק הצינתור או התעכב, והוא המשיך כמתוכנן. במקביל קראו הרופאים לאשתו שתיגש ותחתום על טפסי ההתחייבות לתשלום עבור התומכנים שאינם נכללים בסל. הרופאים רק רצו למלא אחר בקשתו של האיש, ולתת לו את הסטנטים היקרים יותר, מהסוג שביקש. הסייפרים אף הושתלו בעורקיו של האיש טרם קבלת האישור על ביצוע התשלום בפועל מהחברה".

 

המסמכים מצדדים בגרסת המנותח

 

אולם מסמכים וצילומי וידאו של הצינתור שהגיעו לידי ynet ומתפרסמים כאן, מצדדים דווקא בגרסתו של נמרון סקופ, שהצינתור אכן הופסק למשך יותר מחצי שעה, וחודש 6 דקות בדיוק לאחר שחברת האשראי אישרה את התשלום.

 

הצינתור כולו מצולם ומוקלט על ידי מצלמת וידאו שקולטת את המתרחש בעורקים, ותמונותיה הגיעו לידי ynet. כפי שניתן לראות בתמונה הראשונה מצד ימין (לחצו עליה להגדלה), הצילום הראשון של העורקים החסומים נרשם בשעה 08:21:06 על פי שעון ביה"ח. סרט הווידאו ממשיך למשך כמה דקות, ונפסק בדיוק ב-08:25:54 כפי שנראה בתמונה השניה. כחצי שעה לאחר מכן, בשעה 09:01, על פי רישומיה של חברת "לאומי קארד" (ראו צילום מצורף), התקבל אישור לעיסקת הסייפרים בסך 12 אלף שקל. בדיוק 6 דקות לאחר מכן (09:07:00) הצינתור ממשיך, עד שהוא מסתיים ב-09:49:08.

 

נמרון סקופ עדיין מרוגז. "בשיחה שקיימנו עם מנהל המחלקה ערב קודם לכן", הוא אומר, "לא נאמרה לנו מילה אחת על כך שצריך לדבר עם החברה הזאת, ולהסדיר את התשלום מראש, ואם היו אומרים לנו את זה, ודאי שהיינו עושים את זה קודם, ולא מחכים עד לצינתור עצמו, אפילו שלא ידענו לכמה תומכנים מסוג סייפר אני אזדקק. מה שהם עשו לי זה ניצול של מצבי ושל חוסר האונים שהייתי בו, בגלל הרדיפה שלהם אחרי כסף ושלמונים. גם אם הם פעלו בדיוק לפי הנהלים – מדובר בנהלים אוויליים וחסרי רגש", הוא אומר.

 

בעקבות החשיפה: משרד הבריאות יקים צוות בדיקה

 

בעקבות חשיפת ynet, הודיע היום משרד הבריאות כי ימנה צוות לבדיקת העובדות כפי שארעו במהלך הצינתור בבית החולים "מאיר". במשרד הדגישו כי הסטנט המצופה, סייפר, אינו כלול בסל התרופות והטכנולוגיות הרפואיות. עם זאת, ציינו בהודעה, "המקרה הזה יכול להדגים באופן חמור את המצוקה הקשה של אי הרחבת תקציב סל התרופות והטכנולוגיות הרפואיות".

 

"לקראת הדיונים על תקציב המדינה אמר שר הבריאות, דני נוה, כי הצמיחה במשק ב-2005 חייבת להוביל לדאגה לחולים במסגרת תקציב המדינה, והרחבת הסל חייבת להיות אחד היעדים של הממשלה לשנת 2005", לשון התגובה.

 

עוד בעקבות חשיפת ynet - הבוקר פנתה ח"כ אורית נוקד (העבודה) במכתב דחוף לשר הבריאות, דני נוה, בדרישה להקים ועדת חקירה שתבדוק את המקרה לעומק. "אני מזועזעת מהמקרה שנחשף הבוקר ב-ynet", אמרה נוקד. "במיוחד עוד כשמדובר באדם ששוכב חסר אונים על שולחן הצינתורים. המציאות עולה על כל דמיון, ולא ידעתי שהיא עד כדי כך עלובה ומשפילה".

 

גורמים בכירים ציינו כי "משרד הבריאות מעולם לא קבע הנחיות או נהלים לגבי שימוש בסייפר, כפי שטוען בית החולים. המשרד לא הוציא נוהל מפורש שקובע כי אסור לתת לחולה סייפר עד שלא יובטח המימון שלו. יחד עם זאת, הסייפר אכן אינו נמצא בסל, ומי שצריך לממן אותו, לצערנו, הוא האזרח".

 

מקורות בריאותיים ציינו כי "על פניו הסיפור הזה הוא בעייתי, וצריך להיבדק. מהלך התנהלות העובדות כפי שנראים בצילומי הווידאו של הצינתור הוא לא סביר. לא ייתכן שחולה ישכב במשך חצי שעה על שולחן הצינתורים בלי שיבצעו בו כל פעולה".


פורסם לראשונה 22/07/2004 09:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השעה 8:21, הצילום הראשון של העורקים החסומים
השעה 8:25, סרט הוידאו נפסק
מסמך "לאומי קארד", המאשר כי עסקת הסייפרים בוצעה בשעה 9:01
6 דקות אחרי אישור התשלום, השעה 9:07. הליך הצינתור נמשך
השעה 9:49. ההליך הרפואי מסתיים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים