שתף קטע נבחר

"לא רוצים ילדים חולי סרטן מול הפרצוף"

תורמת מחו"ל של אוניברסיטת בן גוריון העניקה מיליון דולר לצורך הקמתו של מועדון לילדים ומבוגרים חולי סרטן בבאר שבע. אבל הקמת המועדון הוקפאה, לאחר שהשכנים בשכונה הבאר-שבעית לחצו על העירייה. התירוצים נעו מ"יש כאן ברחוב הרבה חולי סרטן", "לא תהיה לנו חנייה" ועד "אנחנו פשוט לא רוצים לראות אותם מול הפרצוף שלנו". באוניברסיטה הביעו "תמיהה ופליאה"

לא רוצים כאן חולי סרטן: עיריית באר שבע החליטה להקפיא את בנייתו של מועדון לילדים חולי סרטן - לאחר שתושבים בשכונה הביעו התנגדות חריפה להקמתו בשכונה שלהם: "לא רוצים ילדים חולים בסרטן מול הפרצוף שלנו".

 

 

הסיפור הזה החל בתרומה: תורמת מחו"ל של אוניברסיטת בן-גוריון, תרמה למעלה ממיליון דולר להקמת מועדון לילדים ומבוגרים חולי סרטן ובני משפחותיהם. אין מדובר במבנה מגורים מכל סוג שהוא, אלא במבנה בו יתקיימו פעילויות מיוחדות לפלח אוכלוסייה זה.

 

המגרש שאותר כמתאים בעבור המועדון נמצא ברחוב הר-בקע שבשכונת רמות בבאר שבע. תוכניות המבנה הוגשו על ידי משרד האדריכלים לוועדת התכנון והבניה, שעברה על כל הנתונים ואישרה את הקמת המבנה על כל פרטיו לתחילת עבודה. גם התורמת הנדיבה הגיעה במיוחד לארץ כדי לראות את המקום במו עיניה ולאשר אותו. אלא שאז - החלה המהומה.

 


רחוב הר בקע בבאר שבע
צילום: הרצל יוסף, "כל הנגב"

 

מייד עם תחילת העבודות, ולאחר שכבר הובא קבלן שהתחיל לחפור את היסודות להקמת המבנה, נזעקו התושבים והחלו להפעיל לחצים על העיריה לביטול הבנייה, תוך שהם מעלים שורה של נימוקים. בין היתר הם טוענים, כי בעת שיווק המכרזים והגרלות השטחים, השטח המדובר יועד לבניית מועדון נוער.

 

"שינוי הייעוד למועדון לציבור חולי סרטן, עם כל הסימפטיה שבדבר, הוא בבחינת שינוי מהותי", כתבו הדיירים לראש העיריה יעקב טרנר, שהוא גם יו"ר ועדת תכנון ובנייה. הדיירים העלו טעונים נוספים נגד בניית המועדון. "למרבה הצער הרב שבדבר", הם כותבים לטרנר, "ואולי יש בכך גם עניין של מקריות, רצה הגורל וחלק לא מבוטל ממשפחות ודיירי רחוב הר בקע הם מנפגעי המחלה הזו, בצורה כזו או אחרת". לטענתם "הרמת המוסד במיקומו המתוכנן, הוא בבחינת מכה מנטלית קשה לאותם אנשים ובני משפחותיהם".

 

"אנו מבקשים מיו"ר הוועדה, מר יעקב טרנר, לבוא ולראות במו עיניו שהמקום אינו מתאים ובנוסף לנזק שיכול לגרום לסביבה. כי מראה עיניים לא דומה למשמע אוזניים", כתבו הדיירים בשנית אל הוועדה. "אנו שוב פונים ומבקשים מכם להוריד את התוכנית ולהעביר את המועדון למקומות אחרים שהם רבים מאוד ולא יכולים לגרום למטרד ולנזק".

 

חשוב לציין, כי בתוכנית בניית ערים של עיריית באר שבע, משוריין מגרש זה לבניית מועדון. מה עוד שמדובר בקטע של הרחוב בו מצויים כעשרים בתים ובצמוד להם מגרש כדורסל ופארק שעשועים גדול.

 

אחד מדיירי הרחוב מסביר את ההתנגדות: "זה רחוב קטן שאנחנו בחרנו לגור בו בשקט. אני לא נגד הרעיון הזה, הבעיה היא במיקום. זה רחוב הולנדי, תהיה לנו בעיה של חניה לרכבים, כי היינו חונים שם ועכשיו זה יפריע לנו. אני לא חושב שמישהו היה רוצה לגור במקום ששני מטר ממנו חונים כל כך הרבה רכבים שגם נכנסים וגם יוצאים דרך הבתים שלנו. יש גם את הנושא של הרעש שיעשו הילדים. כשאני בחרתי את המגרש, בחרתי אותו בגלל המיקום השקט ולא לקחתי את זה בחשבון" (חשוב לציין כי בתוכנית של בניית המועדון ישנו גם מגרש חנייה לעשרים כלי רכב).

 

דיירת אחרת היתה בוטה הרבה יותר: "מדובר בילדים שחולים בסרטן, אני צריכה לראות את הדבר הזה כל הזמן מול הפרצוף שלי? אני לא יכולה לראות את המחלקה האונקולוגית ולא מעניין אותי בכלל. אז תתאר לעצמך את הדבר הזה, את המועדונית, עומדת מול הפרצוף שלי".

 

האוניברסיטה: "תמיהה ופליאה"

 

גורם בכיר באוניברסיטת בן גוריון מסר בתגובה: "עמותת מעגן, בחסות אוניברסיטת בן-גוריון, מפעילה מזה מספר שנים בשכונת רמות את פרוייקט "מעגן" לטובת חולי הסרטן ובני משפחותיהם. האוניברסיטה גייסה לאחרונה תרומה נדיבה, להקמת מבנה חדש, באותה השכונה לטובת הפרוייקט ואף קיבלה את כל האישורים הנדרשים לכך כדין.

 

"בשלב זה, הנושא נמצא בבדיקה בין הצדדים השותפים לנושא, לרבות עיריית באר שבע. אנחנו מביעים תמיהה ופליאה על ההתנגדות של תושבים ברחוב לפרוייקט ששם לעצמו מטרה קדושה ונעלה. מקובל שפרוייקטים מסוג כזה בעולם נמצאים בלב שכונות מגורים. הרי כל העניין זה לא להפריד ולהיות חלק מהקהילה".

 

ב-14 ביולי, כלומר לפני שבועיים, התכנסה הוועדה לתכנון ובנייה וקיבלה החלטה לקיים דיון חוזר בנושא. בינתיים, יצאו חברי הוועדה, ובראשם ראש העיריה טרנר, השבוע לרחוב הר בקע ואפשרו לתושבים להשמיע את הסתייגויותיהם. הדיירים ביקשו בכל לשון של בקשה "להעביר את המועדון לחולי סרטן למקומות אחרים שלא יכולים לגרום למטרד ולנזק".

 

לגבי בחירת המקום, עוד לפני שנשמעה עמדת הדיירים, אומר ראש העיריה טרנר: "התנגדות תושבי הרחוב לא הגיעה במועד לוועדה לבניין ערים, למרות שהוצג אישור של משלוח דואר רשום". למרות זאת, טרנר מבין ללבם של התושבים ורגישותם לנושא: "בשלב זה הוקפאו העבודות לבקשתי, למרות שניתן היתר בנייה כחוק וזאת בתום הישיבה הראשונה".

 

הסיפור יתפרסם בסוף השבוע בעיתון "כל הנגב" ברשת ידיעות תקשורת
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף "כל הנגב"
הרחוב בבאר שבע. לא כאן
צילום: הרצל יוסף "כל הנגב"
צילום: חיים הורנשטיין
טרנר. הקפיא
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: אופירה יוחנן
חולי סרטן. לא אצלנו (ארכיון)
צילום: אופירה יוחנן
מומלצים