שתף קטע נבחר

ד"ר נמרוד פרידמן

גישות חדשות ברפואה כירורגית אסתטית

ניתוחי פנים: הרעיון לנתח כדי להצעיר את המראה, קיים כבר 100 שנה. פעם חשבו שאם יש קמטים, פשוט צריך למתוח אותם, ולכן קראו לזה מתיחת פנים. כיום הגישה השתנתה והרפואה מבינה יותר את השינויים האנטומיים והתהליכים שקורים בפנים עם השנים: צניחה של רקמה כלפי מטה, אובדן של נפח (הלחיים, שקעי העיניים) או תוספת של נפח (שקיות מתחת לעיניים, דלדול של הצוואר), ואפילו שינויי עצמות – כמו הלסת שקטנה. בניתוח רוצים להחזיר את התהליכים אחורה. לכן, תמונות של האדם כשהיה צעיר יותר משמשות כקווים מנחים.

מה שמאפיין את הגיל המבוגר הוא משטחים ישרים. המראה הצעיר הוא של קמרים וקערים. מתיחה לא תשיג תוצאה טבעית – להיפך, היא מיישרת את הפנים. המקום היחיד שחריג הוא הצוואר, שם יש קווים ישרים דווקא כשצעירים, עם זווית של 90 מעלות בין הסנטר לצוואר. עם הגיל יש רפיון עור, ו/או רפיון שרירים, ו/או צניחת בלוטות רוק, ו/או עודף שומן (כ"א מאלה הוא תיקון נפרד). המגמה החדשה שונה גם בהבנה של מבנה הצוואר, וגם בהתייחסות הנפרדת למרכיבים השונים. יודעים מה הפעולות שיינקטו בניתוח לפני שמתחילים, כי קודם כל מנתחים מחשבתית את הבעיות של המטופלים (יותר מ-90% הן נשים).

ניתוחי עיניים: פעם היו מוציאים את עודפי העור והשומן שבשקיות, ואז היו מקבלים עיניים קטנות יותר. אבל למעשה, כמות השומן סביב העיניים, שנועד להגנה עליהן, קבועה. השקיות נוצרות בכלל מהיחלשות של רקמת המחיצה שמתחת לעפעפיים, שאמורה להחזיק את השומן המגן שלא יגלוש. הגלישה יוצרת גם שקיות וגם שקיעה של העין. מה שצריך לעשות, זה לדחוף את השומן אחורה ולחזק את המחיצה. המגמה היא לשמר, להחזיר את המצב לקדמותו. אותו דבר נכון לגבי עור ושריר – כבר לא מוציאים שרירים בליברליות כמו שנהגו פעם (שריר העפעפיים למשל).

מגמה נוספת היא שפעם הלקוחות לניתוחים היו בני 60 ומעלה. כיום עושים ניתוחי תחזוקה (maintenance), ללקוחות בגיל 45-50 ואפילו לבני 30. גם כדי להיראות טוב כל הזמן, וגם כדי שהשינוי לא יבלוט.

 

ניתוחי שד:

הקטנה – המגמה היא לקבל צורה כמה שיותר יפה, ובמינימום חתכים. כיום ניתן לעשות את החיתוך, אם השד לא גדול (עד (D, רק סביב הפטמה, ואם יותר גדול אז עוד חתך אורכי מהפטמה כלפי בסיס השד. החתך הישן היה מתחת לחזה, ולפעמים הגיע עד בית השחי או התחבר באמצע. הגישה החדשה מאפשרת קבלת שד יותר יפה, יותר חרוטי. השיטה הזאת אמנם דורשת יותר מיומנות, אבל דווקא הניתוח קצר יותר.

הגדלה – השינוי הוא בעיקר בשתלים עצמם. שתי מגמות: מגמה אחת לעבור לשתלים עם סיליקון סמיך ונוקשה יותר, כדי שלא יראו קפלים בשתל (בייחוד אצל נשים רזות). מגמה יותר חשובה – מעבר לשתלים אנטומיים. הקודמים היו בצורת חצי כדור, מה שיצר את המראה המלאכותי. השתלים האנטומיים הם בצורת טיפה, צורת השד הטבעית. יש בהם מבחר יותר גדול של צורות, להתאמה טובה יותר למטופלת. למרבה הצער, כיום עדיין רוב השתלים המיוצרים – יותר מ-90% - הם עגולים, בגלל שלרופאים יותר קל איתם.

בשתלים החדשים הג'ל שבפנים לא נוזל, גם אם יש קרע, כי המולקולות קשורות אחת לשניה, והג'ל הרבה יותר סמיך. גם מעטפת השתל הרבה יותר חזקה, ומכילה בין כל שכבותיה מעטפת מיוחדת שתפקידה למנוע דליפת סיליקון.

אגב, אין הוכחה לקשר בין סיליקון לסרטן. והאגדה האורבנית לגבי התפוצצות השתלים במטוס היא אכן אגדה, כי בכלל אין בשתלים אוויר.

כבר 10 שנים שיש גם מגמה לא ניתוחית, אלא טיפולית, עם השימוש בבוטוליניום טוקסין A, שיש לו אפקט מניעתי. החומר מטפל בסיבה של הקמטים – הוא מחליש את השרירים שגורמים להתקמטות בצידי העיניים ובמצח. החידוש הוא ההבנה של שיווי המשקל בין השרירים של הפנים. כיום מטפלים באיזון – להרים שרירי גבות שצנחו; לסדר את החיוך שלא יחשוף חניכיים; להרים זוויות פה שנראה לא מרוצה כל הזמן. לתקן חוסר סימטריה בפנים. החומר הוא סלקטיבי, לכן חשוב לדעת מה עושים.

 

ד"ר נמרוד פרידמן, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית התארח בתכנית מספר 118

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
ד"ר נמרוד פרידמן
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
פנים חדשות
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
לניתוחים הפלסטיים
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
מומלצים